Σπύρος Κότσιας: “Δε γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση”

Έχει αρχίσει να μορφοποιείται εδώ και αρκετό καιρό. Φυσικά υπάρχουν τα προβλήματα, και τα οικονομικά και τα οργανωτικά, ενώ βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μη προβολή αυτής της προσπάθειας από τα μέσα ενημέρωσης. Αυτό προσπαθούμε να το αντικαταστήσουμε με μία άμεση επικοινωνία τόσο στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις με τον απλό έλληνα πολίτη, με τον απλό έλληνα ψηφοφόρο. Έχουν δημιουργηθεί πυρήνες αυτής της κίνησης σχεδόν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, στα Γιάννενα, στη Θεσσαλία και τώρα προσπαθούμε να οργανώσουμε αυτή την κίνηση και στην Αθήνα.

Συνολικά, αυτή η κίνηση κινείται και πέρα του Συνασπισμού, βρίσκεται στην Αριστερά. Η κίνηση με τις Θέσεις που θα εκπονήσει μετά τη συνδιάσκεψή της που μάλλον θα γίνει στην Αθήνα το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, θα καταδεικνύει αυτό που είπα παραπάνω. Τις προσπάθειες για μια σύμπλευση της αριστεράς στην κατεύθυνση να αλλάξουν οι κοινωνικές δομές και οι συσχετισμοί μέσα στην ελληνική κοινωνία και στη συνέχεια μέσα στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Το όνομα της κίνησης είναι Σοσιαλιστική Προοπτική, ενδεχομένως αυτό να αλλάξει στη συνδιάσκεψη. Έχει δοθεί στη δημοσιότητα ένα διακηρυκτικό κείμενο. Το κείμενο αυτό έχει υπογραφεί από 150 άτομα, μέσα στα οποία είναι συνδικαλιστές και άτομα από διάφορους άλλους κοινωνικούς χώρους, από όλη την Ελλάδα.

Νομίζω ότι υπάρχει έδαφος να προχωρήσει αυτή η κίνηση και να δημιουργήσει άλλα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Δεν τρέφω αυταπάτες ή κινούμαι στη σφαίρα του φανταστικού. Σας μιλάω για μια πραγματικότητα που έχω διακρίνει.

Οι πρώτες θέσεις σε σχέση με το τι βιώνει η χώρα σήμερα είναι η άμεση κατάργηση των Μνημονίων μαζί με την καταγγελία των δανειακών συμβάσεων, το κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους με ταυτόχρονη αύξηση μισθών και συντάξεων, με μια προσπάθεια στον τομέα των τραπεζών το κράτος να ελέγξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στην πραγματικότητα είναι ήδη κρατικό με τις επιδοτήσεις που έχει δεχτεί μέχρι σήμερα, από χρήματα των φορολογουμένων. Ουσιαστικά, οι τράπεζες δεν ανήκουν σε αυτούς που εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες τους, αλλά ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο.

Αν τώρα όλα αυτά σημαίνουν σύγκρουση με την Ευρωζώνη, νομίζω ότι θα τη δεχτούμε αυτή τη σύγκρουση. Δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Η πολιτική των Μνημονίων, να αργοπεθαίνει ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί να υπάρχουν συσσίτια, άνεργοι, άνθρωποι που αυτοκτονούν, άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν φαγητό. Όλη αυτή η κατάσταση που μας υποβαθμίζει σαν ανθρώπους πάνω από όλα.

