Η κυβέρνηση, λένε τα κανάλια, θα φέρει μέσα στις επόμενες μέρες ένα σχετικό νομοσχέδιο για ψήφιση στη Βουλή. Αυτό το νομοσχέδιο θα απαλλάσσει προκαταβολικά από κάθε νομική ευθύνη τα στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τις ζημίες που θα προκαλέσουν στο δημόσιο από τις διαδικασίες “επανιδιωτικοποίησης” της Eurobank. Ναι καλά διαβάσατε: θα προκαλέσουν ζημίες, όχι μερικών χιλιάδων ή μερικών εκατομμυρίων αλλά μερικών δισεκατομμυρίων στο δημόσιο. Και ο νόμος θα τους θεωρεί εκ των προτέρων αθώους για τις πράξεις τους αυτές.
Το στρες τεστ που έκανε η Blackrock για λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας έδειξε ότι το τραπεζικό σύστημα ολόκληρο είναι βαθιά άρρωστο: για να σωθεί χρειάζεται τουλάχιστον 6.5 δις. Και πολλοί, ανάμεσά τους και η Τρόικα, θεωρούν το νούμερο αυτό πολύ συντηρητικό.
Από τις τέσσερις μεγάλες “συστημικές” τράπεζες, η πιο άρρωστη είναι η Eurobank. Αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο: τα λεφτά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που θα έσωζαν, υποτίθεται, τις “συστημικές” τράπεζες, αντί να βοηθήσουν την Eurobank να αντιμετωπίσει την κρίση της βοήθησαν το αφεντικό της, τον Λάτση, να απαλλαγεί από αυτήν.
Το κόλπο στήθηκε μέσα από την πολυδιαφημισμένη τότε “συγχώνευση” της Eurobank με την Εθνική. Το σενάριο -που εγκρίθηκε τότε από τις συνελεύσεις των μετόχων και των δυο τραπεζών- προέβλεπε την απορρόφηση της Eurobank από την Εθνική: οι μέτοχοι της Εurobank θα αντάλλασσαν τις μετοχές τους με μετοχές Εθνικής σε αναλογία 100:58. Ο Λάτσης, που κατείχε το 44% των μετοχών της Eurobank μετατράπηκε μέσα σε μια νύχτα στον μεγαλύτερο ιδιώτη μεγαλομέτοχο της Εθνικής.
Ανταλλαγή
Μόλις ολοκληρώθηκε η ανταλλαγή, η Τρόικα μπλόκαρε την συγχώνευση. Αλλά η ανταλλαγή δεν ακυρώθηκε. Σήμερα η μετοχή της Eurobank αξίζει 46 λεπτά στο χρηματιστήριο. Της Εθνικής 3.8 ευρώ. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ο Λάτσης πενταπλασίασε την αξία των μετοχών του.
Αλλά το σκάνδαλο δεν σταματάει εδώ. Με τη “διάσωση” που ακολούθησε πέρασε το μεγαλύτερο κομμάτι των μετοχών της Eurobank μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο δημόσιο. Η “διάσωση” έγινε μέσα από την έκδοση, ουσιαστικά, νέων μετοχών τις οποίες το ΤΧΣ αγόρασε προς 1.54 ευρώ τη μία. Τώρα η Eurobank, για να προσελκύσει τους ιδιώτες που είναι απαραίτητοι για να συγκεντρώσει τα 3 περίπου δις που έχει ανάγκη με βάση την έκθεση της Blackrock, θα πρέπει να εκδώσει νέες μετοχές με ονομαστική αξία ακόμα μικρότερη από την τιμή του χρηματιστηρίου -οι φήμες λένε για 30 λεπτά/μετοχή. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, το ΤΧΣ θα εκμηδενίσει αυτόματα την αξία των μετοχών της Eurobank που έχει στα χέρια του. Η απώλεια μετριέται σε δισεκατομμύρια -τα οποία έχουν ήδη προστεθεί στο δημόσιο χρέος που μας καταδυναστεύει.
Η διοίκηση του ΤΧΣ δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να βάλει την υπογραφή της κάτω από ένα τέτοιο σκάνδαλο. Αρκεί η πολιτεία να την προστατεύσει, φυσικά. Η μαφία προστατεύει τους νονούς της με μπράβους και θωρακισμένα αυτοκίνητα. Αλλά εδώ μιλάμε για μια συντεταγμένη δημοκρατική πολιτεία. Για αυτό η δουλειά γίνεται με νόμο.