Αντιφασιστικές γειτονιές

Κερατσίνι

Μεγάλη επιτυχία είχε η εκδήλωση με θέμα "Η πάλη ενάντια στη φασιστική απειλή" που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ Κερατσινίου το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Λαού με την παρουσία περίπου 120 ατόμων.

Στην ομιλία του ο Πέτρος Κωνσταντίνου Συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, έκανε αναφορά στις καθημερινές επιθέσεις της Χ.Α., στη συνεργασία της Ελληνικής αστυνομίας με την Χ.Α. και επίσης έκανε μια γενικότερη αναφορά στον φασισμό σε προηγούμενες δεκαετίες αλλά και στις μέρες μας. Η Ραμπάπ Χασάν εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής κοινότητας κατέγραψε τους προβληματισμούς της για την λεγόμενη "Ισλαμοφοβία", μίλησε για τις συνθήκες εργασίας των Αιγυπτίων στην Ελλάδα και για μια προσωπική επίθεση που δέχτηκε πρόσφατα από οδηγό δημόσιου λεωφορείου. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Κερατσινίου-Περάματος" Νίκος Πλουμπίδης" Σταύρος Καλόνης, εστίασε στον ρόλο της εκπαίδευσης στον αντιφασιστικό αγώνα όχι μόνο στις μέρες μας αλλά και στο παρελθόν και κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς να αναδείξουν το θέμα του φασισμού μέσω του ρόλου τους. Συνεχίζοντας, τον λόγο πήρε ο Μπάμπης Μανουσιάδης Δημοτικός Σύμβουλος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ο οποίος αφού επισήμανε τους κύριους τρόπους αντιμετώπισης όπως την πραγματική συνειδητοποίηση του προβλήματος, τόνισε χαρακτηριστικά: "ο Φασισμός είναι μια ακραία επιβολή των ισχυρών, χρησιμοποιώντας μάλιστα την λαϊκή τάξη". Στη συνέχεια ο Γιάννης Λιβαδάρος Αντιπρόεδρος Συλλόγου Εργαζόμενων Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, τόνισε ότι ο αντιφασιστικός αγώνας είναι κομμάτι του αγώνα ενάντια στα μνημόνια, ενώ ο Θανάσης Διαβολάκης Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά υπογράμμισε ότι η πάλη ενάντια στους φασίστες χρειάζεται να συνοδευεται με τις αντικαπιταλιστικές απαντήσεις κόντρα στην κρίση.

Ακολούθησαν άλλες ομιλίες και τοποθετήσεις από τους ομιλητές αλλά και από τους κάτοικους της γειτονιάς, μέλη αριστερών κομμάτων, και από υποστηρικτές της ΚΕΕΡΦΑ. Η βραδιά έκλεισε με μουσική και ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ενώ δεκάδες έγιναν μέλη της ΚΕΕΡΦΑ.

Νάντια Ρούμπου


Νίκαια

Περίπου 60 άτομα παρακολούθησαν την αντιφασιστική εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας-Κορυδαλλού την Παρασκευή 28 Σεπτέμβρη στον ιστορικό χώρο της Μάνδρας Mπλόκου Κοκκινιάς. Η εκδήλωση ξεκίνησε με προβολή του ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου για το Μπλόκο της Κοκκινιάς.

Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν Πακιστανοί μετανάστες, σύντροφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανένταχτοι αγωνιστές και νεολαίοι που είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με αγωνιστές της αντίστασης που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Την συζήτηση άνοιξε ο ιστορικός και συγγραφέας Ιάσονας Χανδρινός, ο οποίος, περιέγραψε τις μάχες που δόθηκαν στην Κοκκινιά ενάντια στους γερμανούς ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους Χίτες και ταγματασφαλίτες, τους πολιτικούς δηλαδή προγόνους των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, όπως σωστά παρατήρησε τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι ομιλητές.

Από την πλευρά του ο Λέανδρος Μπόλαρης, ιστορικός και συγγραφέας μίλησε – μεταξύ άλλων – για τον ρόλο της προσφυγιάς στην αντίσταση, ενώ τόνισε ότι η αριστερά τότε, το ΚΚΕ, δεν υποτίμησε αυτόν τον κόσμο αλλά τον οργάνωσε στις τάξεις της.

Η Σεβαστή Μωραϊτίνη από το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, παρουσίασε το ρόλο και τις δράσεις του Σχολείου, ενώ ο Κώστας Παπαδόπουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Νίκαιας –Ρέντη με το «Κόντρα στο Ρεύμα», τόνισε την ανάγκη να γίνει δουλειά στα σχολεία ενάντια στους φασίστες και να μάθει η νέα γενιά την ιστορία της Κοκκινιάς μέσα από πρωτοβουλίες που είναι διατεθημένη να πάρει η Ένωση Γονέων, της οποίας είναι και μέλος.

