ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Ξεκινήσαμε με μία συνάντηση με κόσμο που γνωρίζουμε και ενδιαφέρεται, αλλά και με όσους μετανάστες μπορέσαμε να βρούμε και να ενημερώσουμε για την πρωτοβουλία. Παρόντες ήταν φοιτητές-μέλη της κίνησης, ο πρόεδρος του συλλόγου Αλβανών, Γιόλα Ασερίτ, ο πρόεδρος του συλλόγου Βουλγάρων Γιορντάν Βασιλεβ και  δύο νέα μέλη της Κίνησης, ο Μπακούρ και ο Δημήτρης απ’ την Συρία.  Συζητήσαμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες από όποια χώρα και αν προέρχονται  και καταλήξαμε πως μοναδική απάντηση  στις ρατσιστικές επιθέσεις είναι η συλλογική και οργανωμένη δράση.  Υπήρχε διάθεση απ’ όλους να συμμετάσχουν και ορίστηκε ένα πλάνο παρεμβάσεων στις γειτονιές στις οποίες μένουν πολλοί μετανάστες ώστε να μαζικοποιήσουμε την Κίνηση.

Πρόθυμοι

Ένα κείμενο αλληλεγγύης για τους πλημμυροπαθείς μεταφράστηκε στα Αραβικά και την περασμένη Τρίτη μοιράστηκε  στις γειτονιές και σε καταστήματα μεταναστών και τζαμιά. Όλοι ήταν πρόθυμοι να κολλήσουν την αφίσα αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς και να συζητήσουν μαζί μας.  Από παντού πήραμε την ίδια εικόνα:  οι φασίστες οργανώνονται στις γειτονιές και ξυλοκοπούν μετανάστες οι οποίοι ξέρουν πως θα μπλέξουν χειρότερα αν ζητήσουν το δίκιο τους στην αστυνομία αφού οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που βάζει το κράτος για την νομιμοποίηση τους. Η δημοτική αστυνομία κάνει καθημερινά σκούπες στο κέντρο της πόλης και εκφοβίζει πλανόδιους μικροπωλητές. Όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη ενός αντίθετου πόλου σ’αυτήν την επίθεση. Ενδεικτικό είναι ότι μας  έδωσαν τα τηλέφωνα τους και κράτησαν τα δικά μας και τις προκηρύξεις μας για να τις μοιράσουν στους γνωστούς τους.

Οι μεμονωμένες προσπάθειες που κάνουν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους συνήθως δεν αποδίδουν. Η προσπάθεια των καπιταλιστών και των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους μετανάστες είναι καλά οργανωμένη. Δεν θα την αφήσουμε να περάσει. Ακόμα πιο οργανωμένη και μαζική θα είναι η δική μας απάντηση.

Ήδη ετοιμάζεται η επόμενη παρέμβαση στις γειτονιές όπου θα συμμετάσχουν ακόμα περισσότερα άτομα μέσα σ αυτούς και μετανάστες από το Πακιστάν που θα καλούν με κείμενο στη γλώσσα τους.

Επόμενο βήμα, είναι να παρέμβουμε στο σχολείο που έχει οργανώσει ο σύλλογος Αλβανών Ηρακλείου για να  ενημερώσουμε και να τους καλέσουμε να οργανωθούν μαζί μας.

Τα συμφέροντα ντόπιων και μεταναστών εργατών είναι κοινά. Απέναντι στην κρίση, τις απολύσεις την φτώχεια και τις ρατσιστικά μέτρα της κυβέρνησης, απαντάμε με κοινούς αγώνες.

Μυρτώ Μαργέλη

Κασσάνδρα Κουμάκη

ΚΕΕΡΦΑ Ηρακλείου Κρήτης