Το φοιτητικό κίνημα ξαναβγαίνει στους δρόμους

Νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων ξεκίνησε από τις αρχές αυτής της εβδομάδας, ενώ την Πέμπτη 21 Οκτώβρη οργανώνονται παμφοιτητικά συλλαλητήρια σε κάθε πόλη. Η διαδήλωση στην Αθήνα είναι καλεσμένη για τις 12 η ώρα στα Προπύλαια.

Στην Κρήτη οι φοιτητές ετοιμάζονται για διήμερο κινητοποιήσεων λόγω της Συνόδου των Πρυτάνεων που θα διεξαχθεί στο Ρέθυμνο την Παρασκευή και το Σάββατο 22 και 23 Οκτώβρη για να συζητηθεί το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η διαδήλωση της προηγούμενης Πέμπτης στην Αθήνα ήταν ενδεικτική της ριζοσπαστικοποίησης μέσα στις σχολές. Κοινή απόφαση όλων των συλλόγων ήταν να ενωθεί η πορεία των φοιτητών με αυτή των απεργών του ΟΣΕ για να φτάσουν μαζί έξω από τη Βουλή. Εντυπωσιακή ήταν η στιγμή που ενώθηκαν οι δύο διαδηλώσεις περίπου στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος. «Φοιτητές-εργατιά, μια φωνή και μια γροθιά», ήταν το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα.

Δέκα σχολές στην Αθήνα είχαν πάρει απόφαση για κατάληψη και συμμετοχή στο συλλαλητήριο. Ήταν αυτές που αποτελούσαν τον κύριο όγκο της διαδήλωσης. Πέντε από αυτές ήταν σχολές του Πολυτεχνείου. Το ΣΕΜΦΕ, οι Ηλεκτρολόγοι, οι Μεταλλειολόγοι, οι Μηχανικοί Μηχανολόγοι και η Αρχιτεκτονική.

«Στη συνέλευση που έγινε στη σχολή μου συμμετείχαν πάνω από 120 άτομα. Αποφασίσαμε κατάληψη και συμμετοχή στο συλλαλητήριο τη μέρα που είχε διαδήλωση και ο ΟΣΕ. Δεν ήταν μια τυχαία επιλογή. Το πλαίσιο για την κατάληψη το στήριξαν τα ΕΑΑΚ και η ΑΡ.ΕΝ, ενώ η Πανσπουδαστική δεν συμφώνησε.

Δεν θέλουμε τις επιχειρήσεις στα Πανεπιστήμια, δεν θέλουμε να περάσει η ιδιωτικοποίηση, θέλουμε δωρεάν παιδεία με σίτιση, στέγαση και πάσο για τις συγκοινωνίες. Αυτά ήταν τα βασικά αιτήματα.

Όμως, η διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο καιρό ήταν ότι στη συνέλευση υπήρχε πολύς ανένταχτος κόσμος που άνοιγε τη συζήτηση για την κρίση. Έβαζε ερωτήσεις για τη συνολική κατάσταση, όχι μόνο για την παιδεία. Το βασικό ερώτημα ήταν πώς δεν θα φορτωθούμε την κρίση τους. Μέχρι τώρα δεν γινόντουσαν τόσο πολιτικές συζητήσεις», μας είπε η Μαρία Γρυσμπολάκη, φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής.

Σε κατάληψη βρίσκονταν ακόμα η Ιατρική, η Οδοντιατρική, το Φυσικό, το Παιδαγωγικό και η Νομική, ενώ με πανό είχαν κατέβει φοιτητές από τα ΜΜΕ. Παρόμοια εικόνα υπήρχε και στις σχολές της επαρχίας, όπως στην Ιατρική Ιωαννίνων ή στο Πανεπιστήμιο Πάτρας.

Την Παρασκευή 22/10 πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο και στη Θεσσαλονίκη. Η Αλέξανδρα Σιαφάκα, φοιτήτρια στα ΜΜΕ, μας μίλησε για το πώς οργανώθηκε η κινητοποίηση.