- Στις 22 Μάρτη είναι η παγκόσμια μέρα δράσης ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό. Πώς βλέπεις την απήχησή της;

Εγώ πάντα κατεβαίνω στα αντιφασιστικά συλλαλητήρια. Νομίζω ότι θα είναι μια πετυχημένη εκδήλωση στις 22 του Μάρτη και θα καταδείξει το άλλο πρόσωπο του ελληνικού λαού. Αυτό του ανθρωπισμού, της φιλοξενίας, της δυνατότητας να συνυπάρχεις με ανθρώπους που είναι κατατρεγμένοι στις χώρες τους και ήρθαν εδώ για να βρουν μια καλύτερη ζωή. Τώρα το πόσο βρήκαν εδώ μια καλύτερη ζωή είναι υπό αμφισβήτηση, αλλά πιστεύω ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις συμβάλλουν σημαντικά σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να σταματήσει αυτή η μισαλλόδοξη, φασιστική τακτική εναντίον των απροστάτευτων μεταναστών, με το κυνήγι αυτό το οποίο γίνεται με νεκρούς και τραυματίες που αμαυρώνουν τον ελληνικό λαό.

- Η κυβέρνηση αφαίρεσε το δικαίωμα ψήφου σε όσους μετανάστες το είχαν.

Δεν μπορεί να μην έχει δικαίωμα ψήφου κάποιος ο οποίος ζει τόσα πολλά χρόνια στη χώρα μας, πληρώνει φόρους, υπόκειται σε όλες τις δεσμεύσεις που έχει ένας πολίτης του ελληνικού κράτους και στο τέλος να μην έχει το δικαίωμα να εκφράζεται τουλάχιστον για την τοπική αυτοδιοίκηση. Εγώ θα έλεγα και για τις εθνικές εκλογές, αλλά τουλάχιστον για την τοπική αυτοδιοίκηση.

- Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα στηρίξει ψηφοδέλτια σε Περιφέρειες και Δήμους, και στις Ευρωεκλογές. Στο Δήμο Αθήνας κατεβαίνει ξανά η Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας με επικεφαλής τον Π. Κωνσταντίνου.

Έχω διαπιστώσει ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει μια αυξημένη επιρροή, όχι μόνο στο λεκανοπέδιο, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτή η επιρροή πιστεύω ότι θα καταδειχθεί τόσο στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές. Από την άποψη αυτή η πορεία του Πέτρου Κωνσταντίνου ήταν πολύ πετυχημένη και πολύ καλά έκαναν τα αρμόδια όργανα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να αποφασίσουν ότι θα είναι ξανά επικεφαλής του συνδυασμού που στηρίζει για τον Δήμο Αθήνας. Από τη μεριά μου κάνω έκκληση ο συνδυασμός αυτός να υπερψηφιστεί.

Σε αυτό το σημείο θέλω να κάνω μια παρατήρηση. Πιστεύω ότι τα πάντα στην αλλαγή που επιδιώκουμε όλοι μας για τη χώρα δεν εξαρτώνται μόνο από τις εκλογικές διαδικασίες. Εξαρτάται από τους αγώνες που αναπτύσσει το λαϊκό κίνημα όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα στον τομέα των αντιφασιστικών εκδηλώσεων οι αγώνες υπήρξαν πολλαπλοί και αρκετά σημαντικοί. Συνετέλεσαν ώστε να εξαναγκαστεί επιτέλους ο κρατικός μηχανισμός, που έχει αλωθεί πλήρως από τη Νέα Δημοκρατία και από ακροδεξιά στοιχεία, σε διώξεις απέναντι σε αυτούς που συστηματικά παρανομούν, τόσο σε βάρος των μεταναστών όσο και σε βάρος των Ελλήνων και δείχνουν την περιφρόνησή τους στο δημοκρατικό πολίτευμα.

Οι αγώνες συνετέλεσαν πολύ σοβαρά για να εξαναγκαστεί το κράτος να πάρει μέτρα ενάντια στη Χρυσή Αυγή, αν και η άποψή μου είναι ότι αυτά τα μέτρα θα έπρεπε αν είχαν παρθεί πολύ πιο νωρίς και η Χρυσή Αυγή να μην είχε τη δυνατότητα να κατέβει στις εκλογές του 2012.

Ο Σπύρος Κότσιας, πρώην πρόεδρος της ΠΟΣ, μίλησε στο Νεκτάριο Δαργάκη