ΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ - Ακρόπολη Αντίστασης

Η κυβέρνηση έδωσε την εντολή στην αστυνομία “να ανοίξει την Ακρόπολη με οποιοδήποτε κόστος” με στόχο να σώσει το “κύρος” της χώρας και το μνημείο της Ακρόπολης από τους απεργούς, αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να γίνει παγκοσμίως ρεζίλι και να κρατήσει “ανοιχτή” την Ακρόπολη με τα ΜΑΤ να τρομοκρατούν εργαζόμενους και επισκέπτες.

Ωστόσο, παρά την τρομοκρατία συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι του Υπ. Πολιτισμού είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν, πραγματοποιώντας καθημερινές κινητοποιήσεις και αποκλεισμούς. Την Πέμπτη 21/10 24ωρη απεργία έχουν προκηρύξει οι μόνιμοι και οι έκτακτοι αρχαιολόγοι. Την Τρίτη (19/10) το πρωί συμβασιούχοι απέκλεισαν την είσοδο του Αρχαιολογικού Μουσείου, την Δευτέρα (18/10) την είσοδο του Υπουργείου Πολιτισμού και του Μουσείου, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν συγκεντρώσεις στην Ακρόπολη, και την Παρασκευή 15/10 στάση εργασίας όλων των εργαζόμενων στο Υπουργείο Πολιτισμού.

“Η συμμετοχή των αρχαιολόγων, που εργάζονται σε σωστικές ανασκαφές, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα ήταν καθολική”, αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων. “Ενδεικτικά αναφέρεται ότι διακόπηκαν όλες οι αρχαιολογικές εργασίες στο Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ συνάδελφοι σε όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Μουσεία και στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων. Στη Θεσσαλονίκη οργανώθηκε συγκέντρωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στις 12.00 πραγματοποιήθηκε συμβολικός αποκλεισμός των ταμείων με ταυτόχρονη διασφάλιση της ελεύθερης εισόδου των επισκεπτών.

Κλειστά ταμεία

Στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, μετά τη λήξη της στάσης εργασίας του μόνιμου προσωπικού, κρίθηκε πως -εφόσον η κοινή γνώμη στάθηκε αλληλέγγυα στον αγώνα μας- έπρεπε να μείνει ο χώρος ελεύθερος στο κοινό, και τα ταμεία κλειστά.

Καταγγέλλουμε όμως την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.Τ. και την καθιστούμε υπεύθυνη για την ανεξέλεγκτη είσοδο των επισκεπτών, κατά παράβαση των στοιχειωδέστερων μέτρων για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου”.

Οι συμβασιούχοι απαιτούν να τους καταβληθούν δεδουλευμένα ακόμα και 22 μηνών, να καταργηθεί ο νόμος Παυλόπουλου για το 24μηνο και να μην γίνουν 350 απολύσεις που αναμένονται στο τέλος του μήνα. Απαιτούν μονιμοποίηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η ρίζα του κακού, ξεκινά από το Π. Δ. του Παυλόπουλου σύμφωνα με το οποίο κανείς δεν μπορεί να εργαστεί στην ίδια ειδικότητα και στον ίδιο φορέα στο Δημόσιο εφόσον συμπληρώσει 24μηνο. Μετά από προσφυγές στη δικαιοσύνη και απεργιακές κινητοποιήσεις οι συμβασιούχοι του ΥΠΠΟΤ ανάγκασαν τα δικαστήρια να αποφανθούν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και η πληρωμή τους -μέχρι το σκάνδαλο Ζαχόπουλου- γινόταν από τον Ειδικό Λογαριασμό του υπουργείου. Τα προβλήματα διογκώθηκαν με την κατάργησή του. Έτσι, φτάσαμε στην τροπολογία του Αντ. Σαμαρά, όπου κάποιοι υπέγραψαν συμβάσεις για ένα χρόνο έχοντας δικαίωμα παράτασης για έναν επιπλέον. Στις 31/10, που λήγει ο δεύτερος χρόνος, περίπου 300 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Αποτέλεσμα όλων αυτών σήμερα είναι πολλοί να παραμένουν απλήρωτοι για δύο χρόνια, άλλοι πληρώνονται όποτε το θυμηθεί το υπουργείο, ενώ εργάζονται ως συμβασιούχοι για πάνω από 10 χρόνια.

“Όταν έγινε γνωστό ότι τα ΜΑΤ ετοιμάζονται να κάνουν ντου και να σπάσουν την κατάληψη της Ακρόπολης, ειδοποιήσαμε συναδέλφους να έρθουν να συμπαρασταθούν. Αποτέλεσμα ήταν να συγκεντρωθούν εκατοντάδες μόνιμοι και συμβασιούχοι για συμπαράσταση και να βγάλει η Ομοσπονδία τρίωρη στάση εργασίας”, μας είπε η Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου, εργαζόμενη στο ΥΠΠΟΤ. “Με τον ίδιο τρόπο χρειάζεται να συνεχίσουμε. Να απευθυνθούμε σε όλα τα σωματεία του Υπουργείου Πολιτισμού και να αναγκάσουμε την ΠΟΣΥΠΟ που καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, να προκηρύξει απεργία με αίτημα τη μονιμοποίησή μας. Να μην περάσει η τρομοκρατία ούτε των ΜΑΤ ούτε της ανεργίας”.

Κατερίνα Θωίδου