ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ

Οι πάνω από ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι έχουν δώσει μια μεγάλη απεργιακή μάχη που κράτησε τρεις εβδομάδες για να κερδίσουν αυξήσεις στους μισθούς και στα στεγαστικά επιδόματα. Η κυβέρνηση αρχικά πρόσφερε αύξηση 5,2 % και έχει αναγκαστεί να ανέβει στο 7,5 %. Σε σχέση με το στεγαστικό επίδομα έχει αναγκαστεί να προσφέρει 800 Ράντ από τα 500 που είναι αυτή τη στιγμή. Επίσης, έχει αναγκαστεί να αποδεχτεί ότι θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις κάθε χρόνο και όχι ότι αυτή η συμφωνία θα κρατούσε για τρία χρόνια λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Αυτές οι κατακτήσεις ήρθαν παρά τις συνεχείς επιθέσεις της κυβέρνησης και των ΜΜΕ. Η Αστυνομία την προηγούμενη εβδομάδα είχε συλλάβει πάνω από 250 εργαζόμενους που συμμετείχαν σε απεργιακές φρουρές, ενώ χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες εναντίον των απεργών.

Η νίκη της απεργίας θα ήταν πιο κοντά αν η ηγεσία της ομοσπονδίας COSATU δεν έπαιρνε πίσω την απόφασή της για νέα Γενική Απεργία την Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη. Παρόλα αυτά, η μάχη συνεχίζεται.

Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στις απεργίες έχουν αποκτήσει περισσότερη αυτοπεποίθηση και έχουν οργανωθεί καλύτερα. Επίσης, η απεργία απλώθηκε και σε κομμάτια του ιδιωτικού τομέα που πήραν έμπνευση από τους δημόσιους υπάλληλους. Υπήρξαν απεργίες σε εργοστάσια και στα ορυχεία, όπως στο Νόρθαμ Πλάτινουμ όπου 8000 μεταλλωρύχοι απέργησαν με αίτημα αυξήσεις 15%.

Όλες αυτές οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες έχουν ανοίξει και την πολιτική συζήτηση. Πως μπορεί να έρθει η πραγματική ελευθερία μετά την κατάρρευση του απαρτχάιντ το 1994 και γιατί το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) πρόδωσε τον κόσμο που το στήριζε.