Όπως αναφέρουν στην ανταπόκρισή τους σύντροφοι από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (SWP) της Ιρλανδίας (αδερφής οργάνωσης του ΣΕΚ), που παρακολούθησαν την ομιλία του Α. Τσίπρα παρεμβαίνοντας με ερωτήσεις, ο “κατά πάσα πιθανότητα επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας, κατήγγειλε την αποτυχία των πολιτικών λιτότητας παρέχοντας λεπτομερή στοιχεία της κοινωνικής εξαθλίωσης” χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και να εξηγήσει περαιτέρω “την στρατηγική μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”.
Ειδικότερα πάνω στις επίμονες ερωτήσεις για το τι θα κάνει μια αριστερή κυβέρνηση σε περίπτωση που οι κυβερνώντες της ΕΕ αποφασίσουν να μην διαπραγματευτούν -όπως κάνουν ως τώρα- το χρέος της Ελλάδας, ο Τσίπρας αρνήθηκε οποιαδήποτε μονομερή πράξη και υποστήριξε πως όπως βαδίζουν τα πράγματα το ελληνικό χρέος θα γίνει μη βιώσιμο, πάνω από 200 τοις εκατό του ΑΕΠ. “Μια αλυσίδα είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της” είπε, τονίζοντας πως “είναι προς το συμφέρον των ηγετών της ΕΕ να διαπραγματευτούν μέρος του χρέους”. Επιπλέον ανέφερε πως οι προτάσεις του θα γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε “να πείσουν τους πιστωτές της χώρας για την αναγκαιότητα ενός νέου διακανονισμού και πως μια μερική διαγραφή θα ήταν προς το συμφέρον τους”.
Δίνοντας έμφαση σε μια πανευρωπαϊκή καμπάνια με “ρεαλιστικές” λύσεις, ο Τσίπρας για άλλη μια φορά, έκανε πρόσκληση για μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το χρέος, όπως αυτή του Λονδίνου το 1953 που διέγραψε το χρέος της Γερμανίας. “Αν το Γερμανικό χρέος διευθετήθηκε και αυτό βοήθησε στην οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας τις επόμενες δεκαετίες, γιατί να μην μπορεί να γίνει και για την Ελλάδα σήμερα;”, αναρωτήθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
“Δυστυχώς, αυτό που μπορεί να φαίνεται ως “ρεαλιστικό” για τον καπιταλισμό στο μυαλό του Τσίπρα, δεν είναι τόσο ρεαλιστικό για τους ίδιους τους καπιταλιστές. (...) Η πεποίθηση του Τσίπρα ότι είναι δυνατόν να προτείνει μια διαφορετική και καλύτερη μορφή του καπιταλισμού στους ίδιους τους καπιταλιστές (...) είναι περισσότερο ουτοπική παρά ρεαλιστική. (...) Η αδυναμία του επιχειρήματος του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την αναγκαιότητα να ληφθούν ισχυρά αντικαπιταλιστικά μέτρα. Ακόμη και στο επίπεδο της διαπραγματευτικής στρατηγικής, η απειλή της μονομερούς διαγραφής έχει νόημα. Και η πιο απλή συνδικαλίστρια γνωρίζει καλά πως όταν θα διαπραγματευτεί με το αφεντικό της η πιθανότητα να κερδίσει θα είναι μεγαλύτερη αν μπορεί να απειλήσει με απεργιακές δράσεις που θα στηρίζουν τις διαπραγματευτικές της ικανότητες”, αναφέρουν οι σύντροφοι.
“Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας, διότι θα αυξήσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων για την καταπολέμηση του συστήματος που τους καταπιέζει. Ωστόσο είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας η ύπαρξη μιας ανεξάρτητης επαναστατικής δύναμης στην Ελλάδα, που να είναι πρόθυμη και ικανή να πιέσει προς τα αντικαπιταλιστικά μέτρα που ο Α. Τσίπρας είναι απρόθυμος να συλλογιστεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ύπαρξη οργανώσεων όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που βρίσκονται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο σημαντική για το μέλλον”, αναφέρουν στο κλείσιμό τους οι σύντροφοι από το ΣΕΚ της Ιρλανδίας.