“Προχωράμε χωρίς αυταπάτες ότι ο φασισμός θα νικηθεί μέσα από τα δικαστήρια και τους εισαγγελείς. Μόνο η μαζική δράση του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος, η δράση του εργατικού και φοιτητικού κινήματος μπορεί να τσακίσει τους φασίστες. Για αυτό η ΚΕΕΡΦΑ πρωτοστατεί σε κάθε γειτονιά, εργασιακό χώρο, σχολή και σχολείο για να χτιστεί η ενότητα στη δράση για να διώξουμε τους φασίστες. Διεκδικούμε να παραιτηθεί η κυβέρνηση που επί τόσους μήνες κάλυπτε τη δράση των νεοναζί και στελέχη της συνεχίζουν αυτή την κάλυψη”, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η πολιτική απόφαση που ψηφίστηκε ομόφωνα στη Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση.
Στις 5-6 Οκτώβρη το Γήπεδο Μπάσκετ στο Ρούφ πλημμύρισε από αντιφασίστες και αντιφασίστριες από δεκάδες πόλεις της Ελλάδας και όλου του πλανήτη, από τη Βρετανία, τη Δανία, την Πολωνία, την Καταλωνία, την Κύπρο, την Αυστραλία. Συμμετείχαν συνολικά πάνω από χίλιοι αγωνιστές και αγωνίστριες όλο το διήμερο. Μαζικό παρών έδωσαν μετανάστες και πρόσφυγες από μια σειρά χώρες και κοινότητες μεταναστών, εργαζόμενοι, μαθητές, φοιτητές, νέοι και νέες, ενώ το διήμερο στήριξαν με αποφάσεις τους οι ΑΔΕΔΥ, ΠΟΘΑ, ΠΟΣΤ, ΠΟΣ, ΠΟΕ ΔΟΥ, Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΕΙΝΑΠ καθώς και δεκάδες ΕΛΜΕ, Διδασκαλικοί Σύλλογοι και πρωτοβάθμια σωματεία. Χαιρετισμό στη Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση απηύθυνε και η ΟΛΜΕ, ενώ τις εργασίες του διημέρου κάλυψαν τα τηλεοπτικά συνεργεία των εργαζομένων της κατειλημμένης ΕΡΤ.
Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με τη συζήτηση “Πώς παλεύουμε τον φασισμό” στην οποία συμμετείχαν ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος, ο Δημήτρης Κουσουρής, ιστορικός, η Ειρήνη Φωτέλλη, εργαζόμενη στην ΕΡΤ, ο Προκόπης Παπαστράτης, ιστορικός και η Κατερίνα Θωίδου, δημοσιογράφος και μέλος της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας. Στο δεύτερο πάνελ της ίδιας μέρας με θέμα την πάλη ενάντια στο ρατσισμό ομιλητές ήταν η Μαρία Ψαρά, δημοσιογράφος, ο Κώστας Παπαδάκης δικηγόρος, ο Θανάσης Διαβολάκης Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά, ο Νικόδημος Κίνουα από την ASANTE, ο Τάκης Ζώτος δικηγόρος, ο Πέτρος Κωνσταντίνου Συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και ο Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας, που τόνισε: “Η κυβέρνηση που κάλυπτε τα εγκλήματα των Χρυσαυγιτών είναι και αυτοί εγκληματίες. Εμείς έχουμε καταγγελίες από τουλάχιστον 900 άτομα που χτυπήθηκαν από Χρυσαυγίτες και στις περισσότερες από αυτές η αστυνομία ήταν μπροστά. Οι μετανάστες κάνανε τις καταγγελίες γιατί ξέρανε ότι υπήρχε η Πακιστανική Κοινότητα, η ΚΕΕΡΦΑ, οι αντιφασίστες που θα τους ακούσουν”.
Διεθνής
Όσον αφορά τις διεθνείς αντιπροσωπείες συμμετείχαν ο Γουέιμαν Μπένετ, από την κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Φασισμό (United Against Fascism) της Βρετανίας και ο Στιβ Χάρτ, πρόεδρος της UAF και εκπρόσωπος του Unite, ενός από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Βρετανίας, που έχει πάνω από 1,5 εκατομμύριο μέλη. "Ο αγώνας ενάντια στην λιτότητα δεν είναι ταυτόσημος με τον αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό -αυτός χρειάζεται να είναι μια χωριστή, διακριτή μάχη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το συνδικάτο Unite συμμετέχει και στο UAF και στο ευρύτερο αντιφασιστικό κίνημα", τόνισε στην ομιλία του.
