Εκδήλωση στη Σμύρνη για το 1922

Ανταπόκριση από εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της καταστροφής της Σμύρνης μάς έστειλαν οι σύντροφοι από το DSIP (αδελφό κόμμα του ΣΕΚ στην Τουρκία):

Πάνω από 40 άνθρωποι συμμετείχαν στις 13 Σεπτέμβρη στην τελετή μνήμης για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στη μεγάλη πυρκαγιά της Σμύρνης το 1922, τελετή που οργανώθηκε από το “Εργαστήρι για τον Πόλεμο της Σμύρνης”. Η τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά από την προβλήτα Κονάκ στις 7μμ. Οι συμμετέχοντες άναψαν κεριά και άφησαν ένα ομοίωμα καραβιού στη θάλασσα, μέσα στο οποίο υπήρχε μια επιστολή με τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά.

Ο Ταλάτ Ουλουσόι από το Εργαστήρι στην ομιλία του είπε: “Έχουν περάσει 90 χρόνια. Πυρκαγιά σαν κι αυτή δεν ξαναείδε ο κόσμος και ελπίζουμε να μην ξαναδει. Οι πιο όμορφες περιοχές, εκεί που ζούσαν οι Αρμένιοι και οι Έλληνες έγιναν σκόνη και στάχτη ανάμεσα στις 13 και 18 Σεπτέμβρη του 1922. Πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη φωτιά, από πνιγμό ή ποδοπατήθηκαν στην προσπάθεια του πλήθους να φτάσει προς τη θάλασσα. Οι άνθρωποι εκείνοι μιλούσαν διαφορετικές γλώσσες και πίστευαν σε διαφορετικές θρησκείες. Ήταν οι πολίτες της πολύχρωμης Σμύρνης.

Είναι βαριά η σκέψη και καίει την καρδιά μας. Θέλουμε να τους θυμόμαστε εδώ όπου έχασαν τη ζωή τους. Πιστεύουμε ότι για να φύγει αυτό το βάρος από τη συνείδησή μας, πρέπει να αγνοήσουμε τις διαφορετικές γλώσσες, τις θρησκείες και τις εθνικότητες και να βάλουμε την ανθρωπιά πάνω από όλα. Ζητάμε από το Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης να ανεγείρει ένα μνημείο για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη μεγάλη πυρκαγιά.”