Ο θάνατος στη Λάρισα ανθρωποθυσία στα Μνημόνια

Ο τραγικός θάνατος των δύο φοιτητών στη Λάρισα και η άσχημη κατάσταση στην οποία βρίσκονται άλλοι τρεις συμφοιτητές τους υπογράμμισε με τον πιο δραματικό τρόπο σε τι κατάσταση έχουν φέρει τα Μνημόνια τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση της σπιτονοικοκυράς των φοιτητών όταν ρωτήθηκε για το δυστύχημα. «Είχα ρωτήσει τα παιδιά αν θα βάλουν φέτος πετρέλαιο και αυτά μου απάντησαν να βάλω για μένα και θα έβλεπαν τι θα έκαναν αν είχε πολύ κρύο».

Η αδυναμία τους να πληρώσουν για το πετρέλαιο τους οδήγησε να μαζεύονται σαν παρέα και να προσπαθούν να βρουν τρόπους να ζεσταθούν. Το μαγκάλι ήταν αυτοσχέδιο, φτιαγμένο από ένα σπασμένο θερμοσίφωνα. Οι ξυλόσομπες, τα μαγκάλια, τα τζάκια στην καλύτερη περίπτωση κερδίζουν έδαφος στο πώς ζεσταίνεται ο φτωχός κόσμος φέτος. Δεν χρειάζεται να πάει κανείς στην περιφέρεια για να το ανακαλύψει. Χιλιάδες είναι οι πολυκατοικίες, οι οποίες φέτος δεν έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο αφού οι ένοικοι δεν έχουν να πληρώσουν.

Θέμα επιβίωσης

Η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα την οποία ζητούν μια σειρά από Σωματεία και Ομοσπονδίες, καθώς και τα κόμματα της αριστεράς δεν είναι ένα απλό πολιτικό ζήτημα, αλλά θέμα επιβίωσης για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

Η κυβέρνηση από τη μία κωφεύει σε αυτά τα ζητήματα και από την άλλη διαλύει οποιαδήποτε παροχή στους φοιτητές από εργατικές οικογένειες και σε όσους σπουδάζουν σε άλλες πόλεις. Η δωρεάν σίτιση και στέγαση σε όλους τους φοιτητές που την χρειάζονται, η επαναλειτουργία και η ίδρυση νέων Εστιών επίσης δεν είναι «μια πρόταση» στις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος. Είναι απόλυτη ανάγκη και αυτό φάνηκε στον τραγικό χαμό των δύο φοιτητών που κατάγονταν από την Χαλκίδα και τα Χανιά.

Στη Λάρισα έγινε φοιτητική διαδήλωση, ενώ τόσο στην πόλη της τραγωδίας όσο και στη Χαλκίδα έγιναν συγκεντρώσεις μνήμης όπου συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι. Αλγεινή εντύπωση έχουν προκαλέσει τα σχόλια του «αρχι-παπαγάλου» Καμπουράκη στο Μέγκα και του νεοφιλελεύθερου Τζήμερου της «Δημιουργίας Ξανά».

Ο ένας έβγαλε τους φοιτητές μεθυσμένους και ανέμελους και ο άλλος αδιάβαστους αφού δεν ήξεραν τις ιδιότητες του μονοξειδίου του άνθρακα. Πίσω από τη γελοιότητα και τη χυδαιότητα τέτοιων δηλώσεων κρύβεται η προσπάθεια να εξαφανιστούν η αιτία του θανάτου των δύο φοιτητών: η φτώχεια.

Ο καλύτερος φόρος τιμής στη μνήμη τους είναι η συνέχεια του αγώνα να ξεφορτωθούμε την κυβέρνηση, την Τρόικα, τον ίδιο τον καπιταλισμό που βάζει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους.