“Ανεξάρτητοι Έλληνες”: Πλούσιοι και Δεξιοί

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου έχουν αποκτήσει στασίδι στις υψηλές θέσεις των γκάλοπ. Δεν αποκλείεται τα γκάλοπ να επιβεβαιωθούν, μιας και η κατάρρευση της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζεται με ρυθμούς γρηγορότερους από ό,τι ήλπιζε ο Σαμαράς. Τα δύο χρόνια αντιμνημονιακής κοροϊδίας που έριξε ο Σαμαράς στους ψηφοφόρους του δημιούργησαν ένα πολιτικό δεδομένο, το οποίο σήμερα η Νέα Δημοκρατία είναι φοβερά αδύναμη για να το ανατρέψει. Κανάλια, δημοσιογραφίσκοι και φυλλάδες της δεξιάς έφαγαν ψωμί δύο χρόνια λόγω της “αντίστασής” τους στο Μνημόνιο και στεναχωρήθηκαν όταν ο Σαμαράς τούς έβαλε στη συγκυβέρνηση. Τώρα όλοι αυτοί έχουν αγκαλιάσει τον Καμμένο, ισχυριζόμενοι ότι εκφράζουν την ψυχή της “λαϊκής Δεξιάς”. Για πολλούς πολιτευτές η προσχώρηση στο κόμμα του Καμμένου είναι επίσης λύση επιβίωσης, μιας και τους δίνει ελπίδες να βγουν βουλευτές χωρίς να έχουν να ανταγωνιστούν τις παλιές καραβάνες.

Το ζήτημα είναι ότι ο κόσμος που θα ψηφίσει Καμμένο επειδή νομίζει ότι θα ψηφίσει “αντιμνημονιακά” θα πέσει θύμα καινούργιας κοροϊδίας. Καταρχάς, ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα του κάθε άλλο παρά από παρθενογέννεση προκύψανε. Είναι προϊόντα της βαθιάς Νέας Δημοκρατίας. Ο Καμένος που “μάχεται το κατεστημένο” είναι παιδί του Μητσοτάκη, του Έβερτ, του Καραμανλή και του Σαμαρά. Το πρόγραμμα του κόμματός του προτείνει την κατάργηση των “άεργων συνδικαλιστών”, αλλά δεν λέει τίποτα για τους άεργους βουλευτές. Ο Καμμένος πρωτοεκλέχθηκε στα 28 του χρόνια αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Πού αλλού; Στη Λυών της Γαλλίας και στην Ελβετία. Ένας καλός γαμός τον έβαλε πιο βαθιά στα σαλόνια της καλής κοινωνίας των Αθηνών. Μαζί με τον Τέρενς Κουΐκ, που ανέλαβε εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, την Έλενα Κουντουρά, κόρη του αρχηγού της Βασιλικής Εθνικής Οργάνωσης, ο Καμμένος, η κοινοβουλευτική του ομάδα και το κόμμα του αποτελούν μια παρέα από κακομαθημένα πλουσιόπαιδα που θέλουν να το παίξουν “παιδιά του λαού”.

Δεν υπάρχει καμιά απολύτως εγγύηση γιατί ο Καμμένος μετά τις εκλογές δεν θα κάνει ακριβώς αυτό που έκανε ο Σαμαράς πριν από τις εκλογές. Θα χρησιμοποιήσει το “σφουγγάρι” και θα καταπιεί αν όχι το δεύτερο, μάλλον το τρίτο μνημόνιο. Η διαφωνία του με τον Σαμαρά προέκυψε μόλις την τελευταία στιγμή και μόνο για το ζήτημα της συγκυβέρνησης. Μαζί με τον Σαμαρά ήταν στο “Ζάππειο ΙΙ” και σε όλες τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Όλα τα άλλα ο Καμμένος τα ανακάλυψε εκ των υστέρων.

Το πρόγραμμα του κόμματός του είναι μια κακοανακατεμένη σαλάτα, ιδανικό για να δίνει θέματα σε δεξιά μπλογκ, και ακόμη πιο ιδανικό για να πεταχτεί στα σκουπίδια μετά τις εκλογές. Ίσως είναι το μόνο κυβερνητικό πρόγραμμα που μέσα σε 51 σελίδες κατάφερε να χωρέσει την αξιοποίηση λειψάνων αγίων, τη σαρδέλα Καλλονής, τα αεροταξί και τα ξερονήσια που ο Καμμένος θέλει να επιστρέψουν ως φυλακές, και μάλιστα με τη βοήθεια ιδιωτών στρατηγικών επενδυτών που θα τα εκμεταλλεύονται και θα επιδοτούνται.

Θολά

Πίσω από τη βιτρίνα του “αντιμνημονιακού”, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ένα κόμμα της ακροδεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας που θέλει να ψαρέψει στα θολά νερά.

Υποτίθεται ότι κοντράρει τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, αλλά στο πρόγραμμά του προτείνει φυλετικό ξεδιάλεγμα των μεταναστών: “Προτεραιότητα στους μετανάστες από Ευρωπαϊκή Ένωση, Βόρεια Αμερική και Ωκεανία. Εν συνεχεία προτεραιότητα σε μετανάστες από λοιπή Ευρώπη, Λατινική Αμερική και κατόπιν όλοι οι λοιποί.” Όσον αφορά στα ξερονήσια: “Ανέγερση νέων Σωφρονιστικών Καταστημάτων στην Ηπειρωτική & Νησιωτική Χώρα και ειδικά σε απομακρυσμένες και ακατοίκητες Νησίδες ή Βραχονησίδες, ως Φυλακές Υψίστης Ασφαλείας, για ποινικούς κρατούμενους που εκτίουν ποινές καθείρξεως πάνω από 15 χρόνια. Στην περίπτωση των νησίδων – βραχονησίδων (σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 10 ν. μιλίων από μεγάλα κατοικήσιμα νησιά) το κόστος θα μπορεί να αναλαμβάνει και στρατηγικός επενδυτής ο οποίος θα τύχει ειδικής είτε επιδότησης και χαμηλότοκων δανείων”.

Όσον αφορά την πολιτική πρόταση, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ο Καμμένος προτείνει Παπαδήμο στο τετράγωνο, με μια δόση από δικαστική και στρατιωτική χούντα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι τα κόμματα δεν συμφωνούν μεταξύ τους. Γι'αυτό προτείνει διάφορα υπουργεία να οργανωθούν ανεξάρτητα από τις κυβερνήσεις και τη Βουλή. Για παράδειγμα το Υπουργείο Δικαιοσύνης να το κουμαντάρουν οι ίδιοι οι Δικαστές. Ένα Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας θα έχει υπουργούς μόνο στρατιωτικούς και μπάτσους. Το κερασάκι είναι η ίδρυση ενός “Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας” που θα αποτελείται από Συμβούλους, καραβανάδες και αρχηγούς αστυνομίας και στρατού για να καθορίζει σε μόνιμη βάση την πολιτική ασφαλείας. Το Συμβούλιο αυτό θα έχει “οχταετή θητεία”. Μάλλον την εφταετία είχε στο μυαλό του ο Καμμένος, αλλά θα το έκανε οχτώ για να μη χαλάσει το δημοκρατικό του προφίλ.

Ο Καμμένος είναι ένας επικίνδυνος ακροδεξιός. Το γεγονός ότι εμφανίζεται ως παίχτης του πολιτικού σκηνικού έχει να κάνει με τη συνολικότερη κατάρρευση που ανεβάζει τα ποντίκια στους πάνω ορόφους. Αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να ξεγελαστεί.