Αχμέτ Μπεν Μπελά: Ο ηγέτης της Αλγερινής Επανάστασης

Ο Αχμέντ Μπεν Μπελά ήταν ο ηγέτης του αγώνα για την απελευθέρωση της Αλγερίας από την Γαλλική αποικιοκρατία και ο πρώτος πρόεδρος της χώρας, μετά τον ανεξαρτησία της το 1962. Με την δράση του έδειξε έμπρακτα πως οι επαναστατικές δυνάμεις, αψηφώντας την πιο άγρια καταπίεση, είναι ικανές να ταπεινώσουν μια ιμπεριαλιστική υπερδύναμη.

“Δεν είμαι Μαρξιστής”, έλεγε. “Αλλά στέκομαι σταθερά στα αριστερά. Είμαι Άραβας Μουσουλμάνος, προσανατολισμένος στα αριστερά και με τις πράξεις μου και με τις ιδέες μου”

Ο Μπεν Μπελά παρέμεινε στην εξουσία λιγότερο από δυο χρόνια. Μετά την ανατροπή του τον Ιούνη του 1965 από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, το νέο καθεστώς απαγόρευσε στα ΜΜΕ ακόμα και να αναφέρουν το όνομά του.

Ο Μπεν Μπελά γεννήθηκε το 1918. Η Αλγερία, τυπικά, ήταν την εποχή εκείνη τμήμα της Γαλλίας. Στην πραγματικότητα όμως η εξουσία βρισκόταν στα χέρια του ενός εκατομμυρίου, περίπου, Γάλλων εποίκων. Οι Αλγερινοί ήταν αποκλεισμένοι όχι μόνο από την εξουσία αλλά και από τα “καλά” επαγγέλματα.

Ο Μπεν Μπελά μετά από μια σύντομη θητεία στον Γαλλικό στρατό επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Μάρνια, όπου συνδέθηκε με τα υπόγεια κυκλώματα της αντίστασης. Συνελήφθη και φυλακίστηκε. Απέδρασε το 1952 από τις φυλακές, πριονίζοντας τα κάγκελα του κελιού του. Αυτοεξορίστηκε στο Κάιρο -το κέντρο του κινήματος του νέου Αραβικού Εθνικισμού γύρω από τον Νάσερ, όπου ίδρυσε, μαζί με άλλους, το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (FLN). Το FLN οργάνωσε μια σειρά από θεαματικές “δράσεις” σε όλη την Αλγερία που τράβηξαν πάνω του την προσοχή ολόκληρου του κόσμου. Το 1956, σε ένα από τα ταξίδια του στη Μέσα Ανατολή, έπεσε στα χέρια των Γάλλων που τον έκλεισαν στην φυλακή.

Το FLN, όμως, συνέχισε τη δράση του αναγκάζοντας τελικά το 1962 την Γαλλία σε υποχώρηση. Ο Μπεν Μπελά όχι μόνο απελευθερώθηκε αλλά μίλησε και στον ΟΗΕ, όπου ανέπτυξε τα σχέδιά του για τη νέα Αλγερία. “Το πιστεύω της πολιτικής και διπλωματικής δράσης της Αλγερίας”, είπε, “θα είναι η διάλυση της αποικιοκρατίας...”

To 1963 εκλέχτηκε πρόεδρος της χώρας. Μιλούσε για σοσιαλισμό. Η κυβέρνησή του προχώρησε σε μια γενναία αναδιανομή της γης που βοήθησε τους φτωχούς και τους ακτήμονες.

Δυστυχώς, όμως, ο Μπεν Μπελά δίστασε να συνεχίσει την επαναστατική διαδικασία. Αντί για αυτό η κυβέρνησή του προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στους ριζοσπαστικοποιημένους εργάτες και αγρότες και τις δυνάμεις που επεδίωκαν τον συμβιβασμό με τον ιμπεριαλισμό και την ενσωμάτωση της χώρας στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Αυτό αποδείχτηκε αδύνατο. Τον Ιούνη του 1965 η κυβέρνησή του ανατράπηκε από ένα στρατιωτικό πραξικόπημα και ο ίδιος καταδικάστηκε σε κατ' οίκον περιορισμό. Χρειάστηκε να περάσουν 15 χρόνια για να “απελευθερωθεί” -να εξοριστεί στην πραγματικότητα. Και μόνο το 1990 του επιτράπηκε να ξαναγυρίσει στην πατρίδα του.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του δραστηριοποιήθηκε και πάλι γύρω από το αντι-παγκοσμιοποιητικό και το αντιπολεμικό κίνημα. Αντιπρόσωπός του ήρθε στην Ελλάδα για να στηρίξει τη Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο ενάντια στην αμερικάνικη εισβολή στο Ιράκ. Το 2002 έγινε πρόεδρος του Συνεδρίου του Κάιρου -που αποτέλεσε έναν από τους “σταθμούς” της περσινής επανάστασης της Αιγύπτου. “Ο αγώνας τότε ήταν για την απελευθέρωση της Αλγερίας από την Γαλλία”, έλεγε. “Τώρα είναι για την απελευθέρωση του κόσμου από την παγκοσμιοποίηση”. Ο Μπεν Μπελά πέθανε στις 11 Απρίλη.