Γράμμα από το Λονδίνο

Με αφορμή τη μεγάλη πανελλαδική 48ωρη απεργία και περικύκλωση της Βουλής στις 12/2, ξεκίνησαμε μια πρωτοβουλία αλληλεγγύης στο Λονδίνο για να στηρίξει τους πρωτοφανείς αγώνες στην Ελλάδα ενάντια στην Τρόικα και την κυβέρνηση.

Οι δράσεις περιείχαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Trafalgar square, τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Westminster και τις εβδομαδιαίες συνελεύσεις έξω από την ελληνική πρεσβεία στο Holland Park, όπου διαδήλωσαν αυθόρμητα πάνω από 350 άτομα παρά την αντίθεση της αστυνομίας σε μια γειτονιά ασυνήθιστη σε κινηματικές δράσεις.

Εδώ και δυο μήνες επίσης, ξεκινήσαμε καμπάνια ενημέρωσης σε σωματεία και χώρους φοίτησης, ενημερώνοντας για την οικονομική και πολιτική κατάσταση της Ελλάδας και αναδεικνύοντας τις αντιστάσεις στους εργατικούς χώρους, τις γειτονιές και τους δρόμους. Πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε συνδικάτα να προχωρήσουν σε συμβολική αδελφοποίηση με ομότιμα ελληνικά συνδικάτα, δυναμώνοντας έτσι τις άμεσες σχέσης στήριξης και επικοινωνίας μεταξύ των εργατών στις δύο χώρες.

Για να δώσουμε και την έμπρακτη αλληλεγγύη στους απεργιακούς αγώνες, οργανώσαμε μεγάλη εκδήλωση οικονομικής ενίσχυσης σε Κουρδικό κέντρο στο βόρειο Λονδίνο. Εκεί προβλήθηκαν βίντεο από το κίνημα στην Ελλάδα και τον αγώνα των χαλυβουργών. Καλεσμένος ήταν ο απεργός συντάκτης της Ελευθεροτυπίας, Μωυσής Λίτσης, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους.

Μηνύματα αλληλεγγύης απεύθυναν και Βρετανοί συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, τονίζοντας την πολιτική και ηθική σημασία να κερδίσουν οι έλληνες εργάτες, δείχνοντας τον δρόμο που παλεύει ενάντια στην λιτότητα και τις απολύσεις στην Βρετανία και την Ευρώπη. Στην πολύ πετυχημένη βραδιά καταφέραμε και συγκεντρώσαμε πάνω από 2000 ευρώ, τα οποία παραδώσαμε για τα απεργιακά ταμεία του Άλτερ, Ελευθεροτυπίας και Χαλυβουργίας.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές ήταν η συντονισμένη παρέμβασή μας σε εκδήλωση του “Ελληνικού Παρατηρητηρίου” στο LSE στην οποία είχε καλεστεί για debate ο Πολ Τόμσεν επικεφαλής της Τρόικας και υπεύθυνος του ΔΝΤ στης Ευρώπη, ο Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ και εκπρόσωπος τoυ οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s. Η παρουσία τριών από τους υπεύθυνους για την οικονομική λεηλασία στην Ελλάδα ήταν μια πρόκληση που δεν θα αφήναμε αναπάντητη.

Συνθήματα και γιουχαΐσματα

Συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις σε ομιλίες πολιτικών σε πολλές πόλεις της Ευρώπης από έλληνες φοιτητές και εργαζόμενους διαδηλώσαμε τόσο έξω από την αυστηρά φρουρούμενη εκδήλωση, αλλά καταφέραμε να περάσουμε και μέσα. Αφού τους απευθύναμε στοχευμένες ερωτήσεις στο στημένο διάλογο για τα εγκλήματά τους, τους αναγκάσαμε να αποχωρήσουν με συνθήματα και γιουχαίσματα αντί για χειροκροτήματα όπως περίμεναν. Το μήνυμα που θέλαμε να περάσουμε είναι ότι δεν θα μπορούν να κρυφτούν πουθενά από την οργή του κόσμου, από τις αίθουσες του LSE έως τους δρόμους της Αθήνας.

Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα θα αναθερμανθεί όσο πλησιάζουν οι εκλογές. Οι έλληνες μετανάστες αλλά και άλλοι αλληλέγγυοι εργαζόμενοι, φοιτητές και ακτιβιστές στην Αγγλία θα συνεχίσουν τις δράσεις για όσο χρειαστεί, μπολιάζοντας τους ντόπιους αγώνες με τις ιδέες και τις εμπειρίες των ελλήνων με στόχο να σαρώσουμε τις κοινές πολιτικές της καταστροφικής λιτότητας σε όλη την Ευρώπη.

Κώστας Τόδουλος