Μεγάλη εβδομάδα ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ

Ούτε τη Μεγάλη Βδομάδα ούτε τις μέρες του Πάσχα σταμάτησαν οι εκδηλώσεις, οι συσκέψεις, οι εξορμήσεις και οι περιοδείες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη τη χώρα. Αντίθετα, εργαζόμενοι και φοιτητές, χρησιμοποίησαν το διάστημα των διακοπών για να ανοίξουν την καμπάνια στήριξης με εξορμήσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε πόλεις και τόπους καταγωγής. Με τη μπογιά στα χέρια διακοσμώντας το εθνικό οδικό δίκτυο, με εξορμήσεις σε πλατείες και λαϊκές, με τα κουπόνια στα χέρια προκειμένου να μαζευτούν τα απαραίτητα χρήματα, χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν ήδη μπει για τα καλά στη μάχη των εκλογών.

Εξορμήσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγιναν το Μεγάλο Σάββατο στην Αθηνάς στην Βαρβάκειο Αγορά όπου δόθηκαν 30 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης, στον Πειραιά στον πεζόδρομο της Σωτήρος όπου δόθηκαν άλλα 27, αλλά και στο λιμάνι, το πρωί και το απόγευμα την Μεγάλη Πέμπτη. “To πρωί, μοιράσαμε υλικό στο λιμάνι του Πειραιά και συγκεκριμένα στους επιβάτες του "Νήσος Μύκονος", με προορισμούς Σύρο, Ικαρία, Φούρνους και Σάμο” γράφει ο Νάσος Μπράτσος. “Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία επιβίβασης, μοιράστηκε η κεντρική προκήρυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και πρόσκληση για την εκδήλωση που θα γίνει στις 28 Απριλίου στην Ικαρία (8μμ, παλαιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου). Η διήμερη απεργία της ΠΝΟ, συνετέλεσε στο να είναι μεγάλος ο αριθμός των ταξιδιωτών και να μοιραστούν υλικά μέχρι του σημείου, που εξαντλήθηκαν”.

“Και τη Μεγάλη Βδομάδα καταφέραμε να φτάσουμε σε δεκάδες χώρους εργασίας στα Βόρεια Προάστια” μας λέει η Δήμητρα Λιναρδάκη. “Σε πολλούς χώρους, στο Δήμο Χαλανδρίου, στο γκαράζ του Δήμου Νέου Ηρακλείου, στα νοσοκομεία Γεννηματά και Αγία Ολγα και αλλού, πολλοί εργαζόμενοι χρεώθηκαν να διακινήσουν τα υλικά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ”. Εξόρμηση έγινε και στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι. “Μετά το Πάσχα θα προχωρήσουμε σε μια μεγάλη περιοδεία σε ολόκληρο το Μέγαρο και προς το τέλος του μήνα θα κάνουμε και την ανοιχτή μας εκδήλωση” μας μεταφέρει η Αναστασία Μουστάκα, εργαζόμενη στον ΟΤΕ.

Επιτροπής εκλογικής στήριξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στα νοσοκομεία Παίδων Αγλαϊα Κυριακού και Αγία Σοφία δημιουργήθηκε την Τετάρτη 11 Απρίλη στο αμφιθέατρο του Αγλαϊα Κυριακού. Στην σύσκεψη συμμετείχαν πάνω από 15 εργαζόμενοι και από τα δύο νοσοκομεία, ενώ τις προηγούμενες μέρες είχαν γίνει περιοδείες. Στη σύσκεψη έγινε μια πολύ ζωντανή συζήτηση, όπου τέθηκαν απανωτά ερωτήματα γιατί αξίζει να στηρίξει κανείς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, απ' όλα τα κόμματα της αριστεράς, σχετικά με την ανάγκη ο κόσμος και ιδιαίτερα η νεολαία να μην απέχει από τη μάχη των εκλογών, αλλά και σε σχέση με τον εργατικό έλεγχο, τη σημασία του και πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί στους χώρους δουλειάς.

Στο τέλος της συζήτησης όλοι χρεώθηκαν υλικά για να διακινήσουν στο νοσοκομείο, αλλά και στους τόπους καταγωγής τους την περίοδο του Πάσχα. Στην ημερήσια διάταξη τέθηκε και το ζήτημα της απαραίτητης οικονομικής εξόρμησης. Αρκετοί εργαζόμενοι χρεώθηκαν κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης, μια εκ των οποίων τα έκοψε όλα μέσα στο νοσοκομείο τις επόμενες ώρες. Τέλος αποφασίστηκε να γίνει ανοιχτή εκδήλωση προς τα τέλη Απρίλη.

