Αγωνιστικός Συντονισμός στα Νοσοκομεία

Απόφαση που προτείνει επαναλαμβανόμενες απεργίες στα Νοσοκομεία έχει βγάλει το Σωματείο των εργαζόμενων στο Θριάσιο. Την Τρίτη 2/10 το απόγευμα, την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη πήγαινε στο τυπογραφείο, συνεδρίαζε το Συντονιστικό των Νοσοκομείων στον Άγιο Σάββα με την ίδια κατεύθυνση.

Το Νυστέρι καλεί τους εργαζόμενους στις γενικές συνελεύσεις να πάρουν αποφάσεις από τα κάτω στην κατεύθυνση αυτής της απεργιακής κλιμάκωσης βάζοντας την πίεση και καλώντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να κάνουν το ίδιο.

Πρόγραμμα κινητοποιήσεων για την επόμενη βδομάδα έχει εξαγγείλει η ΠΟΕΔΗΝ στα νοσοκομεία όλης της χώρας. Η ΠΟΕΔΗΝ, που καλεί τα πρωτοβάθμια Σωματεία να προγραμματίσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις, έχει αποφασίσει:

• Την Τετάρτη 3/10 δίωρες τοπικές δράσεις στα νοσοκομεία που εκτός των άλλων να περιλαμβάνουν καταλήψεις των Διοικήσεων, αποκλεισμό των Ταμείων για κατάργηση των πληρωμών των ασθενών, επισχέσεις εργασίας για καταβολή των δεδουλευμένων, πικετοφορίες κλπ.

• Την Πέμπτη 4/10, ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας 11πμ-3μμ και συγκεντρώσεις για την Αθήνα κάτω από το Υπουργείο Υγείας και για την περιφέρεια κάτω από τις ΥΠΕ. Στη συγκέντρωση στο υπουργείο καλεί και η ΟΕΝΓΕ.

Συλλαλητήριο για την Υγεία το Σάββατο 6/10 στις 6μμ στο Σύνταγμα καλούν από κοινού ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ, με συμμετοχή ΠΙΣ, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Η ΠΟΕΔΗΝ, με την εξαγγελία των μέτρων, καλεί τους υγειονομικούς να προχωρήσουν σε καταλήψεις των Διοικήσεων των Νοσοκομείων και ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και με την κατάθεση των μέτρων 24ωρη πανελλαδική απεργία και οργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα 1/10, μετά από κοινό κάλεσμα ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ, οι υγειονομικοί από τα νοσοκομεία της πόλης πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση στον κόμβο Ευαγγελίστριας, από όπου έκαναν πορεία προς το νοσοκομείο Γεννηματά και στη συνέχεια κατέληξαν στο ΑΧΕΠΑ, που τις τελευταίες βδομάδες βρέθηκε στην εμπροσθοφυλακή των κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Εκει πραγματοποιήθηκε ενημέρωση με τη συμμετοχή του προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Βαρνάβα και του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Κουτσουμπέλη.

Ο κοινός βηματισμός ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ είναι αποτέλεσμα των αγώνων που έχουν δώσει και δίνουν από κοινού όλοι οι εργαζόμενοι κατά τόπους στα δημόσια νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα. Ακόμα και μέσα στον Αύγουστο, οι υγειονομικοί συνέχισαν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις περικοπές και τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και για την καταβολή δεδουλευμένων μέσα από αποφάσεις σωματείων και συντονισμών, όπως το Συντονιστικό του Αγιο Σάββα. Αυτή η αγωνιστική διάθεση εκφράστηκε και στη μαζική συμμετοχή των νοσοκομείων στη διαδήλωση της ΔΕΘ στις 8 Σεπτέμβρη και βέβαια την πανεργατική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη.

“Αν περάσουν αυτές οι περικοπές και οι συγχωνεύσεις θα σημάνουν άμεση κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας. Η κοινή απάντηση όλων των εργαζόμενων στα νοσοκομεία πρέπει να είναι απεργία διαρκείας μέχρι να ανακληθούν οι περικοπές, οι συγχωνεύσεις και να ανατραπούν τα μνημόνια. Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στη βάση των εργαζόμενων μέσα στα νοσοκομεία”, μας μεταφέρει ο Γιάννης Κούτρας, νοσοκομειακός γιατρός στο νοσοκομείο της Εδεσσας και μέλος ΔΣ της ΕΝΙΘ.