26 Σεπτέμβρη: “Ανυπακοή, απεργία διαρκή”

“Αυτή η απεργία έχει σημασία, επειδή είναι η πρώτη από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο συντηρητικός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον Ιούνιο. Τη διοργάνωσαν τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα, και θα δοκιμάσει τις διαθέσεις του λαού”, έγραφε ανήμερα της γενικής απεργίας της 26ης Σεπτέμβρη το BBC σε ρεπορτάζ με τίτλο “Η οργή των Ελλήνων”. Τελικά οι “διαθέσεις του λαού” έδειξαν ότι η προπαγάνδα της “συγκυβέρνησης που έχει νωπή εντολή και εργάζεται σκληρά για τη σωτηρία της χώρας” απέτυχε παταγωδώς. Η απεργία επισφράγισε το νέο γύρο της εργατικής σύγκρουσης με τα μέτρα των μνημονίων και ήταν μόλις η αρχή.

Είναι αδύνατον να υπολογίσει κανείς τον αριθμό των διαδηλωτών πανελλαδικά. Το συλλαλητήριο της Αθήνας πλημμύρισε ξανά όλους τους δρόμους του κέντρου από το Πεδίο του Αρεως ως τη Βουλή. Στην επαρχία, οι 20 χιλιάδες διαδηλωτές σε πόλεις όπως η Πάτρα ή το Ηράκλειο, σπάνε πολλά προηγούμενα ρεκόρ. Ακόμα και στις πιο “μικρές” πόλεις όπως την Καλαμάτα ή τη Ζάκυνθο, οι απεργιακές διαδηλώσεις ήταν από τις πιο μαζικές.

Η άγρια αστυνομική καταστολή με την οποία η συγκυβέρνηση επέλεξε να χτυπήσει την πορεία της Αθήνας δεν φοβίζει, εξοργίζει. “Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν σε πείσμα των δακρυγόνων και των επιθέσεων της αστυνομίας, που επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο στην προσπάθεια διάλυσης των φοιτητικών μπλοκ καθώς και των μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κυνηγώντας και κάνοντας προσαγωγές ακόμη και μετά το τέλος της διαδήλωσης”, αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δέχτηκε τη μεγαλύτερη επίθεση με το που τα μπλοκ της ανέβηκαν τα σκαλιά του Συντάγματος. Αλλά και όπου αλλού έγιναν συλλήψεις, όπως στου Ζωγράφου, υπήρξε μαζική απάντηση.

“Το απόγευμα της πανεργατικής έγινε τοπική διαδήλωση ενάντια στις συλλήψεις νεολαίων που ήθελαν να κατέβουν στην πορεία”, μας είπε ο Γιώργος Τσαμούρης από του Ζωγράφου, “Ενώ συγκεντρωνόμασταν ακόμα στην πλατεία Γαρδένιας, ήμασταν κάπου 50 άτομα, ήρθε η αστυνομία και μπήκε στην πλατεία για να μας συλλάβει όλους. Ανοίξαμε επί τόπου το πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και με συνθήματα από την ντουντούκα αναγκάσαμε την αστυνομία να αποχωρήσει. Συγκεντρώθηκαν τελικά πάνω από 500 άτομα και ακολούθησε διαδήλωση, μία από τις μαζικότερες στη γειτονιά, από Γαρδένια στα Ιλίσια και ξανά πίσω.

Την επόμενη μέρα το πρωί έβγαλε ανακοίνωση καταγγελίας και η τοπική ΕΛΜΕ, ενώ οι μαθητές του 4ου Λυκείου από όπου έγιναν οι συλλήψεις κάλεσαν νέα διαδήλωση. Ξεκίνησαν από το σχολείο τους, πέρασαν από το 3ο Λύκειο -εκεί οι προσπάθειες της διεθύντριας να εμποδίσει τους μαθητές να συμμετέχουν κλειδώνοντας την πόρτα δεν πέτυχαν- και μετά από το 1ο Λύκειο και όλοι μαζί διαδήλωσαν στη γειτονιά. Τώρα το επόμενο βήμα των μαθητών είναι καταλήψεις σε όλα τα σχολεία”.