Στο πάνελ της Διεθνούς Αντιφασιστικής Συνάντησης συμμετείχαν επίσης ο Αλέξης Κακαφίκας από την κίνηση “Όχι στην Χρυσή Αυγή” της Μελβούρνης, η Ελισίφ Ρογνλιέν από το “Κίνημα της 11ης Νοέμβρη” της Πολωνίας, ο Γιάννης Σωκράτους από τους ΑΝΤ.ΑΡΤΕΣ της Κύπρου, ο Ντέιβιντ Κάρβαλα από την πρωτοβουλία “Ενότητα ενάντια στον Φασισμό και τον Ρατσισμό” της Καταλωνίας και η Κριστίν Περ από τους Διεθνείς Σοσιαλιστές της Δανίας.
“Θέλω να σας ευχαριστήσω για το πλήγμα ενάντια στη Χρυσή Αυγή”, είπε στο χαιρετισμό του ο Γουέιμαν Μπένετ. “Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα οι φασίστες παντού είχαν στραμμένα τα μάτια τους στην Ελλάδα για να δουν τι θα γινόταν. Στη Βρετανία το BNP έστειλε μήνυμα συμπαράστασης στην Χρυσή Αυγή. Νόμιζαν ότι θα τα κατάφερναν να τη γλυτώσουν. Και έχει τεράστια σημασία ότι βρέθηκαν στη γωνία, μετά τη δολοφονία”.
Ήταν λίγες μόλις μέρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στις 18 Σεπτέμβρη στο Κερατσίνι από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και την τεράστια αντιφασιστική έκρηξη που ακολούθησε.
Αυτή ήταν μόνο η αρχή μίας νέας φάσης του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος. Οι διαστάσεις που πήρε η δίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκμάν και το τεράστιο ενδιαφέρον της νεολαίας και των εργαζόμενων να στηρίξουν τον Χαντίμ Χουσεΐν και τη Σούκραν Μπίμπι, τους γονείς του 27χρονου Πακιστανού μετανάστη, έδειξαν τα πολιτικά προχωρήματα του κινήματος και στο ζήτημα του ρατσισμού. Το ίδιο έδειξε και η συμπαράσταση που εκδηλώθηκε στα θύματα του ρατσισμού της κυβέρνησης και της ΕΕ, μετά τη δολοφονία 12 προσφύγων στο Φαρμακονήσι.
Όλο αυτό το διάστημα κάθε εμφάνιση βουλευτών της Χρυσής Αυγής έβρισκε απέναντί της υποδοχή που αρμόζει σε ναζιστική δολοφονική οργάνωση και όχι σε δήθεν νόμιμο πολιτικό κόμμα. Οι δημοσιογράφοι κατέβασαν επιδεικτικά τα μικρόφωνα για να μην δώσουν βήμα στα ψέματα του Κασιδιάρη, οι απεργοί του ΕΟΠΥΥ πέταξαν έξω από τη συνέλευσή τους τον Κουκούτση που δήθεν πήγε να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους, οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης μπλόκαραν τη συμμετοχή ναζιστικής παράταξης στις εκλογές του Συλλόγου τους.
Κερατσίνι
Πάνω από 2500 χιλιάδες κόσμος ξαναβγήκε στους δρόμους του Κερατσινίου όταν μία ομάδα Χρυσαυγιτών με την κάλυψη της αστυνομίας, ξεκρέμασε το πανό του Συλλόγου Δασκάλων Κερατσινίου στο σημείο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και στη συνέχεια επιτέθηκε στο στέκι Ρεσάλτο.
Πέντε μήνες μετά την Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση, μέσα από συνεχείς μάχες του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος σε κάθε πόλη και γειτονιά, φτάνουμε σήμερα σε ένα νέο σταθμό για την ανάπτυξη της πάλης ενάντια στη φασιστική απειλή. Η ΚΕΕΡΦΑ είναι περήφανη για τη συμβολή της σε αυτά τα βήματα.