Ο Αλεξ Καλλίνικος στην Αθήνα

Ο Καλλίνικος στην εισήγηση του παρουσίασε με εμπεριστατωμένα στοιχεία την πραγματική κατάσταση τόσο στο οικονομικό πεδίο όσο και στο πεδίο των διεθνών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Και στα δύο επίπεδα η εικόνα της καπιταλιστικής κυριαρχίας βρίσκεται στο χειρότερο σημείο μεταπολεμικά.

Οι ΗΠΑ μετά την ήττα, ουσιαστικά, στο Ιράκ προσπαθούν να ανανεώσουν την λαβωμένη τους εικόνα ρίχνοντας όλο και περισσότερο στρατό στον πόλεμο του Αφγανιστάν. Αλλά και εκεί η ήττα προδιαγράφεται δεινή. Ταυτόχρονα στο οικονομικό πεδίο η Δύση έχει μπει σε τόσο βαθιά ύφεση που όλες οι λύσεις φαίνονται να μην δουλεύουν. Παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί η κρίση ως κομμάτι μόνο του δυτικού ιμπεριαλισμού, στην ουσία οι οικονομίες είναι σε τόσο μεγάλη αλληλοεπίδραση που η μία τραβάει την άλλη σε ύφεση. Ακόμα και η Κίνα που φαίνεται να βρίσκεται ακόμα σε έναν αναπτυξιακό καλπασμό, αν υπάρξει οποιαδήποτε οπισθοδρόμηση από κάποιον μεγάλο δυτικό οικονομικό παίκτη, μπορεί να έχει τεράστια προβλήματα. Ταυτόχρονα, η Ευρώπη έχει μπει σε κρίση και η προσπάθεια της Γερμανίας να κρατηθεί σε αναπτυξιακή τροχιά στέλνει ακόμα πιο βαθιά στην ύφεση τις οικονομίες δορυφόρους.

Αυταπάτες

«Αν στην προηγούμενη κρίση της δεκαετίας του 70 η άρχουσα τάξη μπορούσε να κατηγορεί το εργατικό κίνημα ως υπεύθυνο για την μείωση των κερδών και της ανταγωνιστικότητας, σήμερα κανένας δεν μπορεί να μην βλέπει πως ο κύριος φταίχτης είναι το ιδιωτικό κεφάλαιο. Όμως, οι κυβερνήσεις προσπαθούν με τις ίδιες νεοφιλελεύθερες συνταγές να συμπιέσουν την αξία της εργασίας και να ρίξουν τα βάρη στους εργαζόμενους. Οι εργάτες συνειδητοποιούν πως ο καπιταλισμός στο σύνολό του βρίσκεται σε κρίση και αυτό είναι ένα σημαντικό προχώρημα. Αυταπάτες δεκαετιών διαλύονται.

Το αίτημα να μην πληρώσουν οι εργάτες για την κρίση δένεται πλέον με τις επιθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαγραφή του χρέους και η έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ είναι σήμερα αιτήματα που γίνονται κατανοητά από τους εργαζόμενους. Δεν πρέπει να φοβόμαστε πως η επιστροφή σε ένα εθνικό νόμισμα επαναφέρει εθνικιστικές απόψεις. Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να βάζουμε αιτήματα που οδηγούν στην ρήξη με την Ευρωπαική Ένωση», εξήγησε ο Καλλίνικος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε μπήκαν ερωτήματα σε σχέση με την προπαγάνδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που λέει ότι τα μέτρα είναι «κακά, αλλά αναγκαία», για το ρόλο των διεθνών οργανισμών και δόθηκαν παραδείγματα από την δράση στις γειτονιές και στους εργατικούς χώρους.

Ο Καλλίνικος στο κλείσιμο της εκδήλωσης τόνισε τη σημασία του πραγματικού διεθνισμού των εργατών και τη σημασία των απεργιακών κινητοποιήσεων κόντρα στον ψεύτικο «διεθνισμό» της ΕΕ και των τραπεζιτών που θέλουν να μας φορτώσουν την κρίση.

«Σήμερα φτάνοντας στην Αθήνα έμαθα για την στάση εργασίας και την διαδήλωση που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες. Χτες είχαμε μια παρόμοια απεργία στις συγκοινωνίες του Λονδίνου. Οι απεργίες των Ελλήνων εργατών το προηγούμενο χρονικό διάστημα έδωσαν έμπνευση σε όλους τους εργάτες της Ευρώπης. Έδωσαν μια πρώτη εικόνα του τι μπορεί να συμβεί όταν οι εργάτες αποφασίζουν να αντισταθούν συλλογικά... Όσο αντιστέκεστε εσείς μας δίνεται δύναμη να οργανώνουμε ακόμα μεγαλύτερες αντιστάσεις και στη δική μας χώρα απέναντι στη δική μας άρχουσα τάξη», είπε χαρακτηριστικά.

Παρακολουθήστε το βίντεο με ολόκληρη την εισήγηση του Αλεξ Καλλίνικος από την εκδήλωση στις 8 Σεπτέμβρη στην ιστοσελίδα του ΣΕΚ: www.sek-ist.gr