ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΑΝΑ - Πανελλαδική Εργατική Συνάντηση

Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει τρεις ζώνες. Στην πρωινή, η συζήτηση θα έχει θέμα «η πάλη ενάντια στο Μνημόνιο». Στη μεσημεριανή θα ακολουθήσουν οι χαιρετισμοί του Συνδικαλιστή Miguel Sanz Alcentana από την Ένωση Εργατών Ανδαλουσίας, που θα μεταφέρει την εικόνα από τη μεγαλύτερη Γενική Απεργία στην ιστορία της Ισπανίας που έγινε στις 29 Σεπτέμβρη και συνδικαλιστή από τη Γαλλία που θα μιλήσει για τις κλιμακούμενες απεργίες των εργατών και της νεολαίας ενάντια στην επίθεση του Σαρκοζί στο ασφαλιστικό. Το απόγευμα η συνάντηση θα κλείσει με τη συζήτηση για τα επόμενα βήματα και τον προγραμματισμό της ΕΠΑΣΣ.

Η 24 Οκτώβρη φιλοδοξεί να γίνει το σημείο συνάντησης εργαζόμενων και συνδικαλιστών από όλους τους χώρους που συγκρούστηκαν με την πολιτική των περικοπών, της ανεργίας και των ιδιωτικοποιήσεων που ξεδίπλωσαν τις αντιστάσεις τους απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης, της τρόικα και της εργοδοσίας. Έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή εργαζόμενοι από τον ΟΣΕ που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις και απεργίες για να μην περάσει η διάλυση του σιδηρόδρομου και μαζί τους οι εργαζόμενοι από τις αστικές συγκοινωνίες. Εργαζόμενοι από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη που παλεύουν για να σταματήσουν τις απολύσεις, αλλά και από όλα τα ΜΜΕ που έχει ξεκινήσει η επίθεση της εργοδοσίας ενάντια στα δικαιώματά τους. Εργαζόμενοι από τα Λιμάνια, από τα Νοσοκομεία, τους Δήμους και τα σχολεία. Από μεγάλα και δυνατά εργοστάσια που δίνουν μάχες όπως η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ο Σκαραμαγκάς, και η Πυρκάλ, αλλά και από χώρους που το δικαίωμα του συνδικαλισμού είναι σε αμφισβήτηση από την εργοδοσία, όπως η ΑΛΕΞ ΠΑΚ και τα ΝΟΤΟΣ. Από την ΕΛΙΤ και τον Λαναρά που πάλεψαν ενάντια στις απολύσεις, μέχρι τους δικαστικούς υπαλλήλους που έκλεισαν τα δικαστήρια για ένα μήνα την άνοιξη ενάντια στις περικοπές.

Αντιστάσεις

Όλη την περασμένη χρονιά, οι μάχες για την οργάνωση των μεγάλων πανεργατικών απεργιών αλλά και οι αντιστάσεις σε κάθε χώρο δουλειάς που συνεχίστηκαν και μετά την περασμένη Άνοιξη, ανέδειξαν νέες μορφές οργάνωσης, όπου οι εργαζόμενοι πήραν τα πράγματα στα χέρια τους για να μπορέσουν να οργανώσουν αποτελεσματικά τον αγώνα. Στήθηκαν απεργιακές φρουρές και απεργιακές επιτροπές σε πολλούς εργατικούς χώρους για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια.

«Οι εργαζόμενοι στον ΔΟΛ έχουν φτιάξει την εργασιακή επιτροπή τους και έτσι οργανώνουν τις μάχες ενάντια στις απολύσεις του Ψυχάρη. Οι εργαζόμενοι στο ΜΕΤΡΟ έφτιαξαν τη δική τους απεργιακή επιτροπή και παλεύουν ενάντια στις απολύσεις. Οι δικαστικοί υπάλληλοι την άνοιξη επέβαλλαν κινητοποίηση διαρκείας «από τα κάτω» κόντρα στην ηγεσία τους. Οι νοσοκομειακοί γιατροί με ένα μεγάλο κύμα επισχέσεων οργανωμένο από τα κάτω ανά νοσοκομείο, κατάφεραν να κερδίσουν τις εφημερίες τους», θυμίζει το νέο τετρασέλιδο που κυκλοφόρησε η ΕΠΑΣΣ.

Σήμερα, το κεντρικό ερώτημα που απασχολεί τον κάθε αγωνιστή είναι πώς μπορούν να συνεχιστούν αυτές οι μάχες την επόμενη περίοδο, πώς μπορούν να συντονιστούν οι αγώνες που ξεσπάνε σε κάθε χώρο, πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια που βάζει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, πώς μπορούν οι μαχητικοί εργαζόμενοι της βάσης να σύρουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες σε νέες απεργίες, αυτή τη φορά διαρκείας.

Η 2η Πανελλαδική Εργατική Συνάντηση έχει στόχο να βάλει τις βάσεις για να δυναμώσουν σε κάθε χώρο δίκτυα αγωνιστών και συλλογικότητες που να παίρνουν πάνω τους την οργάνωση του αγώνα και ταυτόχρονα να συζητήσει για τον αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό αυτών των μαχών. Πατώντας πάνω στις εμπειρίες των εργαζόμενων που έχουν δώσει δυναμικούς αγώνες όλη την προηγούμενη περίοδο και στηρίζοντας τις μάχες όλων των κομματιών που συνεχίζουν να παλεύουν, η επιτυχία της 24 Οκτώβρη, μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα για τη νίκη των αγώνων, για την εργατική διέξοδο από την κρίση, με στόχο να κάνουμε πράξη το πανεργατικό πια αίτημα, αυτή την κρίση να την πληρώσουν οι καπιταλιστές.