ΤΟ ΤΡΕΛΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ - Παράταση του χρέους παράταση του Μνημόνιου

Οι "θυσίες" πήγαν στράφι. Η οικονομία, παρά τα -ή μάλλον χάρη στα- δρακόντεια μέτρα, βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πιο κοντά στην καταστροφή. Και η λύση: ένα νέο πακέτο μέτρων, ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, ακόμα περισσότερες περικοπές, εκαντοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι. Γιατί πιστεύει κανείς ότι η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, ο Στρος Καν, ο Τρισέ και τα άλλα καθάρματα της "Τρόικας" θα δώσουν την συγκατάθεσή τους για μια παράταση της αποπληρωμής χωρίς τους "συνήθεις όρους"; Ή πιστεύει κανείς ότι ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα "εθνική ανάγκη" για να περάσουν τις νέες τους "αναγκαστικές" μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις που, για μια φορά ακόμα, δεν θα συμβαδίζουν με την ιδεολογία τους...

Μα οι "αγορές", γράφουν οι εφημερίδες, αντέδρασαν ήδη θετικά στην προοπτική της επιμήκυνσης. Τα σπρεντ έπεσαν -και συνεχίζουν να πέφτουν- κομπάζει η κυβέρνηση. Φυσικά και αντέδρασαν θετικά "οι αγορές": οι προλετάριοι πέφτουν, τα χρηματηστήρια ανεβαίνουν έγραφε πριν από πολλά-πολλά χρόνια η Ρόζα Λούξεμπουργκ. Οι "αγορές" πήραν ότι ήθελαν από το πρώτο και το δεύτερο (το επικαιροποιημένο όπως το ονομάζει η κυβέρνηση) μνημόνιο. Ενα μεγάλο κομμάτι των επίφοβων ελληνικών ομολόγων πέρασε από τα χέρια των ιδιωτικών τραπεζών στα χέρια της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τραπεζιτών επιβραβεύτηκαν: αφού άρπαξαν ότι μπόρεσαν πέρασαν τώρα τον λογαριασμό στους εργαζόμενους όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Γερμανίας και της Γαλλίας και της Βρετανίας -που έχουν αρχίσει ήδη να δέχονται τα πρώτα πλήγματα της "δικής τους" λιτότητας.

Οσο για τους τραπεζίτες, αυτοί έχουν αρχίσει από τώρα να ακονίζουν τα μαχαίρια τους για το νέο τσιμπούσι που ετοιμάζεται. Και να συνωστίζονται σιγά-σιγά ξανά στην πόρτα -για αυτό πέφτουν τα σπρεντ. Σαν τα όρνεα που συνωστίζονται στον αέρα πάνω από το ετοιμάθανατο υποψήφιο θύμα τους. Τεράστια επιτυχία...

Η ίδια η συζήτηση για την παράταση της αποληρωμής μόνο αποτέλεσμα "επιτυχίας" και "εξυγίανσης" της οικονομίας δεν είναι. Πρόκειτα απλά για μια ακόμα ανοιχτή ομολογία της αποτυχίας.

Εκτιμήσεις

Η κυβέρνηση και η Τρόικα παραδέχονται τώρα το αυτονόητο: ότι η Ελλάδα θα βρεθεί, το 2013 που θα λήξει το μνημόνιο, σε ακόμα πιο δύσκολη θέση από ότι βρέθηκε τον περασμένο Απρίλη. Το 2013, σύμφωνα με τα επίσημα "προγνωστικά" της κυβέρνησης, το δημόσιο χρέος θα κινείται σε επίπεδα κοντά στο 150% ενώ για τόκους και χρεωλύσια, μόνο, η Ελλάδα θα πρέπει, με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, να πληρώνει κάθε χρόνο κάπου 70 δισεκατομμύρια Ευρώ στους κάθε λογής πιστωτές της.

Οπως έγραψε η εφημερίδα "Ημερησία" ο Στρος Καν έκανε για πρώτη φορά την πρόταση της παράτασης της αποληρωμής στον Παπακωνσταντίνου, την ΕΕ και την ΕΚΤ τον Ιούλη. Γιατί ήταν από τότε προφανές ότι τα "νούμερα δεν βγαίνουν". Οι αποτυχίες που ακολούθησαν -η υστέρηση των εσόδων, η βαθειά και παρατεταμένη ύφεση, ο πόλεμος των ισοτιμιών και ο κίνδυνος μιας νέας αναζωπύρωσης της παγκόσμιας κρίσης που ελλοχεύει- έχουν κάνει τώρα τη συζήτηση όχι μόνο ξανά επίκαιρη αλλά και επείγουσα.

Οσο για τις αντιρρήσεις της Μέρκελ -τα ίδια ακριβώς έκανε και τον Απρίλη και τον Μάη: οι αντιρρήσεις δεν είναι παρά ένα όπλο, ένας εκβιασμός για να αποσπάσουν όχι μόνο οι Γερμανοί τοκογλύφοι τις περικοπές που ονειρεύονται αλλά και όλοι οι συνάδελφοί τους σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης. Ανάμεσά τους και οι "δικοί" μας κ.κ Κωστόπουλος, Λάτσης, Βγενόπουλος, Σάλλας και Σια.