Μάχη

«Για να πραγματοποιηθεί η συνέλευση στη σχολή μου δώσαμε μάχη από τη μεριά των ΕΑΑΚ. Η Πανσπουδαστική από την πρώτη στιγμή είχε μια διαλυτική στάση καλώντας τους φοιτητές να φύγουν από τη συνέλευση για να φτιαχτεί «επιτροπή αγώνα του ΜΑΣ» και όχι να πάρουμε αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί ήταν κυρίως πρωτοετείς. Πάνω από 70 άτομα, νούμερο που είναι ιδιαίτερα μεγάλο αν κρίνουμε από το μέγεθος της σχολής. Τελικά αποφασίσαμε κατάληψη της σχολής και συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Παρασκευής.

Η συζήτηση που κυριάρχησε στη συνέλευση ήταν η κατάσταση του κινήματος απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και του Μνημονίου. Τα μέτρα έχουν φέρει το Αριστοτέλειο σε δραματική κατάσταση. Σε λίγο δεν θα μπορούν να αγοράσουν χαρτί για τις τουαλέτες. Ενώ δίνουν 1 δισεκατομμύριο την εβδομάδα στους τραπεζίτες, τα χρήματα για το Αριστοτέλειο είναι 40% λιγότερα από πριν. Ο πρύτανης ανακοίνωσε κάτι ακόμα πιο προκλητικό. Θα προσλάβουν 150 σεκιουριτάδες που θα παίζουν το ρόλο των ασφαλιτών αντί να δώσουν αυτά τα λεφτά για τις ανάγκες των φοιτητών.

Ταυτόχρονα, θέλουν να ιδιωτικοποιηθεί η Λέσχη του πανεπιστημίου. Τόσα χρόνια στη Λέσχη όλοι τρώνε δωρεάν, τώρα έχουν βάλει περιορισμούς που είναι το βήμα για να κλιμακώσουν τις επιθέσεις τους.

Το άλλο θέμα που συζητήσαμε ήταν αυτό των απολύσεων με αφορμή την κατάσταση στο ΔΟΛ αφού ως τμήμα μας αφορά άμεσα. Για να τα παλέψουμε όλα αυτά χρειαζόμαστε το συντονισμό από τα κάτω.

Την Παρασκευή είχαμε μια ευχάριστη έκπληξη στο συλλαλητήριο. Πάνω από 70 μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο με τα πανώ τους από τις καταλήψεις σχολείων για να διαδηλώσουμε μαζί. Στην κοινή πορεία που πέρασε από κεντρικούς δρόμους της πόλης και από δύο μεγάλα σχολεία φωνάζαμε συνθήματα για «καταλήψεις μαζικές σε σχολεία και σχολές», για το Μνημόνιο και για τη συνέχεια του κινήματος. Καταλήξαμε σε ένα μεγάλο σχολείο όπου οι μαθητές τα έδωσαν όλα για να ενημερώσουν και να ξεσηκώσουν τους συμμαθητές τους».

Το νομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου για τα πανεπιστήμια πάει μαζί με τις περικοπές στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης για αυτό και χρειάζεται ένα μέτωπο που να αγκαλιάζει μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς σε συντονισμό με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα για να ανατραπεί η επίθεση της κυβέρνησης και της τρόικα.

«Η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ θα έπρεπε να καλέσουν απεργία τη μέρα που υπάρχει το φοιτητικό συλλαλητήριο. Να ξεκινήσει ξανά ο κοινός βηματισμός για ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο. Θα βάλουμε την πρόταση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης στη συνέλευση που οργανώνει ο Σύλλογος μου την ίδια μέρα το πρωί για να κατέβουμε όλοι μαζί. Η ίδια προσπάθεια θα γίνει σε όποια συνεδρίαση ΔΣ ή Γενική Συνέλευση πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες», μας είπε ο Νίκος Κουράκης από το Διδασκαλικό Σύλλογο Καλλιθέας-Μοσχάτου.