Φιλ Έβανς 1946 - 2014: Το επαναστατικό πενάκι

Γεννημένος το 1946, ο Φιλ μπήκε στο κίνημα από τα εφηβικά του χρόνια στη Νεολαία της Καμπάνιας για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό στο Αμπερντίν της Σκοτίας. Το 1963 πήγε στο Κολλέγιο Καλών Τεχνών στο Λιντς όπου σπούδασε γραφιστικές τέχνες. Η συμμετοχή του στο κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ τον τράβηξε στις επαναστατικές ιδέες όπως χιλιάδες άλλους αγωνιστές της «γενιάς του 1968». Στρατολογήθηκε στην ομάδα από την οποία προέρχεται το SWP, το αδελφό κόμμα του ΣΕΚ στη Βρετανία, και άρχισε να κάνει σκίτσα στη βδομαδιάτικη εφημερίδα του, τον Σοσιαλιστή Εργάτη.

Ο Φιλ δήλωνε θαυμαστής του Χόγκαρθ (καλλιτέχνη του 18ου αιώνα) και του Τζορτζ Γκρος, του Γερμανού Ντανταϊστή που έλαμψε στον Μεσοπόλεμο. Το κοινό νήμα που ένωνε τις δυο συμπάθειές του ήταν η σύγκρουσή τους με την υποκρισία των εποχών τους.

Πολύπλοκες ιδέες

Το ίδιο χαρακτηριστικό είχε και η δική του δουλειά. Είχε επίσης την ικανότητα να συμπυκνώνει πολύπλοκες ιδέες σε μια ατάκα ή σε ένα σκίτσο και σε αυτό έμοιαζε με τον Τόνι Κλιφ που ήταν η ηγετική φυσιογνωμία της οργάνωσης εκείνα τα χρόνια.

Πρωταγωνιστής σε σειρά σκίτσων του Φιλ Έβανς ήταν ο Νόρμαν, η φιγούρα ενός εργάτη σαν όλους τους εργάτες, που ντριμπλάρει τις δοκιμασίες της ζωής στο εργοστάσιο, συμμετέχει στο σωματείο, δουλεύει ψιλό γαζί τον επιστάτη και πάντα καθίζει το αφεντικό στο σκαμνί.

Μια συλλογή από τα σκίτσα του κυκλοφόρησε σαν βιβλίο με τον τίτλο “The Joke Works” (σε ελεύθερη απόδοση: Το Εργοστάσιο της Πλάκας) και τα σκίτσα του τροφοδότησαν άπειρες προκηρύξεις και δελτία σωματείων και συνδικαλιστικών κινήσεων βάσης.

Στην Αθήνα, το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο διακόσμησε το εξώφυλλο της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Μαρξισμός- Θεωρία και Πράξη» με ένα χαρακτηριστικό σκίτσο του Έβανς. Η πάλη για να συνδυάσουμε την επαναστατική θεωρία με τους αγώνες των εργατών θα συνεχίσει να εμπνέεται από τη δουλειά του.

Από την εφημερίδα Socialist Worker του Λονδίνου