ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Για το στόχο της συγκέντρωσης μας μίλησε ο Γιώργος Καρπέτας, μέλος του ΔΣ της Γ´ ΕΛΜΕ. «Σήμερα κάνουμε παράσταση διαμαρτυρίας με σκοπό να καταδείξουμε το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις αναγκαστικές αποσπάσεις στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Έχουμε έρθει εδώ απλοί καθηγητές, από όλες τις παρατάξεις με ένα κοινό στόχο: να καταγγείλουμε την αντιδημοκρατική πρακτική, που χωρίς καν να μας ρωτήσουν ένα πρωί ξυπνάμε και βλέπουμε τα ονόματα μας στο Διαδίκτυο που στέλνονται από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια.

Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Το ζήτημα μπαίνει και συνολικά. Για ποιο λόγο χωρίς να σε ρωτήσει κανείς σε στέλνει κάπου που δεν ξέρεις αν θέλεις να πας. Δεν μπορούν να το κάνουν αυτό με καμία διαδικασία, ούτε ακόμα και με αυτούς τους αστικούς νόμους που έχουν ψηφίσει. Από την άλλη μιλάμε για κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. Εμείς δουλεύουμε σε μια βαθμίδα της Εκπαίδευσης με 21 ώρες την εβδομάδα και πάμε για 25 χωρίς να μας ρωτήσει κανείς.

Πήρανε στην Αθήνα 50 εκπαιδευτικούς Αγγλικής Φιλολογίας και τους πήγαν στην Πρωτοβάθμια, όταν ήδη έχουμε 25 κενά στην Δευτεροβάθμια. Πρόκειται για μια πραξικοπηματική απόφαση».

Αλχημείες

Στη συνέχεια μιλήσαμε με τη Δήμητρα Ρούπα, επιτυχούσα στον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και διορισταία. «Έχουμε 11500 χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις και μόνο 2700 προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών. Αυτομάτως, καταλαβαίνει κανείς γιατί εύρος κενών μιλάμε. Από εκεί και πέρα το Υπουργείο προσπαθεί να βρει διάφορους άλλους τρόπους για να τα καλύψει, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει. Από τη Δευτέρα που ξεκινάνε τα σχολεία, θα δούμε ότι διάφορες τέτοιες αλχημείες δεν βγάζουν πουθενά».

Στη συνέχεια μια αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων εκπαιδευτικών ανέβηκε στη Διεύθυνση για να απαιτήσει να σταματήσουν οι υποχρεωτικές μετακινήσεις και να υπάρξει δέσμευση για το νούμερο των μαθητών ανά τμήμα.

Τελικά, οι απαντήσεις που τους δόθηκαν ήταν γεμάτες υπεκφυγές. Ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης, Σαμουηλίδης δήλωσε ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί πάνω σε τίποτα, ότι ακολουθεί τις εντολές του Περιφερειάρχη Εκπαίδευσης Αττικής, Κουμέντου και όταν πιέστηκε να απαντήσει πάνω στο φλέγον ζήτημα των τμημάτων παραδέχτηκε ότι θα υπάρχουν τμήματα των 28 μαθητών παρά τα όσα είχε δηλώσει η Διαμαντοπούλου για τμήματα των 25.

Οι εκπαιδευτικοί θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις για να ανατρέψουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα μετά από συνελεύσεις. Ήδη, η Γ´ ΕΛΜΕ έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης στις 23 Σεπτέμβρη.

Η πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς επιβεβαίωσε τους φόβους των καθηγητών και των δασκάλων για τις τρομερές ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό και σε κτίρια. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που μας έδωσε η Μαργαρίτα Παναγιώτοβα, μαθήτρια από τον Πειραιά. «Πάω σχολείο στο 6ο Λύκειο Καστέλλας και μας ανακοίνωσαν ότι από του χρόνου θα ενωθούμε με άλλο σχολείο. Έχουν ήδη συμπτύξει το 6ο Γυμνάσιο με το 2ο. Χειρότερα είναι στην Δραπετσώνα που πάνε σχολείο φίλοι μου. Εκεί, το 1ο Λύκειο θα έπρεπε να έχει τέσσερα τμήματα και τα έκαναν δύο. Υπάρχουν πάνω από 30 άτομα στην τάξη και σίγουρα θα είναι περισσότερα όσο περνάει η χρονιά αφού θα υπάρχουν και άλλα παιδιά. Τις επόμενες μέρες θα οργανώσουμε εξορμήσεις ενημέρωσης με το νέο φύλλο του Anticapitalista που κυκλοφορεί για να μιλήσουμε με μαθητές και καθηγητές».