Εργαζόμενοι ΜΜΕ και Τεχνικοί Τηλεόρασης δείχνουν το δρόμο

ΕΣΗΕΑ

Κινητοποιήσεις ξεσπούν στα ΜΜΕ ενάντια στις μνημονιακές επιθέσεις των εργοδοτών, τις μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις, τις μαζικές απολύσεις, τα απλήρωτα δεδουλευμένα, τις συνδικαλιστικές διώξεις, τη καταστρατήγηση των ΣΣΕ. Με τους εργαζόμενους στην Ελευθεροτυπία και το Alter να επιμένουν απεργιακά δίνοντας τον τόνο σε ολόκληρο τον κλάδο, το κλίμα δεν είναι ήρεμο και προεκλογικό αλλά ανήσυχο και αγωνιστικό.

Ο μόνος που μένει αδιάφορος είναι η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που μπορεί να βγάζει δελτία τύπου για τις προκλητικές ενέργειες των βαρόνων όπως αυτή “Ο τηλεοπτικός σταθμός 'ALPHA', απέλυσε τους συναδέλφους Στέλιο Προμπονά και Πανωραία (Νόρα) Μολυβιάτη, ύστερα από έντεκα χρόνια εργασίας στο κανάλι, γιατί αρνήθηκαν 'να γυαλίσουν τα παπούτσια' παρουσιαστή μεσημεριανής 'ψυχαγωγικής' εκπομπής” Ή αυτή: “Οι συνάδελφοι έχουν να αντιμετωπίσουν τις παράνομες και αντεργατικές απολύσεις δεκατριών συναδέλφων, τις οποίες πραγματοποίησε αναίτια η εργοδοσία του τηλεοπτικού σταθμού 'STAR'”, αλλά αρνείται να κλιμακώσει τον αγώνα και να συντονίσει τον κλάδο κηρύσσοντας απεργία σε όλα τα Μέσα.

Ούτε για την δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος κατάφερε το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να πάρει απεργιακή απόφαση καθώς, όπως γράφει η δημοσιογράφος και σύντροφος του Μάριου, Ντίνα Δασκαλοπούλου “...φαίνεται πως για ορισμένα συνδικαλιστικά στελέχη είναι ήδη μακρινό παρελθόν που θέλουν να ξεχάσουν. Και ουδόλως ενδιαφέρονται-πέρα από μια συνηθισμένη ανακοίνωση καταγγελίας- να ζητηθούν ευθύνες. Πολιτικές έναντι του ηθικού αυτουργού της επίθεσης. Ποινικές έναντι του φυσικού αυτουργού.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ δεν κατάφερε(!) να αποφασίσει την κήρυξη 24ωρης απεργίας σε όλα τα ΜΜΕ. Απεργία που όχι μόνο θα καταδίκαζε ξεκάθαρα την πολιτική που οπλίζει εγκληματικά τα κλόμπ στους δρόμους των διαδηλώσεων αλλά θα αναδείκνυε την απαίτηση των επαγγελματιών της ενημέρωσης πως, επιτέλους, πρέπει να μπει φραγμός”.


ΕΤΙΤΑ

Για ακόμα 48 ώρες κατέβασαν τους διακόπτες των δελτίων ειδήσεων και όλων των ενημερωτικών εκπομπών στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας οι τεχνικοί τη Μ.Τετάρτη και τη Μ.Πέμπτη. Μετά τις δύο 24ωρες απεργίες στις 5 και 6 Απρίλη, η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) αποφάσισε να κλιμακώσει τη σύγκρουση με τους καναλάρχες που έτρεξαν να προσφύγουν -ξανά- στα δικαστήρια.

Παρά το γεγονός ότι και αυτές οι απεργίες κρίθηκαν παράνομες, εντούτοις παραγματοποιήκαν, όπως και οι προηγούμενες, με την κάλυψη του ΕΚΑ. Με τις κινητοποιήσεις, οι τεχνικοί διεκδικούν: Να αποσυρθεί η εργοδοσία από την προσβολή και την αμφισβήτηση της Δ.Α. 26/2011 που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των τεχνικών τηλεόρασης που εργάζονται στους τηλεοπτικούς σταθμούς με εθνική εμβέλεια. Να αποσυρθούν αμέσως όλες οι μηνύσεις και οι αγωγές κατά των τεχνικών που διεκδικούν τα δικαιώματά τους ή συνδικαλίζονται.

