29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Να γίνει νέα πανεργατική

Ηδη στην Ισπανία τα συνδικάτα έχουν καλέσει για την ίδια ημέρα πανεργατική απεργία, ενάντια στο νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Θαπατέρο, που έχει στόχο να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις, την ώρα που η ανεργία στη χώρα έχει αυξηθεί στη διάρκεια της κρίσης σε περισσότερο από 20%. Τα μέτρα του Θαπατέρο δεν διαφέρουν και πολύ από αυτά που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αφού προβλέπουν μείωση της αποζημίωσης απόλυσης, ευέλικτα ωράρια και απελευθέρωση των απολύσεων.

Αποφάσεις για 24ωρη απεργία έχουν πάρει η ΟΜΕ-ΟΤΕ και η ΟΕΝΓΕ. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ διεκδικεί την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το 2010, ενώ η ΟΕΝΓΕ απαιτεί προσλήψεις γιατρών και την απόσυρση του νόμου της Ξενογιαννακοπούλου που διαλύει το ΕΣΥ. Η ΟΛΜΕ έχει από τις 2/9 ανακοινώσει ότι: «Με δεδομένη την απόφαση για Πανευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζεται στις χώρες της Ευρώπης, το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ προτείνει την προκήρυξη 24ωρης Πανδημοσιοϋπαλληικής Απεργίας στις 29 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε να καταδειχθεί στην ελληνική κοινωνία η αναγκαιότητα αντίστασης στην πολιτική αυτή».

Η μετατροπή της 29ης Σεπτέμβρη σε πανεργατική απεργία και στην Ελλάδα είναι μία μάχη που χρειάζεται να δοθεί από τα κάτω. Χρειάζεται το επόμενο διάστημα, με ενημερώσεις, περιοδείες, Γενικές Συνελεύσεις, να δοθεί η μάχη για συντονισμό όλων των εργατικών χώρων που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την κυβέρνηση, αναγκάζοντας τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να αποφασίσουν έγκαιρα νέα γενική απεργία στις 29/9. Η ΔΕΘ έστειλε δυνατό μήνυμα για ένα νέο απεργιακό ξεκίνημα, η 29η Σεπτέμβρη μπορεί να γίνει η συνέχεια.