Όλες οι εισηγήσεις αλλά και οι υπόλοιπες τοποθετήσεις κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα: στη Νίκαια της προσφυγιάς και της αντίστασης δεν χωράνε νεοναζί! Εκεί, στην αίθουσα που οι φωτογραφίες των πεσώντων δεν μπορούσαν παρά να υπενθυμίζουν στους παρόντες την κόκκινη κλωστή που ενώνει τον αγώνα του τότε με το σήμερα. Τον αγώνα για να ξαναστείλουμε τους νεοναζί εκεί που πραγματικά ανήκουν. Στους υπονόμους της ιστορίας!

Αμαλία Αλτίνου


Τούμπα

Πάνω από 100 αντιφασίστες πήραν μέρος στην πρώτη εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στην πλατεία του Αγ. Θεράποντα στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης, από ολόκληρο το φάσμα της αριστεράς αλλά και από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Τούμπας, καθώς και μετανάστες, που ζουν στην περιοχή.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γιώργος Γιαννόπουλος εκδότης του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ ο οποίος αναφέρθηκε στα συστηματικά ψέματα και την προπαγάνδα για την φτώχεια στην Αφρική που θέλει να παρουσιάσει τους μετανάστες σαν κατώτερους με σκοπό την στοχοποίησή τους, ο πανεπιστημιακός Σπύρος Μαρκέτος που αναφέρθηκε στο φαινόμενο του φασισμού και στους τρόπους αντιμετώπισής του με μαζικούς όρους και κοινή δράση και ο δικηγόρος Χαράλαμπος Κουρουνδής από την ΚΕΕΡΦΑ που εστίασε τόσο στην προσπάθεια να οργανωθεί αντιφασιστικό δίκτυο που θα αντιμετωπίζει σε κάθε γειτονιά και περιοχή την απειλή των φασιστών. Στην εκδήλωση έγινε πολύ πλούσια συζήτηση, γράφτηκαν 9 νέα μέλη στην ΚΕΕΡΦΑ, ενώ δόθηκε νέο ραντεβού για τις 14 Οκτώβρη στην μεγάλη συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ στην Τεχνόπολη στο Γκάζι στην Αθήνα, όπου θα συνδεθούν τα κινήματα από όλη την χώρα για να οργανωθεί η συνολική αντιφασιστική απάντηση την επόμενη περίοδο.


• Σημαντική ήταν η πρώτη εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ στο Μενίδι με ομιλητές τον Π. Κωνσταντίνου συντονιστή της κίνησης, τον Χρήστο Γρινιώτη από την τοπική ΕΛΜΕ και τον Ναζίμ Μαχμούτ από την Πακιστανική Κοινότητα.

Στην εκδήλωση 40 άτομα από όλο το φάσμα της αριστεράς συζήτησαν για την οργάνωση της αντιφασιστικής απάντησης και στην περιοχή που είχε πολλές φασιστικές επιθέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα. “Η εκδήλωση έδειξε ότι υπάρχει προβληματισμός σε ολόκληρη την αριστερά και χρειάζονται ενωτικές πρωτοβουλίες. Ετοιμάζουμε και νέα συνάντηση για κοινές δράσεις που θα συνδέουν τη μάχη ενάντια στους φασίστες με τις μάχες ενάντια στα μνημόνια και τις τρόϊκες”, τόνισε η Γεωργία Κόφφα, εκπαιδευτικός από την ΚΕΕΡΦΑ Μενιδίου.

• Εκδήλωση έγινε και στο Στέκι των Πολιτιστικών Ομάδων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο με πλούσια συζήτηση που έβαλε την αναγκαιότητα της οργάνωσης της συνέχειας με ενωτικές δράσεις.

• Στην Αλεξάνδρεια, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ και ανένταχτοι αγωνιστές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Πνευματικού Κέντρου για να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι ο χρυσαυγίτης υποψήφιος βουλευτής Ημαθίας ήταν προσκεκλημένος να μιλήσει στην Σαββατιάτικη ραδιοφωνική εκπομπή του τοπικού ραδιοφώνου καταφέρνοντας να αποτρέψουν την παρουσία του νεοναζί που αναγκάστηκε να μιλήσει τηλεφωνικά. Η αντιφασιστική παρέμβαση συνεχίστηκε στο χώρο της Λαϊκής Αγοράς με συνθήματα κατά της ναζιστικής συμμορίας και μοίρασμα υλικού.

• Με μεγάλη επιτυχία οργανώθηκε και το 2ήμερο αντιφασιστικό Φεστιβάλ στην Σάμο με χιλιάδες επισκέπτες εργαζόμενους και νεολαίους, ντόπιους και μετανάστες, και στο Βαθύ και στο Καρλόβασι.

• Αντιφασιστική πορεία κάλεσε το Αυτόνομο Στέκι “Σινιάλο” την Παρασκευή 28/9 από το μνημείο των πεσόντων στο Αιγάλεω (Κηφισού και Ιεράς Οδού) προς τιμή των σφαγιασθέντων από τους Γερμανούς και τους ταγματασφαλιτες συνεργάτες τους στις 29/9/1944 στη συνοικία του Αγ. Γεωργίου. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πάνω από 200 άτομα τα οποία πορεύθηκαν σε κεντρικούς δρόμους της περιοχής φωνάζοντας αντιφασιστικά συνθηματα.