Έβαλαν τη σφραγίδα τους

Οι κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν έβαλαν τη σφραγίδα τους στην επιτυχία της πανεργατικής. Οι απεργίες στην ΑΤΕ και το ΤΤ το καλοκαίρι, η μαζικότατη διαδήλωση στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη, η απεργία των εκπαιδευτικών που απλώθηκε σε όλο το δημόσιο αλλά και σε κομμάτια του ιδιωτικού τομέα στις 12 Σεπτέμβρη, οι απεργίες στο μέταλλο και τις συγκοινωνίες, οι κινητοποιήσεις στους δήμους και τα νοσοκομεία, οι απεργίες των Ομοσπονδιών του υπουργείου Οικονομικών, οι μάχες των ξενοδοχοϋπαλλήλων, οι απεργίες των πανεπιστημιακών ήταν κάποιοι από τους αγώνες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να δημιουργηθεί το αγωνιστικό κλίμα που οδήγησε στο νέο πανεργατικό ξεσηκωμό.

Μέσα σε αυτές τις μαχητικές συνθήκες -που ανάγκασαν τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ να την κηρύξουν- οργανώθηκε η επιτυχία της απεργίας, με τα σωματεία και τους εργαζόμενους μια σειρά χώρους να προχωρούν σε μαζικές γενικές συνελεύσεις και αποφάσεις συμμετοχής, σε περιφρουρήσεις και προσυγκεντρώσεις. Και είναι η πολύ μεγάλη επιτυχία της που ανοίγει τώρα το δρόμο της κλιμάκωσης.

Η απόφαση της ΓΕΝΟΠ, την επόμενη της πανεργατικής, για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες ήταν η πρώτη σε αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας τον τόνο και φέρνοντας την προοπτική της απεργίας διαρκείας σε όλες τις ΔΕΚΟ. Αμέσως μετά, το Συντονιστικό των Σωματείων της ΣΤΑΣΥ (σταθερές συγκοινωνίες) πήρε ανάλογες αποφάσεις, ότι με την ανακοίνωση των αντιλαϊκών μέτρων θα προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες.

Ταυτόχρονα μια σειρά χώροι οργανώνουν τη συνέχεια, με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και τους δήμους να έχουν πρόγραμμα κινητοποιήσεων, με τους μαθητές στα σχολεία να προχωρούν σε καταλήψεις, με το Σύλλογο Εργαζόμενων της Εμπορικής να πραγματοποιεί 24ωρη απεργία. Αυτή είναι η δυναμική, χρειάζεται να γενικευτεί.


Αθήνα

Το σύνθημα “Ανυπακοή, απεργία διαρκή” κυριάρχησε στο πανεργατικό συλλαλητήριο της Αθήνας στις 26/9. Ολα, κυριολεκτικά, τα μπλοκ των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων, νεολαίων, ανέργων και συνταξιούχων που διαδήλωσαν την περασμένη Τετάρτη, φώναζαν για την κλιμάκωση του απεργιακού αγώνα μέχρι τη νίκη.

“Κατεβήκαμε σήμερα στην πανεργατική συγκέντρωση γιατί φοβόμαστε ότι κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούμε εκτός δουλειάς”, μας είπαν η Αγγελική και η Αναστασία από το Δήμο Βριλησσίων που διαδήλωναν στο μαζικότατο μπλοκ της ΠΟΕ-ΟΤΑ. “Οι εργαζόμενοι στους Δήμους είμαστε στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της τρόικας. Ήδη συνάδελφοι σε άλλους Δήμους δεν πληρώνονται και αυτό το πρόβλημα θα επεκταθεί. Σήμερα δώσαμε ραντεβού με προσυγκέντρωση του σωματείου και κατεβήκαμε οργανωμένα. Την επόμενη εβδομάδα έχουμε γενική συνέλευση. Εκεί σκοπεύουμε να ζητήσουμε από το σωματείο μας περισσότερους αγώνες και πιστεύουμε ότι πρέπει να προκηρύξουν απεργίες διαρκείας”.

“Είμαι εργαζόμενος με 5μηνη σύμβαση στο Δήμο Νίκαιας και είμαστε ακόμα απλήρωτοι χωρίς να ξέρουμε πότε θα πληρωθούμε”, μας είπε ο Βαγγέλης, συμβασιούχος στο Δήμο Νίκαιας-Ρέντη, “Πρέπει να συνεχίσουμε δυναμικά και όσο αντέξουμε”.

