Φιλαδέλφεια: Γονείς και μαθητές μαζί

Ο Θεόδωρος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος ανέφερε μεταξύ άλλων τις δύο φάσεις προσπάθειας επιβολής του φασισμού. Στην αρχή όπως είπε η προσπάθεια επικεντρώνεται στο χτίσιμο ενός αντιδραστικού κινήματος από τα κάτω στους δρόμους και τις γειτονιές. Ακολουθείται από την προσπάθεια απόκτησης της εξουσίας κοινοβουλευτικά.

Ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, ψυχίατρος εστίασε την τοποθέτησή του στο πώς λειτουργεί το σχολείο στη διαμόρφωση των παιδιών εξηγώντας πως η έλλειψη προοπτικής λόγω της κρίσης είναι αυτή που ωθεί τους έφηβους να χάνουν το ενδιαφέρον τους για αυτό. Εκεί θα πρέπει να ψάξουν και να δουλέψουν οι καθηγητές για να μπορέσουν να δώσουν συνολικές απαντήσεις, αλλά και να εξηγήσουν ρατσιστικές συμπεριφορές.

Ντόπιοι και μετανάστες

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και μέλος της ΚΕΕΡΦΑ μίλησε για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, τα τάγματα εφόδου που δολοφόνησαν τον Σαχζάτ Λουκμάν και τον Παύλο Φύσσα. Για το ρατσισμό των κυβερνήσεων, τις 22 Μάρτη, καταλήγωντας ότι πρόκειται για κοινή μάχη ντόπιων και μεταναστών να υπερασπιστούν τις δουλειές και να αντιπαλέψουν τους φασίστες.

Στις εισηγήσεις συμμετείχε ο Χρήστος Παπαδόπουλος από την αντιφασιστική συνέλευση που μίλησε για τις κινήσεις που έχουν γίνει στη γειτονιά ενώ τόνισε πως χρειάζεται να γίνουν τα σχολεία κέντρο με καθημερινή παρέμβαση των αντιφασιστών έξω από αυτά.

Παρευρέθηκαν εργαζόμενοι από το Δήμο, καθηγητές, μαθητές, γονείς από όλα σχεδόν τα σχολεία της περιοχής, αγωνιστές από την αντιφασιστική συνέλευση, τη λαϊκή συνέλευση, από τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από το ρόλο της εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση του ρατσισμού ειδικά μέσα στα σχολεία. Άνοιξε το ερώτημα αν αρκεί μια διαφορετική διαπαιδαγώγηση των παιδιών και της κοινωνίας ή αν χρειάζεται ένα μαζικό κίνημα που θα αναμετράται καθημερινά με τις ρατσιστικές ιδέες και πρακτικές.

Αποφασίστηκαν δράσεις μέσα στα σχολεία και όλοι οι φορείς συμφώνησαν να φτιάξουν ένα κοινό πανό και να κατέβουν οργανωμένα μαζί και με τους μαθητές στις 22 Μάρτη στην Ομόνοια.