Εκδήλωση ΚΕΕΡΦΑ στην ΑΣΟΕΕ

Με μεγάλη συμμετοχή έγινε την Δευτέρα 9 Απρίλη στην ΑΣΟΕΕ η κεντρική εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ, με θέμα την πάλη ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της κυβέρνησης, τον ρατσισμό και τους φασίστες. Η εκδήλωση έγινε μέσα σε φορτισμένο κλίμα συγκίνησης καθώς την ίδια ώρα γινόταν το μνημόσυνο της Πακιστανικής Κοινότητας στη μνήμη των δύο Πακιστανών μεταναστών που έχασαν τη ζωή τους την Παρασκευή 6 Απρίλη στο Κρυονέρι, όταν έπεσαν πάνω στις γραμμές του τρένου για να διασώσουν δύο ανθρώπους που είχαν κολλήσει με το αυτοκίνητο τους.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και Δημοτικός Σύμβουλος Αθήνας, ο οποίος μίλησε για τις επόμενες πρωτοβουλίες της ΚΕΕΡΦΑ, με στόχο “να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει όλα αυτά τα μέτρα πίσω και να βάλει τους φασίστες στη γωνία. Θα παρέμβουμε μέσα στην προεκλογική περίοδο δίνοντας τη μάχη για να μην μπει στη Βουλή η Χρυσή Αυγή και να γίνει αυτό υπόθεση όλου του κινήματος”. Στη συνέχεια ο Δημήτρης Τσουκαλάς, πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ και Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής μετέφερε το τι έγινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν ο Σγουρός έφερε την πρόταση της ίδρυσης στρατοπέδων συγκέντρωσης. “Γέλαγε ακόμα και ο ίδιος όταν είπε ότι θα κάνουμε ένα “κέντρο κλειστής φιλοξενίας”. Μία σειρά Περιφερειακών συμβούλων το καταγγείλαμε, όμως ψηφίστηκε με την αρωγή της ΝΔ μέσω του Κικίλια και ασφαλώς του Πλεύρη, ο οποίος το μόνο που δεν μας είπε είναι ότι πρέπει να βάλουμε μέσα και κρεματόρια”.

Ο Αντώνης Μαούνης, μέλος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Αττικής είπε στην τοποθέτησή του: “Δεν πρόκειται για καμία αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών, αλλά για μία εκμετάλλευση του προβλήματος τους. Είναι αντίστοιχη με την εκμετάλλευση που επιχειρήθηκε να γίνει χωρίς αποτέλεσμα με το φράχτη στα σύνορα. Ο Χρυσοχοϊδης μαζί με την ανακοίνωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης ανακοίνωσε τις εταιρείες που θα αναλάβουν τις περιφράξεις, τις υποδομές, τους ιδιωτικούς στρατούς, τα συστήματα ασφάλειας και παρακολούθησης. Αυτά είναι κερδοφόρα εκμετάλλευση μιας κοινωνικής πληγής. Είναι στο χέρι μας, ενωμένοι στην πράξη να το αποτρέψουμε”.

Ο Κώστας Καταραχιάς, γιατρός και γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων Αγ. Σάββα τόνισε “ Ο Λοβέρδος χρησιμοποιεί ψέματα για να πει ότι εκεί που συνωστίζονται οι μετανάστες δημιουργούνται εστίες μόλυνσης. Αυτά τα επιχειρήματα είναι αντιεπιστημονικά. Γιατροί και νοσηλευτές ξέρουμε ότι η μόνη απασφαλισμένη υγειονομική βόμβα είναι η δικιά του πολιτική και η τρόικα”.

Τέλος ο Μαγιορό, μετανάστης από τη Σενεγάλη και μέλος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες μικροπωλητές.

Ακολούθησε πλούσια συζήτηση που ανέδειξε τον πλούτο, την διαφορετικότητα και ταυτόχρονα τη δύναμη του αντιρατσιστικού- αντιφασιστικού κινήματος. Ο Θανάσης, δικηγόρος ανέφερε ότι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά είναι γύρω στις 400-500 χιλιάδες στην Ελλάδα και ότι με βάση την τελευταία απογραφή υπάρχει μείωση πληθυσμού κατά 500 χιλιάδες, άρα οι μετανάστες είναι απαραίτητοι. Ο Ρεζά από την Επιτροπή Αφγανών Προσφύγων κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης που έχει καταργήσει και τη δυνατότητα νομιμοποίησης και τη χορήγηση ασύλου και ότι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης υπάρχει τόσο κακή μεταχείριση ώστε να εξαναγκαστούν οι μετανάστες να γυρίσουν πίσω στις χώρες τους. Ο Στέλιος από τη Ν. Ιωνία μίλησε για την μεγάλη αντιρατσιστική - αντιφασιστική διαδήλωση που έγινε την προηγούμενη μέρα στη Ν. Ιωνία όπου για πρώτη φορά μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ και την πακιστανική κοινότητα συντάχθηκαν συνδικάτα και συλλογικότητες της περιοχής.

Ο Πάνος Γκαργκάνας από την Εργατική Αλληλεγγύη θύμισε ότι από την περίοδο της Βιομηχανικής Επανάστασης μέχρι σήμερα οι μετανάστες είναι πηγή πλούτου για την κοινωνία και ότι το πρόβλημα είναι σήμερα ότι το σύστημα δεν μπορεί να αξιοποιήσει αυτό τον πλούτο λόγω κρίσης. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η Τζέο που περιέγραψε την άμεση αντιφασιστική κινητοποίηση που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ στα Άνω Λιόσια μέσα σε δύο ώρες, ενάντια σε προεκλογική συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής. Ο Γιώργος, αντιφασίστας από τον αντιεξουστικό χώρο, τόνισε ότι η αριστερά έχει μεγάλες ευθύνες γιατί δεν φρόντισε όλα αυτά τα χρόνια να οργανώσει τους μετανάστες στα συνδικάτα έτσι ώστε να μπορούν να παλεύουν τις επιθέσεις των φασιστών και της κυβέρνησης. Ο Νίκος από την Πρωτοβουλία μαθητών και καθηγητών από τα σχολεία της Καλλιθέας ενάντια στο φασισμό και τη ρατσιστική βία θύμισε πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία, πώς μαζικοποιήθηκε με αποκορύφωμα τη μεγάλη συναυλία που έγινε στην Καλλιθέα στις 25 Μάρτη. Η Έλλη μίλησε για την αντίστοιχη Πρωτοβουλία των σχολών του Κέντρου για την υπεράσπιση του Ασύλου και των Μεταναστών, ενώ ο Μανώλης έφερε εικόνες από τη δράση του αντιφασιστικού κινήματος στην πόλη του Ρεθύμνου. Η Έμμυ Τζίβα που συντόνισε την εκδήλωση τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει για όλο το κίνημα η ένταξη των μεταναστών στα συνδικάτα και η εκδήλωση έκλεισε ανανεώνοντας το ραντεβού της ΚΕΕΡΦΑ στο φετινό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Διαβάστε επίσης

Ενάντια στα Στρατόπεδα Συγκέντρωσης - Συλλαλητήριο Ομόνοια 24/4, 6μμ

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Πάτρα: Αντιφασιστική συγκέντρωση

Λαμία: Έξω οι νεοναζί

Νορβηγία: Δικάζεται ο νεοναζί Μπρέιβικ - Φράξτε το δρόμο στους φονιάδες

Tιμητική εκδήλωση για τους ηρωικούς Πακιστανούς