Το μπλοκ των δήμων συγκροτήθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και βάδισε οργανωμένα μέχρι το Μουσείο όπου μπήκε επικεφαλής της διαδήλωσης στην Πατησίων. Με πανό συμμετείχαν οι Συλλόγοι Ζωγράφου, Νίκαιας-Ρέντη, Αγ.Δημητρίου, Παιανίας, Καλλιθέας, Βύρωνα, Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας, Περιστερίου, Αρτέμιδας, Νέας Σμύρνης, Σπάτων και άλλοι. Οι περισσότεροι Σύλλογοι είχαν ναυλώσει λεωφορεία για τη συμμετοχή των εργαζόμενων στην πορεία.

“Είμαστε μπροστά στην ψήφιση νέων περικοπών. Τα νοσοκομεία συρρικνώνονται”, μας είπε ο Λουκάς Θεοδωρόπουλος, συνδικαλιστής στο νοσοκομείο Κορίνθου, που συμμετείχε στο μαχητικό μπλοκ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΟΕΝΓΕ, “Αγωνιζόμαστε να μην φύγει από τα χέρια του δημοσίου η υγεία και πάει στους ιδιώτες. Κατεβήκαμε με πούλμαν από την Κόρινθο και θα είμαστε παρόντες σε όλες τις κινητοποιήσεις”.

“Στη συνέλευση που έγινε στο Τζάνειο νοσοκομείο, υπήρχε συμμετοχή, πάνω από 100 άτομα, υπήρχε αγωνιστικό κλίμα”, μας είπε ο Σπύρος Παντελιός, εργαζόμενος στο νοσοκομείο, “Από την πλευρά μας, σαν Νυστέρι κάναμε πρόταση για διευρυμένη απεργιακή επιτροπή με τη συμμετοχή του συλλόγου και όλων των εργαζόμενων. Κάναμε κριτική στις μεγάλες συνδικαλιστικές παρατάξεις που κοιτάνε να τα έχουν ίσα βάρκα ίσα νερά με τους εργαζόμενους και με τη διοίκηση. Σήμερα κατεβήκαμε με πούλμαν στην απεργία και από πολλούς τίθεται το θέμα της συνέχειας, ότι πρέπει να υπάρξει κλιμάκωση με επαναλαμβανόμενες”.

Τα Σωματεία σε Αγία Σοφία, ΓΝ Πατησίων, Τζάνειο, Ιπποκράτειο, Δρομοκαϊτειο, Άγιο Σάββα, Αγλαΐα Κυριακού, Ελπίς, Θριάσιο, Συγγρός, Λαϊκό, Ερυθρός, Σισμανόγλειο συμμετείχαν με πανό στη προσυγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Από εκεί, το μπλοκ των νοσοκομείων ανέβηκε στο Μουσείο ακολουθώντας τους δήμους στην Πατησίων.

Σύνταγμα

“Πρώτη φορά”

Πίσω τους, συγκεντρώθηκαν δεκάδες μικρά και μεγάλα συνδικάτα από κάθε χώρο του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. “Σήμερα εμείς βγήκαμε για πρώτη φορά στους δρόμους για να δείξουμε την αγανάκτησή μας για όλα τα μέτρα που πάνε να μας επιβάλουν”, μας είπε η Ελένη, εργαζόμενη σε βιοτεχνία ρούχων, “Δουλεύουμε 20 χρόνια και έχουμε φτάσει να παίρνουμε τον ίδιο μισθό που παίρναμε όταν πρωτοξεκινήσαμε να δουλεύουμε, χωρίς να μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα. Χρειαζόμαστε σωματεία ικανά και άξια να αντιπροσωπεύουν τον εργαζόμενο. Και αυτό θα το καταφέρουμε αν εμείς οι εργαζόμενοι πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας και ο καθένας διεκδικήσει με οποιονδήποτε πλέον τρόπο την αξιοπρέπειά του”.

Το μπλοκ των εκπαιδευτικών ξεκινούσε με τα πανό της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και ακολουθούσαν των Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Νέας Σμύρνης-Καλιθέας, Γ’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, Β’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, ΕΛΜΕ Βοιωτίας, καθώς και των Συλλόγων Δασκάλων Πειραιά, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Αγίου Δημητρίου, «K. Σωτηρίου», Αιγάλεω, «Γληνού» και «Αριστοτέλη». Δυνατή παρουσία είχαν οι καθηγητές και οι δάσκαλοι των Άνω Λιοσίων και του Ζεφυρίου που βάδισαν με κοινό πανό, ενώ από τα υπόλοιπα σωματεία της εκπαίδευσης δυναμική παρουσία είχαν ο ΣΕΦΚ (εργαζόμενοι στα φροντιστήρια) και η ΟΙΕΛΕ (εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση).

