ΚΤΕΛ

Με αποκλεισμούς σταθμών περιφρούρησαν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ τη Μ. Πέμπτη. Παρά την προπαγάνδα της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών ΚΤΕΛ παραμονές και ανήμερα της απεργίας ότι “δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα στις μετακινήσεις γιατί το 90% των ιδιοκτητών είναι και οδηγοί που θα εργαστούν κανονικά”, τα δρομολόγια, μέχρι και το μεσημέρι που ανακοινώθηκε από την Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ) η αναστολή της κινητοποίησης, σημείωναν 50% μείωση.

Ηταν η πρώτη απάντηση των εργαζόμενων στα ΚΤΕΛ στις συνεχόμενες αυθαίρετες και παράνομες απολύσεις συναδέλφων τους καθώς και στην αναίτια μονομερή καταγγελία της κλαδικής σύμβασης του 2009 από τις διοικήσεις των ΚΤΕΛ με προφανή στόχο να προχωρήσουν σε μειώσεις μισθών.

Στην Αθήνα, εκατοντάδες εργαζόμενοι απέκλεισαν τόσο την μπροστινή πύλη όσο και την πίσω έξοδο του σταθμού ΚΤΕΛ Κηφισού. Δύο πανό, των Σωματείων Εργαζόμενων ΚΤΕΛ Ν.Μεσσηνίας και Ν. Αχαΐας με συνθήματα “Οχι στις απολύσεις”, “Κατω τα χέρια από τις κλαδικές” και “Εργαζόμενοι-ναι, Υπηρέτες-όχι”, απλώθηκαν μπροστά σε διμοιρίες ΥΜΕΤ και ΜΑΤ που είχε θέσει η συγκυβέρνηση στη διάθεση των ιδιοκτητών για να προστατέψουν τα συμφέροντά τους.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης και καταστολής δεν πτόησε τους εργαζόμενους που φώναζαν συνθήματα όπως “Πάρτε πίσω τις απολύσεις”, ενώ ξέσπασαν οργισμένοι όταν μπροστά τους εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ιδιοκτητών που είχε υπογράψει και ο ίδιος απολύσεις συναδέλφων τους.

“Τα ΚΤΕΛ είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις στις οποίες κατ' αποκλειστικότητα (μονοπώλιο) έχει ανατεθεί το συγκοινωνιακό έργο. Επιδοτούνται από την ελληνική πολιτεία και το υστέρημα του ελληνικού λαού”, ενημέρωνε με ανακοίνωσή της η ΟΣΜΕ τους επιβάτες, “Μέχρι πρόσφατα χιλιάδες ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ ήταν αφορολόγητοι και δεν κατέβαλαν στο ελληνικό δημόσιο ούτε ένα ευρώ φόρο. Ο σημερινός αγώνας είναι αγώνας ζωής και επιβίωσης απέναντι σε κερδοφόρες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν πληγεί από την κρίση, αλλά αντίθετα έχουν ωφεληθεί και μεγιστοποιήσει τα κέρδη τους, αφού δεν έχουν ανταγωνιστές. Ζητάμε από εσάς όχι μόνο την κατανόησή σας, αλλά και τη στήριξη και συμπαράστασή σας. Είμαστε στην ίδια πλευρά και κατά τον ίδιο τρόπο εμείς, εσείς και ολόκληρη η κοινωνία υποφέρουμε από τις ανάλγητες πολτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων”.

Διαβάστε επίσης

Πάσχα στον αγώνα

INTRACOM