Νέο τεύχος του περιοδικού “Σοσιαλισμός από τα κάτω”: Η “σκούπα” που χρειαζόμαστε

Η Μαρία Στύλλου ανοίγει τη συζήτηση για την κρισιμότητα των επερχόμενων εκλογών κυρίως γύρω από το τι ρόλο έχει να παίξει η αντικαπιταλιστική αριστερά, τη στιγμή που οι πολιτικές επιλογές των κυρίαρχων κομμάτων αποτυγχάνουν και αποδεικνύεται πως η στροφή του κόσμου στα αριστερά στις προηγούμενες εκλογές δεν ήταν μια ευκαιριακή επιλογή. Συνέβη λόγω της αλλαγής στις ιδέες του κόσμου που παλεύει. Η εικόνα αυτή έρχεται από όλη την Ευρώπη και χτίστηκε βήμα βήμα. Χρειάζονται πρωτοβουλίες για τη σύνδεση των αγώνων, το αντιφασιστικό- αντιρατσιστικό κίνημα και το θέμα της προοπτικής.

Ο Πάνος Γκαργκάνας στο άρθρο του “Το χρέος και ο Σαμαράς δεν είναι βιώσιμα” δίνει την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2014. Οι θεωρίες περί ομαλοποίησης διαψεύδονται από τις εξελίξεις και νέες φούσκες σαν κι αυτές που έσκασαν στην πρώτη φάση της κρίσης είναι ξανά στον ορίζοντα. Ο κίνδυνος κρατικών χρεοκοπιών δεν έχει ξεπεραστεί. Μπροστά σε αυτά τα αδιέξοδα βρίσκεται και η κυβέρνηση Σαμαρά προεκλογικά, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τη σθεναρή αντίσταση του εργατικού κινήματος.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τους δημοτικούς συμβούλους σε Αθήνα και Πειραιά, Πέτρο Κωνσταντίνου και Θανάση Διαβολάκη, οι οποίοι κατεβαίνουν ξανά επικεφαλής των ψηφοδελτίων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους δύο δήμους. Μεταφέρουν την εικόνα της διόγκωσης του χρέους των δήμων και της ανεργίας που έχει επιφέρει ο Καλλικράτης, δημιουργώντας περισσότερους άστεγους, περισσότερο ρατσισμό από τη μεριά του κράτους και διάλυση των κοινωνικών δομών όπως η παιδεία και η υγεία. Σημειώνουν πως ο ρόλος τους ήταν και θα είναι η στήριξη των αγώνων, μεταφέροντας τα παραδείγματα όλης της τετραετίας, και το να περνάει στα δημοτικά συμβούλια η φωνή της αντίστασης και των διεκδικήσεων.

Καμία ψήφο στους νεοναζί διεκδικεί ο Θανάσης Καμπαγιάννης μέσα από το άρθρο του, μπαίνοντας στη συζήτηση για την άρση ασυλίας των βουλεύτων της Χρυσής Αυγής και τις έρευνες γύρω από τις εγκληματικές πράξεις τους. Χρειάζεται όπως τονίζει, το αντιφασιστικό κίνημα να μπει μπροστά σε κάθε χώρο δουλειάς και σε κάθε γειτονιά και να αποτρέψει την προσπάθεια να ξαναβγούν τα τάγματα εφόδου στους δρόμους, μια απειλή που προσπαθεί να στηθεί μέσα από το εκλογικό δυνάμωμά τους. Με κέντρο τον αντιρατσισμό που είναι προϋπόθεση για την ύπαρξη αντιφασιστικού κινήματος και τις αιχμές που βάζει η ΚΕΕΡΦΑ, καταλήγει πως πρόκειται για μια μάχη συνδεδεμένη με τις υπόλοιπες της τάξης μας που χτίζει τη δική της εναλλακτική λύση.

Ανταγωνισμοί

Στη συζήτηση για την Ουκρανία παρεμβαίνει ο Σωτήρης Κοντογιάννης, εξηγώντας τους γεωπολιτικούς αναταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στον έλεγχο της περιοχής αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δύο ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Πλάι σε αυτό αναλύει την πολιτική αναμέτρηση ανάμεσα στους ολιγάρχες της Ουκρανίας που έχουν τις ρίζες τους στη δεκαετία του '90, την οικονομική κρίση και την παρέμβαση του ΔΝΤ.

Ο Λέανδρος Μπόλαρης θυμίζει το παράδειγμα του βομβαρδισμού της Σερβίας το 1999, αναδεικνύοντας το ιμπεριαλιστικό DNA της Ε.Ε. Η γεωγραφική θέση της Σερβίας για τη διέλευση των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε δύση και ανατολή από την κατάρρευση του κρατικού καπιταλισμού και μετά αποτελούσαν το υπόβαθρο. Η δεκαετία του '90 είναι γεμάτη από εκστρατείες εθνοκάθαρσης και οι μεγάλες δυνάμεις ντύνονταν το μανδύα του αντεθνικισμού για να παίξουν τα παιχνίδια τους. Το άρθρο θυμίζει το ρόλο του αντιπολεμικού κινήματος στο μπλοκάρισμα εμπλοκής της Ελλάδας τότε.

Τα δύο τελευταία άρθρα, γραμμένα από τις Αργυρή Ερωτοκρίτου και Δήμητρα Κυρίλλου, είναι αφιερωμένα στις γυναίκες και στην πάλη για τη σεξουαλική απελευθέρωση σήμερα. Η Α. Ερωτοκρίτου γράφει για τη μάχη των επαναστατριών γυναικών, όπως η Κλάρα Τσέτκιν και η Αλεξάντρα Κολλοντάι ενάντια στη συμμετοχή των σοσιαλιστικών κομμάτων στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Την κόντρα με τις ηγεσίες τους, αλλά και με τις αστές φεμινίστριες.

Η Δ. Κυρίλλου κάνει αναδρομή στα lgbt κινήματα της Ελλάδας, εξηγεί τις ρίζες της σεξουαλικής καταπίεσης και το ρόλο της οικογένειας στον καπιταλισμό. Τέλος, μας καλεί να στηρίξουμε τη νεογέννητη lgbtq ομάδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Στη βιβλιοκριτική παρουσιάζεται “Το μπεστ σέλερ του μίσους- τα πρωτόκολλα των σοφών της Σιών στην Ελλάδα” του Δημήτρη Ψαρρά, το βιβλίο του Γάλλου Μαρξιστή Ανρί Λεφέβρ με τίτλο “Ο Χίτλερ στην εξουσία”, “Τα κακομαθημένα παιδιά της Ιστορίας” του Κώστα Κωστή που παρουσιάζει τη νεοελληνική ιστορία, και τέλος η υπεράσπιση του Μαρξ από τον Ντανιέλ Μπενσαΐντ στο βιβλίο του “Ο Μαρξ της εποχής μας”.