Πολύ μαζικά ήταν τα μπλοκ των Φοιτητικών Συλλόγων. Με πανό είχαν κατέβει ο Σύλλογος της Φιλοσοφικής, του Μαθηματικού και οι Σύλλογοι του Πολυτεχνείου. Τους φοιτητές ακολουθούσε μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Κίνησης Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και της Ενωσης Μεταναστών Εργατών, της Πανελλαδικής Συνάντησης Εργατικής Αντίστασης όπου διαδήλωσαν το Σωματείο Ιντρακόμ, η Εργασιακή Επιτροπή ΔΟΛ, οι Financial Crimes, το Σωματείο Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ακολουθούσαν τα πανό της Εργατικής Αλληλεγγύης και του ΣΕΚ.

“Εργοδοτική τρομοκρατία, εντατικοποίηση της εργασίας, απολύσεις, καταπάτηση δικαιωμάτων πολλών ετών, άθλιες συνθήκες, αυτή είναι η κατάσταση στα καράβια”, μας είπε ο Αποστόλης, ναυτεργάτης, “Η ΠΝΟ απεργεί σήμερα, δεν κινείται τίποτα στα λιμάνια. Χρειάζεται συνέχεια, όμως, δεν φτάνει μια 24ωρη, να πάμε για διαρκείας. Επανάσταση θέλει, οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ, δεν μπορεί να περιμένουμε άλλο. Εχουμε ανάγκη από λαϊκές και απεργιακές επιτροπές σε κάθε χώρο, που να είναι ενεργές και να οργανώνουν τους αγώνες”.

“Απεργούμε για να μην περάσουν όλα αυτά τα αντεργατικά μέτρα και για να πάρουν πίσω όλα αυτά που έχουν περάσει”, μας είπε η Ιωάννα, εργαζόμενη στην Ιντρακόμ. “Μόνο με τον αγώνα θα τ' ανατρέψουμε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος”.

“Ζούμε το χειρότερο εφιάλτη από άποψη μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Πρέπει όλοι να βγούμε στον αγώνα, να συμμετέχουμε στις απεργίες. Η απεργία σήμερα είναι επιτυχημένη με πολύ κόσμο. Πρέπει να κλιμακώσουμε με οργάνωση ο καθένας από μόνος του και όλοι μαζί και να βγούμε σε καθημερινές απεργίες”, μας είπε ο Ηλίας Αργυρόπουλος, εργαζόμενος στο ΔΟΛ, “Τα συνδικάτα πρέπει να βοηθήσουν περισσότερο. Το ότι σήμερα η ΕΣΗΕΑ και οι άλλες Ενώσεις έχουν στάση εργασίας 10πμ-3μμ και όχι 24ωρη απεργία είναι απαράδεκτο. Χρειάζεται οι εργαζόμενοι να είμαστε όλοι μαζί στη μάχη κι όχι χώρια. Θα πρέπει πλέον με πολύ δυναμικό τρόπο να αντιδράσουμε.

Κάθε φορά που δεχόμαστε κάποια επίθεση η εργασιακή επιτροπή του ΔΟΛ κηρύσει απεργία, συγκεντρωνόμαστε και συζητάμε πώς θα απαντήσουμε. Ο ρόλος της εργασιακής επιτροπής είναι τεράστιος, έχει κάνει τη δουλειά της και πρέπει να συνεχίσει έτσι”.

Συμμετοχή

Άλλα σωματεία και συλλογικότητες που συγκεντρώθηκαν στο Πολυτεχνείο και το Μουσείο ήταν ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Σωματείο Βιβλίου Χάρτου, το ΣΕΤΤΕΑ, το ΣΕΛΜΑ, η Ένωση Λιμενεργατών ΟΛΠ, ο Σύλλογος Υγειονομικών Υπαλλήλων ΙΚΑ, το ΤΕΕ, η ΠΟ-ΕΜΔΥΔΑΣ, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, η ΠΟΕ-ΔΟΥ, το Συνδικάτο ΙΓΜΕ, ο Σύλλογος ΟΕΚ, η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων, οι Ομοσπονδίες και οι Σύλλογοι διοικητικών πανεπιστημίων, η Ομοσπονδία Επιμελητών Κτηρίων, η Ομοσπονδία και οι Σύλλογοι του ΥΠ.ΠΟ, η ΠΟΕΠΔΧΒ.