Ανταπόκριση

“Μεγάλη ανταπόκριση συνάντησε η εξόρμηση που κάναμε τη Μεγάλη Πέμπτη στο Ιπποκράτειο στην Αθήνα όπου οι απλήρωτοι γιατροί εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας” μας λέει ο Πάνος Γαραντζιώτης. Στα εργαστήρια πέντε εργαζόμενοι μας περίμεναν λέγοντας ότι είχαν ήδη αποφασίσει ότι θα στηρίξουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αρκετοί χρεώθηκαν υλικά. Στη συζήτηση, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ανοιχτή εκδήλωση μετά το Πάσχα, ενώ μαζεύτηκε και οικονομική ενίσχυση”.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Απριλίου και στην ΕΡΤ, όπου συγκροτήθηκε επιτροπή στήριξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αποφάσισε να γίνει ανοιχτή εκδήλωση στο Στούντιο Ε. Νέα σύσκεψη της επιτροπής στήριξης θα γίνει την Τετάρτη 18 Απριλίου στις 2μμ στο Κυλικείο.

Με αισθήματα επιδοκιμασίας υποδέχθηκαν οι εργαζόμενοι στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης τους συντρόφους της Εργατικής Αλληλεγγύης. Δόθηκαν 20 εφημερίδες, μαζεύτηκαν σχεδόν 200 ευρώ οικονομική ενίσχυση, ενώ αρκετοί εργαζόμενοι δήλωναν ότι όχι μόνο θα ψηφίσουν, αλλά θα καλέσουν κι άλλους να κάνουν το ίδιο.

Συνεχίζεται ο κύκλος των εκδηλώσεων που οργανώνει η τοπική επιτροπή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Μεσσηνία. Μετά την Πύλο, εκδήλωση έγινε την Μεγάλη Τετάρτη στα Φιλιατρά με ομιλητές τον Παναγιώτη Κάτσαρη και τη Ζωή Πετροπούλου, γεωπόνο. Συμμετείχαν 45 αγωνιστές και αγωνίστριες, ανάμεσά τους και πρώην μέλη και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ. Μετά το τέλος της συζήτησης, αφού τέθηκαν πάρα πολλά ερωτήματα (ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στα κόμματα της λεγόμενης συστημικής αριστεράς και την αντικαπιταλιστική αριστερά, τι εξασφαλίζει ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν θα “διαφθαρεί”, που οφείλεται η άνοδος των ναζιστών της Χρυσής Αυγής και πως μπορούμε να τη σταματήσουμε και άλλα), μπήκε η πρόταση να φτιαχτεί τοπική επιτροπή στα Φιλιατρά και αρκετοί συμμετέχοντες χρεώθηκαν υλικά για να διακινήσουν.

Σύσκεψη για την οργάνωση της καμπάνιας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Λαμία και στη Φθιώτιδα, οργανώθηκε με τη συμμετοχή πάνω από 15 συντρόφων-ισσων στο ΤΕΕ της Λαμίας την Τετάρτη 11 Απριλίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι από το νοσοκομείο της Λαμίας και άλλους χώρους, αλλά και αρκετοί νέοι από την πόλη και την ευρύτερη περιοχή.

Σαν πρώτο βήμα της προεκλογικής δουλειάς αποφασίστηκε να γίνει εξόρμηση την Τρίτη του Πάσχα στις 5μμ στην πλατεία Πάρκου και στις καφετέριες με μαζικό μοίρασμα προκήρυξης και αφισοκόλληση, ενώ μεγάλη ανοιχτή πολιτική εκδήλωση στην πόλη προσανατολίζεται να γίνει την εβδομάδα μετά του Θωμά. Αποφασίστηκε επίσης να γίνει παρέμβαση στις Λιβανάτες, σε εργασιακούς χώρους, ενώ ξεκίνησε και η συγκρότηση ψηφοδελτίου.

Καταγγελία

«Το βράδυ της Τρίτης 10 Απριλίου, μέλη της τοπικής επιτροπής ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Αργολίδας καθώς πραγματοποιούσαν εξόρμηση ενημέρωσης στο Άργος, βρέθηκαν αντιμέτωπα με μια πρωτοφανή επίθεση της αστυνομίας, της ασφάλειας, ακόμα και ανδρών της ΟΠΚΕ οπλισμένων με αυτόματα όπλα. Η προσαγωγή όλων στο αστυνομικό τμήμα Άργους και όσα ακολούθησαν εκεί παραπέμπουν σε εποχές αλήστου μνήμης: με το έτσι θέλω και χωρίς να διευκρινιστεί επακριβώς η κατηγορία, οι αγωνιστές κρατήθηκαν για περίπου μιάμιση ώρα με τον αξιωματικό υπηρεσίας να απειλεί συνεχώς ότι «θα μείνετε εδώ μέχρι το πρωί», ενώ δεν δίστασε να δηλώσει θαυμαστής της χούντας και του «εθνικοσοσιαλισμού», της κατοχής δηλαδή της Ελλάδας από τον Χίτλερ!

