Σχολεία: Καταλήψεις

Πλησιάζουν τις 50 οι καταλήψεις σχολείων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Οι περισσότερες από τις μισές έχουν γίνει στην Αθήνα καθώς οι μαθητές αντιστέκονται στη διάλυση των σχολείων μέσω των απανωτών περικοπών.

Τα σχολεία της Γκράβας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Οι καταλήψεις εκεί ξεκίνησαν ενόψει της Γενικής Απεργίας στις 26/9. Την Τρίτη 25/9 έγινε κατάληψη στο 2ο Γαλατσίου, ενώ την ημέρα της απεργίας έκλεισαν όλα τα σχολεία με εξαίρεση το 1ο ΕΠΑΛ, στο οποίο όμως οι μαθητές προχώρησαν σε αποχή.

Την Πέμπτη 27/9 αποφασίστηκε κατάληψη με νέα συνέλευση στο 1ο και στο 2ο Γαλατσίου, ενώ τις δύο πρώτες μέρες του Οκτώβρη γίνονταν συνελεύσεις για να μπουν στη μάχη και τα υπόλοιπα σχολεία.

Η ΕΑ μίλησε το πρωί της Δευτέρας 1/10 με τον Κώστα, το Γιώργο και το Μιχάλη από το 1ο ΕΠΑΛ, οι οποίοι μας μετέφεραν την απόφαση της συνέλευσης τους. «Εμείς οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Γαλατσίου καταλαμβάνουμε το σχολείο μας παίρνοντας υπόψη τη σημασία της πράξης μας και σεβόμενοι το σχολικό χώρο(...) Να κατεδαφιστούν τα τείχη του καταναγκασμού, το ποινολόγιο, να φτιαχτεί καπνιστήριο. Απαραίτητη είναι η εισαγωγή περισσότερων κοινωνικοπολιτικού περιεχομένου μαθημάτων που μπορούν να δημιουργήσουν πολίτες με κριτική σκέψη. Είμαστε ενάντια στο ΔΝΤ και το Μνημόνιο, δεν γίνεται να πληρώνουμε εμείς και οι γονείς μας την οικονομική κρίση τους».

Μουσικά Σχολεία

Εντυπωσιακή και εμπνευστική ήταν η κινητοποίηση των Μουσικών Σχολείων την Τρίτη 2/10 το πρωί στην Αθήνα. Εκατοντάδες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί πλημμύρισαν το κέντρο τόσο με την παρουσία τους όσο και τις μουσικές τους. «Κάθε χρόνο η ίδια ιστορία, θέλουμε καθηγητές και πούλμαν στα σχολεία» ήταν το σύνθημα που συμπύκνωνε τα αιτήματα της κινητοποίησης. Στις συζητήσεις κυριαρχούσε η αγωνία για να μην περάσουν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις των σχολείων.

Η διαδήλωση ξεκίνησε από την πλατεία Κλαυθμώνος, οργανωμένα με πανό συμμετείχαν τα Μουσικά Σχολεία Αλίμου, Παλλήνης, Ιλίου και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, ενώ παρουσία είχαν και από το Μουσικό Σχολείο Πειραιά. Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει το Σάββατο 6 Οκτωβρη στις 11 π.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στην Ικαρία την Πέμπτη 4/10 οι Σύλλογοι Γονέων, η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων καλούν συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στον Άγιο Κήρυκο για να διεκδικήσουν δωρεάν μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους. Στο συλλαλητήριο θα συμμετέχει με 3ωρη στάση εργασίας και ο Σύλλογος Εργαζόμενων του Νοσοκομείου Ικαρίας.

Τέλος, κοινή διαδήλωση οργανώνουν οι Α΄, Β΄και Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής την Πέμπτη 4/10 στις 12 το μεσημέρι στην Γ Διεύθυνση Αθήνας (Θηβών 401, Αιγάλεω) ενάντια στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία της περιοχής εξαιτίας των περικοπών σε δαπάνες και προσωπικό. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής έχουν καλέσει τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.