Οι ναυτεργάτες έχουν τη δύναμη να νικήσουν

Καθολική ήταν η συμμετοχή των ναυτεργατών στην 48ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΠΝΟ τη Μ.Τρίτη και τη Μ.Τετάρτη, σε μια κινητοποίηση που επιβεβαίωσε τη δύναμη του κλάδου και έβαλε τη σφαγίδα της στην πτώση της συγκυβέρνησης Παπαδήμου.

Η άγρια προπαγάνδα στα ΜΜΕ τις προηγούμενες μέρες για τις “καταστροφικές στην οικονομία και τον τουρισμό συνέπειες της απεργίας εν μέσω πασχαλινών γιορτών” δεν κατάφερε να αποτρέψει την απεργία. Οσο για τις απειλές για κυβερνητικά αντίποινα -που κατέληξαν στο βαρύγδουπο πρωθυπουργικό τελεσίγραφο ότι “σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και να διασφαλίσει την ομαλή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών και την απρόσκοπτη διακίνηση των προϊόντων” υπονοώντας πολιτική επιστράτευση- αυτές κατέρρευσαν τα ξημερώματα της Μ.Τρίτης. Τα πλοία έμειναν και τις δύο μέρες δεμένα στα λιμάνια, αναγκάζοντας τη συγκυβέρνηση να ανακοινώνει εκλογές σε απεργιακές συνθήκες, στις οποίες μάλιστα είχε φανεί η αδυναμία της να επιστρατεύσει τους απεργούς.

Οπως αναφέρει η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της μετά την απεργία, οι ναυτεργάτες “αγωνίστηκαν για τα δίκαια και κεφαλαιώδους σημασίας εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματά τους, τα οποία στραγγαλίζει η Κυβέρνηση με τις προτάσεις νόμων που έφερε στο παρά πέντε της διάλυσης της Βουλής, μεταξύ των οποίων η διχοτόμηση των Υπηρεσιών που παρέχει ο Οίκος Ναύτου με την υπαγωγή του στον ΕΟΠΥΥ και η άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα... [οι ναυτεργάτες] συσπειρωμένοι στην ανώτατη συνδικαλιστική οργάνωσή τους, την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, που τους ασκήθηκαν για να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημά τους, όχι μόνο de facto ακύρωσαν το μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης και επίταξης προσωπικών υπηρεσιών ναυτικών (πολιτική επιστράτευση), αλλά τα δίκαια αυτά καθεαυτά αιτήματά τους απέτρεψαν οποιαδήποτε σκέψη για προσφυγή σε ένδικα μέσα από τον εφοπλισμό και την Κυβέρνηση”.

Περιφρούρηση

Η απεργία περιφρουρήθηκε και τις δύο ημέρες. “Η επιτυχία της απεργίας είχε ως σημείο κλειδί το λιμάνι του Πειραιά”, μας είπε ο Κώστας Σαρρής, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πειραιά, “Ομάδες περιφρούρησης βρίσκονταν μπροστά στα πλοία, αρκετά από τα οποία είχαν κλειστούς τους καταπέλτες από τα ξημερώματα.

Οι υπουργοί του Παπαδήμου και οι εφοπλιστές δεν τόλμησαν να προχωρήσουν σε απεργοσπαστικό μηχανισμό καθώς η συμμετοχή των ναυτεργατών στην απεργία ήταν καθολική και η κυβέρνηση ήταν απομονωμένη από παντού. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κινητοποιήθηκε άμεσα για τη συμπαράσταση και το άπλωμα του αγώνα, συμμετέχοντας στις απεργιακές περιφρουρήσεις από τις 5.30 το πρωί με πανό και κείμενο αλληλεγγύης.

Στις απεργιακές περιφρουρήσεις ήταν σε αλληλεγγύη και η νεολαία του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, με την αριστερά να στηρίζει σύσσωμη την απεργία στο λιμάνι. Είναι ένα δείγμα ότι η ενότητα στη δράση είναι η καλύτερη εγγύηση για το δυνάμωμα και την κλιμάκωση των αγώνων ώστε να ανατραπεί η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και των αφεντικών στα καράβια και παντού”.