Εφορίες, Τελωνεία, Υπ. Οικονομικών: Tριήμερη απεργία

Σε εξέλιξη βρισκόταν το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΔΟΥ την Τρίτη 2 Οκτώβρη την ώρα που η ΕΑ έκλεινε την ύλη της. Μετά την τριήμερη απεργία που έκαναν σε συντονισμό Εφοριακοί, Τελωνειακοί και υπάλληλοι των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, η απαίτηση της βάσης είναι η κλιμάκωση των αγώνων απέναντι στα νέα μέτρα λιτότητας και τις περικοπές των μισθών.

Η Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στις Εφορίες πρότεινε στο Γενικό Συμβούλιο καταλήψεις σε όλες τις ΔΟΥ από τις 3/10 έως τις 12/10 και απεργία διαρκείας με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 15/10 και μετά.

“Η γιγαντιαίων διαστάσεων επίθεση που δεχόμαστε, μόνο με αντίστοιχων διαστάσεων κοινωνικούς αγώνες μπορεί να ανατραπεί! Με τις ανάγκες του εργαζόμενου προμετωπίδα και όχι τις «δημοσιονομικές ανάγκες», την πάση θυσία παραμονή στο ευρώ και την ΕΕ, τις αποσπασματικές εκτονώσεις. Με τους εργαζόμενους πραγματικούς οργανωτές σε περιεχόμενο και στόχους όχι χειροκροτητές των πολιτικών ή συνδικαλιστικών ηγεσιών”, αναφέρει η ανακοίνωση της.

Δυναμική

Την Τρίτη 2/10 το πρωί σε κατάληψη του Υπουργείου Οικονομικών για περίπου δύο ώρες προχώρησαν συνδικαλιστές και εργαζόμενοι, ενώ δυναμική ήταν η κινητοποίηση που οργάνωσαν οι τρεις Ομοσπονδίες στην Αθήνα την Πέμπτη 27/9, δεύτερη μέρα της τριήμερης απεργίας.

Αφού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή έκαναν πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών. Τα ΜΑΤ είχαν αποκλείσει την πρόσβαση από την οδό Νίκης (και από τις δύο πλευρές του δρόμου), ενώ έκαναν αλυσίδα την ώρα που η πορεία έφτασε στο Υπουργείο στην Καραγιώργη Σερβίας. Τελικά, μετά από συνθήματα, φωνές και διαπραγματεύσεις, οι εργαζόμενοι έφτασαν ακριβώς κάτω από την πόρτα του Υπουργείου όπου με πολλά σφυρίγματα και συνθήματα διαμαρτύρονταν για τις περικοπές στους μισθούς τους και τα νέα μέτρα. «Το Υπουργείο θα΄χουμε συνέχεια κλειστό, θα ψάχνετε τα έσοδα τη νύχτα με φακό» ήταν το ευφάνταστο σύνθημα που ακουγόταν περισσότερο.

Η συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία από τις τρεις Ομοσπονδίες με τον υφυπουργό Μαυραγάνη δεν είχε κανένα αποτέλεσμα και όταν οι συνδικαλιστές κατέβηκαν κάτω ανακοίνωσαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων κάτω από την πίεση και τα συνθήματα όσων είχαν παραμείνει έξω από το Υπουργείο.

Ιδιαίτερα πετυχημένη ήταν η κινητοποίηση των εργαζόμενων στις Εφορίες Πέλλας-Ημαθίας και Πιερίας, οι οποίοι είχαν 100% στην απεργία και οργάνωσαν καταλήψεις των χώρων εργασίας τους.

• Την Τετάρτη 3/10 στις 10πμ η ΟΣΥΟ έχει καλέσει σύσκεψη των πρωτοβάθμιων σωματείων της στην Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (πρώην ΚΕΠΥΟ).