“Παρά τις επανειλημμένες μας προσπάθειες για συνάντηση της Ένωσής μας με την εργοδοτική οργάνωση Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Σ.Ε. με θέμα εργασιακά και μισθολογικά ζητήματα που μας αφορούν αυτές δεν καρποφόρησαν. Οι εργοδότες μας με διάφορες προφάσεις εκτός του ότι αρνούνται την συνάντηση αυτή, αντί άλλης απάντησης, επί της ουσίας μας κοινοποίησαν αγωγή προσβολής της Διαιτητικής Απόφασης, κίνηση που αποκαλύπτει τις αληθινές τους προθέσεις. Επομένως ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι ο δρόμος του αγώνα”, ενημερώνει η Ενωση σε ανακοίνωσή της τις παραμονές έναρξης των απεργιών.


ΕΤΕΡ

15 μέρες απεργιακών κινητοποιήσεων κλείνουν οι τεχνικοί στο ραδιοσταθμό SENTRA διεκδικώντας την επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους που απολύθηκαν επειδή δεν υπέγραψαν ατομική σύμβαση με μειώσεις μισθού, καθώς και το σταμάτημα της εργοδοτικής τρομοκρατίας για νέες απολύσεις. 48ωρη απεργία κήρυξε η ΕΤΕΡ και στον ραδιοσταθμό FLASH 96 την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Απρίλη διεκδικώντας την εξόφληση των χρωστούμενων δεδουλευμένων.


ΚΑΝΑΛΙ 1

Άγρια περικοπή μισθών ζητά το ΔΣ της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά “ΚΑΝΑΛΙ 1”, εκβιάζοντας με κλείσιμο του σταθμού.

Έστειλαν ατομικά "μπιλιέτα" σε κάθε εργαζόμενο, ζητώντας να υπογράψει παρανόμως μειώσεις 90% για μισθούς άνω των 2000 ευρώ και 60% για 1000-2000 ευρώ. Οι εργαζόμενοι είναι ήδη 2 μήνες απλήρωτοι, με τη διοίκηση να εκβιάζει πως αν δεν αποδεχθούν το τσεκούρωμα δεν θα πληρωθούν απειλώντας με λουκέτο το σταθμό.

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν, δεν υπογράφουν, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο η δημοτική παράταξη “Ανταρσία στο Λιμάνι”, μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αριστεράς, κατήγγειλαν τους εκβιασμούς. Ο δήθεν "αντιμνημονιακός" δήμαρχος Πειραιά, Β. Μιχαλολιάκος, προωθεί σκληρές περικοπές την ώρα που πληρώνει εκατομμύρια σε τοκοχρεολύσια στους τραπεζίτες. Διαγραφή του χρέους. Να η ρεαλιστική λύση για να ανακοπούν οι περικοπές στους δήμους.

Κώστας Σαρρής


ΕΤΕΡ Μ-Θ

48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις των τεχνικών στους ραδιοσταθμούς ΑΡΗΣ FM 92.8 και Libero 107.4 FM πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η Ένωση ΤΕχνικών Ραδιοφωνίας Μακεδονίας Θράκης. Οι κινητοποιήσεις γίνονται για την καταβολή απλήρωτων δεδουλευμένων, το σταμάτημα της μαύρης εργασίας, την τήρηση των ΣΣΕ. “Καταδικάζουμε την άρνηση της υπότροπης ιδιοκτησίας να καταβάλει τα δεδουλευμένα χρήματα που οφείλει στους εργαζόμενους και ζητάμε να σταματήσει τώρα την πολιτική εμπαιγμού, με υποσχέσεις πληρωμών που ποτέ δεν τηρούνται. Τέλος, καλούμε την εργοδοσία, να τηρήσει τη νομιμότητα και να βάλει άμεσα τέλος στη μαύρη εργασία”, αναφέρει ανακοίνωση συμπαράστασης του ΕΚΘ στους εργαζόμενους του ΑΡΗΣ FM.