ΔΕΗ: 48ωρες απεργίες ενάντια στο ξεπούλημα

Με το που έγιναν επισήμως γνωστές οι προθέσεις για το ξεπούλημα, οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας, ζήτησαν το κείμενο του νομοσχεδίου μεταφρασμένο για λογαριασμό των εταιρειών ηλεκτρισμού των χωρών τους.

Όπως καταγγέλλει η ΓΕΝΟΠ, μετά την ψήφιση του νόμου για την εκποίηση της ραχοκοκαλιάς της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, “συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο χτυπώντας την καρδιά της ΔΕΗ που είναι οι λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής. Ιδιωτικοποιούν με το σχέδιο νόμου, που δόθηκε στη δημοσιότητα Δευτέρα 10 Μάρτη, το 30% (και είναι η αρχή) από το χαρτοφυλάκιο του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ παραχωρώντας ταυτόχρονα όλα τα δικαιώματα που έχει η ΔΕΗ στα ορυχεία και διασφαλίζοντας, με τα διαθέσιμα αποθέματα, τη μακροχρόνια λειτουργία της ιδιωτικής εταιρείας και τα μακροχρόνια κέρδη της χωρίς ρίσκο, και χωρίς κόπο.

Επίσης, παράνομα και αντισυνταγματικά μεταβιβάζουν αντίστοιχο ποσοστό 30% των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος (έτοιμη πελατεία) υποχρεώνοντας 1.800.000 πελάτες της ΔΕΗ να προμηθεύονται ρεύμα από την νέα ιδιωτική εταιρεία η οποία θα μπορεί να μεταβάλλει μονομερώς για το συμφέρον της τους όρους των συμβάσεων και χωρίς οι πελάτες να έχουν το δικαίωμα επιλογής προμηθευτή. Δηλαδή, στέλνουν «πακέτο» εκτός από τους εργαζόμενους στις μονάδες και τους πελάτες της ΔΕΗ «αλυσοδεμένους» στα χέρια των οικονομικών συμφερόντων”.