Από το Μουσείο ξεκίνησαν επίσης μια σειρά οργανώσεις και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, λαϊκές συνελεύσεις από γειτονιές, πρωτοβουλίες Δεν Πληρώνω και ενάντια στα Χαράτσια, ενώ στο τέλος της πορείας διαδήλωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Πεδίο του Αρεως συγκεντρώθηκαν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα όπως η ΠΟΣΤ, η ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ, η ΟΜΕ-ΟΤΕ η ΓΕΝΟΠ, η ΟΤΟΕ, η Ομοσπονδία Τσιμέντου, η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ (ξενοδοχοϋπάλληλοι), το Σωματείο Σκαραμαγκά. Η πορεία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ κατέβηκε από Γ' Σεπτεμβρίου και στην Ομόνοια ενώθηκε με τη διαδήλωση του Μουσείου που είχε ήδη ξεκινήσει. Νωρίτερα από την Ομόνοια είχε ξεκινήσει για τη Βουλή και το ΠΑΜΕ.

Το απεργιακό συλλαλητήριο κράτησε πολλές ώρες μέχρι όλα τα μπλοκ να καταφέρουν να μπουν στο Σύνταγμα. Η άγρια καταστολή της αστυνομίας δεν κατάφερε να διαλύσει την πορεία που κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα, μέχρι και ο τελευταίος διαδηλωτής να περάσει έξω από το κτίριο της Βουλής.


Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Πάνω από 10.000 συμμετείχαν στο απεργιακό συλλαλητήριο που κάλεσε το Εργατικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 26/9. Μαζί με τη συγκέντρωση που είχε καλέσει και το ΠΑΜΕ την ίδια μέρα, συνολικά ο κόσμος που διαδήλωσε εκείνη τη μέρα στους δρόμους της πόλης ξεπερνά τις 20.000.

Οι εργαζόμενοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καλούσαν συγκέντρωση μπροστά από το κεντρικό υποκατάστημα στην Αριστοτέλους όπου συγκρότησαν μπλοκ πριν ανηφορήσουν προς το ΕΚΘ, όπως και οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ στις δυτικές συνοικίες που επίσης ήρθαν με οργανωμένα μπλοκ στο σημείο συγκέντρωσης. Εργαζόμενοι από άλλους δήμους, πριν έρθουν στο συλλαλητήριο, έβαλαν πούλμαν και κινήθηκαν προς το δήμο Θέρμης όπου μπλόκαραν το διαγωνισμό για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας του δήμου. Εκπαιδευτικοί και δάσκαλοι που είχαν μεγάλη συμμετοχή και στην απεργία αλλά και στην πορεία, συγκεντρώθηκαν αρχικά στην Καμάρα πριν κινηθούν προς το ΕΚΘ, μαζί με την ΕΝΙΘ που επίσης είχε μαζικό μπλοκ αλλά και το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στην ίδια τη συγκέντρωση ο χώρος μπροστά από το ΕΚΘ άρχιζε από τις 11πμ να γεμίζει ασφυκτικά από διαδηλωτές από πολλούς εργατικούς χώρους. Οι ΔΕΚΟ με τα πανό τους (ΕΥΑΘ, ΟΜΥΛΕ, ΟΤΟΕ, ΓΕΝΟΠ), τα νοσοκομεία (Ψυχιατρείο, Αγ. Δημήτριος, Παπανικολάου), οι εργαζόμενοι της εταιρίας ΕΓΝΑΤΙΑ, οι εργαζόμενοι στη Pizza Hut, οι εργαζόμενοι του Δήμου Δέλτα με τα μπλουζάκια του σωματείου, εργαζόμενοι από εργοστάσια της βιομηχανικής ζώνης στη Σίνδο και πολλά άλλα συνδικάτα έδωσαν το μαζικό παρών στην απεργία. Τα συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης υποδέχονταν τους απεργούς με κάλεσμα για απεργιακή συνέχεια και για ξήλωμα της κυβέρνησης και άνοιγαν συνεχώς τη συζήτηση για το πώς μπορεί να οργανωθεί η κλιμάκωση και να στηθούν απεργιακές επιτροπές.