Τα παραπάνω, καθώς και η ονομαστική αναφορά και εξύβριση στελεχών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (εκλεγμένου δημοτικού συμβούλου στην Αθήνα) που δεν ήταν παρόντα από τον εν λόγω αξιωματικό, πρώτον αποδεικνύουν ότι όχι μόνο η προσαγωγή αυτή και η κράτηση ήταν στοχευμένη και δεν αφορούσε απλώς την αναγραφή συνθημάτων, αλλά τον εκφοβισμό και την καταστολή οποιουδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, και συγκεκριμένα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δεύτερον αποκαλύπτεται ότι κράτος και παρακράτος βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό και μάλιστα στο Άργος ταυτίστηκαν στο πρόσωπο του συγκεκριμένου αξιωματικού υπηρεσίας... Καλούμε όλο τον λαό της Αργολίδας να καταδικάσει τις συγκεκριμένες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις έμπρακτα και με μαζικούς αγώνες να δώσει την απάντηση που αρμόζει στην πολιτική της εξαθλίωσης».

Το Μεγάλο Σάββατο έγινε εξόρμηση και στη Νεμέα στις καφετέριες της πόλης, ενώ ταυτόχρονα μοιράστηκε προκήρυξη της ΚΕΕΡΦΑ που καταγγέλλει τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που πρόσφατα άνοιξαν γραφεία στην περιοχή.
Ξεκίνησε η καμπάνια στήριξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Στις Σέρρες το πρώτο μάζεμα της τοπικής επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έγινε στις 8 Απρίλη και συμμετείχαν πάνω από 35 άτομα, ένας πολύ καλός αριθμός για ξεκίνημα. Εγινε πολύ πολιτική συζήτηση με τη συμμετοχή καινούργιου κόσμου, νέοι αγωνιστές, αλλά και παλιά πολιτικοποίηση που επανενεργοποιείται. Αποφασίστηκε να γίνει ανοιχτή συγκέντρωση και να ξεκινήσει η οικονομική ενίσχυση. Μαζικές αφισοκόλληση έγιναν τη μεγάλη βδομάδα και στην πόλη της Δράμας.

Πασχάλης Ταπεινόπουλος


Στο Κιάτο η πολιτική καμπάνια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις εκλογές έχει ήδη ξεκινήσει πριν από τη Μεγάλη Βδομάδα με μαζική αφισοκόλληση που κάναμε μέσα στην πόλη – το Κιάτο είναι κόκκινο. Στην Κορινθία έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε ανοιχτές συγκεντρώσεις σε Κιάτο, Ξυλόκαστρο και τελική κεντρική εκδήλωση μέσα στην Κόρινθο. Μέσα στις επόμενες μέρες σχεδιάζουμε εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους, λαϊκές και χώρους νεολαίας. Κόσμος που ενδιαφέρεται υπάρχει πολύς, πρέπει να τον βρούμε, να βρούμε τη νεολαία. Εμπρός, να δώσουμε τη μάχη.

Κώστας Αγωγιάτης, Κιάτο
Η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Αγρινίου στα πλαίσια του ανοίγματος που κάνει στην τοπική κοινωνία, οργάνωσε το τελευταίο διάστημα εκδηλώσεις για τα θέματα της «Υγείας» και της «Παιδείας». Στις εκδηλώσεις αυτές, η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, με κόσμο ανένταχτο ο οποίος ενδιαφέρεται για τις απόψεις της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α., καθώς και με κόσμο από άλλα κομμάτια της Αριστεράς. Η συζήτηση που ακολούθησε των εισηγήσεων έδειξε με πολύ καθαρό τρόπο την αγωνία του κόσμου για το νέα μέτρα που θα φέρει η παραμονή του Μνημονίου, καθώς και την αγωνία τους για τις περιορισμένες κοινωνικές αντοχές.

Η τοπική ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. συνεδρίασε στις 7 Απριλίου με συμμετοχές από όλη την Αιτωλοακαρνανία, προκειμένου να προσδιορίσει το πρόγραμμα δράσης της επόμενης κρίσιμης περιόδου, η οποία θα είναι και προεκλογική. Οι εικόνες που έφερε ο κάθε σύντροφος από τα διάφορα μέρη είναι εικόνες θετικής ανταπόκρισης του κόσμου τόσο σε σχέση με την προσδοκία της ανατροπής της μνημονιακής-φασιστικής κυβέρνησης, όσο και σε σχέση με το κατέβασμα της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στις εκλογές.

Bασίλης Παππάς, Αγρίνιο


Ήδη, το Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε και στην Κάλυμνο ανοιχτή εκδήλωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Την προηγούμενη βδομάδα από την κήρυξη των εκλογών στις 6 Μάη αφισοκολλήσαμε το νησί και μοιράσαμε μαζικά την προκήρυξη της εργατικής αλληλεγγύης που καλούσε σε στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ετοιμαζόμαστε για δεύτερο γύρο με τα υλικά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ετοιμάζουμε ανοιχτή κεντρική εκδήλωση στο νησί, όπου σκοπεύουμε να καλέσουμε ομιλητές από το κεντρικό συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Λεωνίδας Κοκκώλης, Κάλυμνος

Διαβάστε επίσης

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει “σπόνσορες” - ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ημαθίας:“Αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη”

“Ιεράπετρα της αντίστασης και της ανταρσίας”

Με τη μπογιά στο χέρι στα Καλαβρυτοχώρια

Εκδηλώσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