Εκλογές στο Μετρό

Η δράση του Σωματείου στο ΜΕΤΡΟ είναι από τις πιο αγωνιστικές τους τελευταίους μήνες με μαζικές γενικές συνελεύσεις και απεργίες ενάντια στις απολύσεις συμβασιούχων που έχουν γίνει στο χώρο, με συμμετοχή στις κοινές κινητοποιήσεις των συγκοινωνιών, με παρουσία στις απεργίες συμπαράστασης στον ΟΣΕ και με τον πρόεδρο του Σωματείου, Αντώνη Σταματόπουλο, να έχει απευθύνει κάλεσμα για συντονισμένη απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΜ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και η Ανεξάρτητη Κίνηση που τις στηρίζει, ανέλαβαν να βάλουν φρένο σε αυτή την αγωνιστική δράση που είχε αρχίσει να γίνεται πονοκέφαλος σε διοίκηση και κυβέρνηση. Aποφάσισαν να οδηγήσουν το Σωματείο σε εκλογές οι οποίες θα γίνουν μέσα στο Νοέμβρη. Ετσι, από τη μία διεκδικούν την ηγεσία του Σωματείου για να μπορέσουν να επιβάλουν από αυτή τη θέση το σταμάτημα του αγώνα και από την άλλη, μέχρι τις εκλογές, σε ένα κρίσιμο διάστημα για τους αγώνες των εργαζόμενων, παραλύουν ένα μαχητικό Σωματείο.

Οι εκλογές για εκπροσώπους των εργαζόμενων στη Διοίκηση της Εταιρίας που έχουν εδώ και καιρό οριστεί να γίνουν την Πέμπτη, θεωρούνται από όλες τις πλευρές -και θα είναι πράγματι- ένα δείγμα της θέλησης της βάσης του Σωματείου, που θα καθορίσει και τις εκλογές για το νέο ΔΣ. Γι'αυτό και οι παρατάξεις του συμβιβασμού, που φοβούνται ότι η πλειοψηφία των εργαζόμενων θα υποστηρίξει τους υποψηφίους που μαζί με τον απερχόμενο πρόεδρο στηρίζουν τους αγώνες, αποφάσισαν να σαμποτάρουν τις εκλογές. Η δικαιολογία τους, ότι στην εκλογή της εφορευτικής επιτροπής δεν παραβρισκόταν δικαστικός και άρα η διαδικασία είναι παράνομη, είναι γελοία. Αυτό που δείχνει η κόντρα στο ΜΕΤΡΟ είναι ότι η προσπάθεια να μπλοκαριστούν οι απεργίες σκοντάφτει πάνω στη βάση των εργαζόμενων.