Μετά τις κεντρικές ομιλίες ξεκίνησε η πορεία. Τα συνθήματα για τις περικοπές, τις απολύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και το χρέος ήταν αυτά που κυριάρχησαν περισσότερο, ενώ η παρουσία του μπλοκ της ΚΕΕΡΦΑ έδωσε και τον αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό τόνο στην πορεία.

Νίκος Τουρνάς


Πανελλαδικά

Στην Αλεξανδρούπολη έγινε μία πολύ μαζική κι οργανωμένη πορεία, 1000 περίπου ατόμων, με πανό από το Δήμο, το νοσοκομείο, τους απολυμένους του ΕΚΑΒ, εκπαιδευτικούς, μαθητές της ΚΕΕΡΦΑ, τα ΕΑΑΚ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την Εργατική Αλληλεγγύη και το ΣΥΡΙΖΑ.

Έγινε συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο και πορεία μέσα στην πόλη, με συνθήματα για τη διεκδίκηση ενός μέλλοντος έξω από τον καπιταλισμό, από τη διαγραφή του χρέους μέχρι να φύγουν οι φασίστες από τα σχολεία και τις γειτονιές το οποίο και έβαζαν οι μαθητές. Ήταν απ' τις πιο μαζικές πορείες στην πόλη, με κόσμο αποφασισμένο να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς γιατί πέρα από το ''δεν πάει άλλο'', υπήρχε και το ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από το να παρθούν πρωτοβουλίες από τα κάτω που θα φέρουν άμεσα αποτελέσματα.

Ζαννέτα Λυσικάτου, ΑλεξανδρούποληΠανεργατικός σεισμός ήταν για τα Γιάννενα η γενική απεργία στις 26/9. Πάνω από 6000 απεργοί διαδήλωσαν από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και πάνω από 1500 από το Δημαρχείο όπου καλούσε το ΠΑΜΕ. Από το πρωί τα μαγαζιά της πόλης είχαν κλείσει, απεργιακές φρουρές γίνονταν σε διάφορα σημεία.


Τα μπλοκ των νοσοκομείων και των δομών ψυχικής υγείας ήταν τα πιο μαζικά, μέχρι και συνταξιούχοι που δούλευαν στο νοσοκομείο διαδήλωσαν με το παλιό τους σωματείο. Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Χατζηκώστα έφτασαν στο ΕΚΙ με πορεία από το νοσοκομείο.

Εντυπωσιακά μαζικό ήταν και το μπλοκ των εργαζομένων και μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Για πρώτη φορά συμμετείχαν με πανώ οι εργαζόμενοι στην περιφέρεια Ηπείρου. Άλλα πανώ ήταν αυτό του σωματείου ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, της τοπικής ΕΛΜΕ, των οδηγών ΚΤΕΛ, του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού "ΠΙΝΔΟΣ", του Σωματείου Μετάλλου, των οικοτρόφων εστιών Δόμπολης, του Συντονισμού Πρωτοβάθμιων Σωματείων, του Δικηγορικού Συλλόγου κ.α.

Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν ένα τρακτέρ από τους κτηνοτρόφους της ΔΩΔΩΝΗΣ με έναν αχυράνθρωπο με τα πρόσωπα της εσωτερικής τρόικας: Σαμαρά-Βενιζέλου-Κουβέλη, το οποίο τελικά έκαψαν στην κεντρική πλατεία. Στην πορεία συμμετείχε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ με πολλούς μετανάστες στο μπλοκ της, το ΚΚΕ (μ-λ) και η ΕΣΕ. Τα συνεργεία της Εργατικής Αλληλεγγύης μίλησαν με πολύ κόσμο και οι περισσότεροι εργαζόμενοι έβαζαν την ανάγκη για κλιμάκωση. Είναι βέβαιο ότι η απεργία της Τετάρτης έδειξε τις διαθέσεις του κόσμου: ΑΝΥΠΑΚΟΗ-ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΗ.

Αργυρή Ερωτοκρίτου, ΓιάννεναΧιλιάδες απεργών πλημμύρισαν τους δρόμους του Ηρακλείου, την Τετάρτη, καθώς η διαδήλωση του Εργατικού Κέντρου έφτασε κοντά τους 20000 σε συμμετοχή.


