Παρά τις κινήσεις αποκλιμάκωσης που έκανε η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, χιλιάδες ήταν οι εργαζόμενοι που διαδήλωσαν. Παρόλα αυτά, στα πηγαδάκια σε όλη τη διαδήλωση άκουγες κριτικές για την επιλογή της πλειοψηφίας στην ΑΔΕΔΥ να «φάει» τις δύο 48ωρες που είχε αποφασίσει και να γίνει απεργία μιας μόνο μέρας. Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην πορεία δεν άφηνε κανένα περιθώριο να υπάρξει νέο τσεκούρωμα του απεργιακού προγράμματος στις 19/20 Μάρτη, αλλά η ΑΔΕΔΥ έχει να ανταποκριθεί τώρα στην απαίτηση της βάσης για κλιμάκωση για να μην βρεθεί κανείς εργαζόμενος απολυμένος.
Οργανωμένα
Οργανωμένα είχαν κατέβει στη διαδήλωση οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα, η ΟΛΜΕ, η Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, η ΕΛΜΕ Πειραιά, η ΕΛΜΕ Λάρισας, δάσκαλοι και καθηγητές με το πανό NO PASARAN, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών.
Πανό ακόμα είχαν οι Σχολικοί Φύλακες του Δήμου Αθήνας, οι Σχολικοί Φύλακες Κρήτης, ο Συντονισμός ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες, η ΠΟΣΠΕΡΤ, οι απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, το Συντονιστικό των Νοσοκομείων, το Θριάσιο Νοσοκομείο, ο Άγιος Σάββας, το Γεννηματά, εργαζόμενοι από τον Ευαγγελισμό, η «Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» και το ΣΕΚ.
«Οι καθηγητές θα μπούνε στα σχολεία και οι καθαρίστριες ξανά στα Υπουργεία» ήταν το σύνθημα που αρχικά φώναξαν οι καθαρίστριες και στη συνέχεια και οι καθηγητές.
«Ελλάς Ελλήνων απολυμένων, άνεργων και φτωχών μα αποφασισμένων» ήταν το άλλο σύνθημα που έκανε εντύπωση. Με πανό ακόμα κατέβηκαν στη διαδήλωση η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Σύλλογος εργαζόμενων ΥΠΕΚΑ, ο Σύλλογος εργαζόμενων Δημόσιων Υπαλλήλων Ναυτικού, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τεχνικών Κλάδων (ΠΟΤΚΕ-ΥΕΘΑ), οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η ΕΜΔΥΔΑΣ, το Υπουργείο Εμπορίου, ο Σύλλογος εργαζόμενων στην Περιφέρεια Αττικής, η Ομοσπονδία του Υπουργείου Πολιτισμού, οι εργαζόμενοι του Βυζαντινού Μουσείου, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, οι διαθέσιμοι σχεδιαστές του ΥΠΠΟ, η Λαϊκή Αντίσταση, το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η ΟΚΔΕ, η Πρωτοβουλία για ανεξάρτητο κέντρο αγώνα.
Ο Κώστας Τσιμπούκογλου, πρόεδρος του Σωματείου του Δήμου Υμηττού μας μίλησε για την κατάσταση στο χώρο μετά τις διαθεσιμότητες. «Η δικομματική κυβέρνηση μαζί με την τρόικα απολύει τον κόσμο και οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν διαλυθεί. Ένα παράδειγμα είναι οι σχολικοί φύλακες που από τότε που φύγανε έχουν μείνει απροστάτευτα τα σχολεία. Το να διώχνεις τον κόσμο δεν είναι ανάπτυξη. Η κυβέρνηση το μόνο που θέλει είναι αίμα και απολύσεις για τους εργαζόμενους. Να μην έχει οικονομικό κόστος για να εξυπηρετήσει τους δανειστές. Η άλλη εικόνα που υπάρχει είναι ότι φέρνουν μόνο πενταμηνίτες που δεν κάνουν τίποτα γιατί δεν έχουν σχέση με τη λειτουργία του Δήμου, δεν έχουν αντικείμενο
Στη Θεσσαλονίκη «τα κύρια μπλοκ της πορείας ήταν οι καθηγητές με πανό των ΕΛΜΕ και οι Σχολικοί Φύλακες. Πανό είχαν ακόμα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στη διαδήλωση συμμετείχαν πάνω από χίλια άτομα. Ξεκινήσαμε από το Άγαλμα Βενιζέλου και καταλήξαμε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Συζήτηση
Η κύρια συζήτηση με τους καθηγητές ήταν πώς θα οργανώσουν καλύτερα τις Γενικές τους Συνελεύσεις, ενώ κουβεντιάζουν το ενδεχόμενο να κατέβουν στην Αθήνα και να κατασκηνώσουν εκεί ενάντια στις απολύσεις» μας είπε η Φύλλια Πολίτη.
Πάνω από 300 άτομα είχε η πορεία στα Γιάννενα, ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο, ενώ πέρασε και από δύο σχολεία για να τα ξεσηκώσει (4ο και 8ο). Πανό είχαν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί, η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων, οι αρχαιολόγοι (που είχαν 95% συμμετοχή στην απεργία), οι Διοικητικοί του Πανεπιστημίου και η ΕΡΤ. Οργανωμένα είχαν κατέβει ακόμα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ μ-λ.
Στην Πάτρα όπου η διαδήλωση ξεκίνησε επίσης από το Εργατικό Κέντρο συμμετείχαν οι καθηγητές, εργαζόμενοι στο Δήμο και στην Περιφέρεια, νοσοκομειακοί γιατροί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.
500 διαδήλωσαν στο Ηράκλειο, οργανωμένη παρουσία είχαν οι καθηγητές με πανό της ΕΛΜΕ, οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι από το ΠΑΓΝΗ Νοσοκομείο και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 200 εργαζόμενοι, κατά κύριο λόγο, καθηγητές και δάσκαλοι διαδήλωσαν στα Χανιά.