Mε την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στους Χώρους - Μαζική ανταπόκριση

«Την Παρασκευή στις 4.30 το πρωί κάναμε εξόρμηση στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα. Μοιράζαμε την προκήρυξη που καλούσε στη διαδήλωση και ενημέρωνε για τα πούλμαν. Αρκετοί εργαζόμενοι όχι απλά σταματούσαν, αλλά ήξεραν και ότι το δικό τους σωματείο βάζει λεωφορεία για τη διαδήλωση. Ανοίγαμε τη συζήτηση για το χρέος και για τη συμπαράσταση στους εργαζόμενους του ΟΣΕ που είναι μάχη για όλη την εργατική τάξη. Τρεις εργαζόμενοι άφησαν και τηλέφωνο για παραπέρα επικοινωνία, για να τους ενημερώσουμε για το επόμενο μάζεμα των Εργαζόμενων σε Κίνηση. Δώσαμε πέντε φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης», μας είπε ο Γιάννης Μαραβελάκης.

Παρέμβαση έγινε και στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού. «Είχαμε να πάμε αρκετό καιρό λόγω καλοκαιριού και αυτό που ήταν αντιληπτό από την πρώτη ματιά είναι ότι το νοσοκομείο έχει αδειάσει από προσωπικό» μας δήλωσε ο Γιώργος Τσαμούρης. «Ειδικά στον διοικητικό τομέα η κατάσταση είναι απερίγραπτη. Δεκάδες βγήκαν σε σύνταξη και δεν προσλαμβάνεται κανείς. Το Αγλ. Κυριακού είναι ένα από τα πιο χτυπημένα νοσοκομεία στην Αττική. Το Υπουργείο θέλει να το συμπτύξει με το Αγ. Σοφία ώστε να παραμείνει μόνο ένα νοσοκομείο Παίδων στο Γουδί. Ταυτόχρονα το πρόβλημα στις εφημερίες είναι τεράστιο. Οι γιατροί κάνουν εφημερίες που δεν ξέρουν πότε θα τις πληρωθούν. Τους χρωστάνε χρήματα από προηγούμενες εφημερίες και τα προγράμματα των επόμενων εβδομάδων είναι προβληματικά. Οι εργαζόμενοι βλέπουν το νοσοκομείο να μαραζώνει.

Περικοπές

Όλοι αντιλαμβάνονταν πως τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα αφού οι περικοπές σε προσωπικό και υλικά συνεχίζονται. Όπου άνοιγε η κουβέντα για την ΔΕΘ, η ανταπόκριση ήταν θετική. Οι περισσότεροι έλεγαν πως η κατάσταση είναι οριακή και πως ο κόσμος δεν πρόκειται να αντέξει άλλες επιθέσεις. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι ήταν υπέρ των κινητοποιήσεων, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και ερωτήματα για το αν οι απεργίες μπορούν να νικήσουν. Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να τα απαντήσουμε. Εννιά από τους εργαζόμενους αγόρασαν την Εργατική Αλληλεγγύη».

Την Παρασκευή έγινε εξόρμηση και στο Δήμο της Θεσσαλονίκης. «Οι εργαζόμενοι θέλουν να αλλάξει ο δεξιός δήμαρχος. Μας ρωτούσαν αν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα κατεβάσει ψηφοδέλτιο στις δημοτικές εκλογές», μας μετέφερε ο Νίκος Κατσογιάννης. «Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση άνοιξε με μια κοπέλα που ήταν οργανωμένη στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ήταν ευχαριστημένη με τις εξελίξεις. Πήρε την Εργατική Αλληλεγγύη, μας άφησε και το τηλέφωνο της για παραπέρα επικοινωνία. Οι υπόλοιπες συζητήσεις ήταν κυρίως για το αίτημα της διαγραφής του χρέους παρά του ότι δεν είχαμε πολύ χρόνο στη διάθεση μας επειδή οι εργαζόμενοι είχαν πολλή δουλειά. Συνολικά, δώσαμε 7 φύλλα της εφημερίδας».

Την ημέρα της διαδήλωσης η οργή και η διάθεση για πάλη ενάντια στα μέτρα που υπήρχε τις προηγούμενες μέρες μέσα στους χώρους ξεχείλισε στους δρόμους. «Η ανταπόκριση από την μεριά των ανθρώπων που κατέφταναν από πολλές πόλεις να διαδηλώσουν ήταν απίστευτη» μας είπε η Θένια Ασλανίδη. «Η παρέμβαση μας είχε πολύ μεγαλύτερη αποδοχή από την περσινή διαδήλωση. Η κουβέντα δεν έμενε μόνο στη σημασία της κινητοποίησης, αλλά πήγαινε παρακάτω. Στη στάση πληρωμών του χρέους, πως μπορεί να επιβληθεί, πως μπορούμε να οργανώσουμε την συνέχεια των απεργιών, τι σημασία έχει να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους χώρους που αντιστέκονται. Επίσης, άνοιγε η συζήτηση για την ανάγκη του επαναστατικού κόμματος. Μια κοπέλα που υπέγραψε την καμπάνια για τη στάση πληρωμών, οργανώθηκε επί τόπου στο ΣΕΚ. Συνολικά δώσαμε 316 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης και 147 περιοδικά «Σοσιαλισμός από τα Κάτω». Είναι άλλη μια απόδειξη πόσο διψάει ο κόσμος για καθαρές, αντικαπιταλιστικές ιδέες».