Με οργανωμένα μπλοκ και μαζικά ήταν οι εργαζόμενοι των Δήμων, των δύο νοσοκομείων - του Βενιζελείου, και του ΠΕΠΑΓΝΗ, των ΤΕΙ Ηρακλείου, καθηγητές της Πληροφορικής, η ΕΛΜΕ, οι φοιτητικοί σύλλογοι Φυσικού και Βιολογικού. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε το παρών με ένα μαζικό μπλοκ, και συνθήματα, βάζοντας την διαγραφή του χρέους, τις απεργίες διαρκείας και τον εργατικό έλεγχο στο προσκήνιο.

Γιάννης Μακαρώνας, ΗράκλειοΠάνω από 20.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της Πάτρας την Τετάρτη 26/9, στην πανεργατική απεργία. Από νωρίς το πρωί υπήρξαν απεργιακές περιφρουρήσεις.


Την ίδια στιγμή σε 4 κεντρικά σημεία ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής μοίρασε δωρεάν καφέ σε όλους όσους απεργούσαν! Με σημαίες, πανό και παλμό ακολούθησε μεγαλειώδης πορεία στο κέντρο της πόλης η οποία λόγω μαζικότητας διήρκησε πάνω από 2 ώρες! Μαχητικά οργανώνουν την αντεπίθεσή τους το επόμενο διάστημα, κλάδοι όπως αυτός των εργαζόμενων στο Δήμο Πατρών αλλά και στην εκπαίδευση και τα νοσοκομεία και η μεγαλύτερη μάχη για μας είναι ο συντονισμός τους.

Χριστίνα Γραμμένου, ΠάτραΑπό τις μαζικότερες στην πόλη με 5000 απεργούς ήταν η πανεργατική συγκέντρωση στα Χανιά. Με πανό συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο και η ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ, το ΙΚΑ και το νοσοκομείο, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές, οι οικοδόμοι, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου και μαθητές. Επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Κοινωνικό Στέκι Μεταναστών, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ταξική Πορεία, το ΕΠΑΜ, οι αναρχικοί.


Η διαδήλωση ξεκίνησε από Αγορά και κατέληξε στη Νομαρχία. Το πιο ζωντανό ήταν το μπλοκ των δασκάλων, από τα μεγαλύτερα που έχει κατεβάσει ο Σύλλογος σε απεργία με συνθήματα όπως “Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία” και “Αρβανιτόπουλε άκου το καλά, η αξιολόγηση θα μείνει στα χαρτιά” να τραντάζουν την πορεία. “Τρόικα, κυβέρνηση και νεοναζί, όλα τα καθάρματα δουλεύετε μαζί” ήταν ένα άλλο αγαπητό σύνθημα.

Μαρία Καλιτσουνάκη, ΧανιάΡέθυμνο, 26 Σεπτεμβρίου: όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μαζικότατη και πολύ δυναμική ήταν η πανεργατική απεργία. Πάνω από 700 άτομα μαζεύτηκαν στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου για να δώσουν μια δυναμική απάντηση στα νέα μέτρα. Ανάμεσα στις τοποθετήσεις των σωματείων, τον λόγο πήρε και ένας εργαζόμενος, ο οποίος έδωσε έμφαση στον αντιφασιστικό αγώνα στον οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε ακόμα πιο δυναμικά, ειδικά μετά από μια σειρά επιθέσεων που έχει εξαπολύσει η ΧΑ Ρεθύμνου σε φοιτητές και μαθητές.


Στην πορεία υπήρχαν πανό από την ΕΛΜΕ, την ΠΟΕ-ΔΟΥ, το σωματείο των διοικητικών του πανεπιστημίου, το νοσοκομείο, το σωματείο κτιστών και μαρμαράδων, φοιτητικών συλλόγων και από πολλούς άλλους χώρους. Το κλίμα της πορείας ήταν πολύ δυναμικό, με τους απεργούς να φωνάζουν "εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι", "ανυπακοή απεργία διαρκή" και "υγεία, παιδεία, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό". Η πορεία σταμάτησε έξω απο το νοσοκομείο όπου φωνάξαμε συνθήματα συμπαράστασης και τελείωσε έξω από την εφορία η οποία συνέχιζε την απεργία μέχρι και τις 28 του μήνα.

Μαριλύδα Ανδρουλάκη, Ζήσης Καλλιμάνης, Ρέθυμνο