Nα οργανώσουμε την κοινή δράση

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης έχει ήδη κυκλοφορήσει αφίσα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Σιδηρόδρομου με χαρακτηριστικό σύνθημα «τον ΟΣΕ, ποτέ» και κείμενο για τη συλλογή υπογραφών συμπαράστασης.

Επίσης, είχε παρουσία στο απεργιακό συλλαλητήριο που οργάνωσαν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ την Τρίτη 14/9 το μεσημέρι παρά του ότι τα δικαστήρια έβγαλαν την απεργία τους «παράνομη και καταχρηστική». Ακόμα, έχει προγραμματίσει εξόρμηση την Πέμπτη 16/9 το πρωί στον ΟΣΕ στην Καρόλου και συγκέντρωση στη 1μμ στον ίδιο χώρο. Εξόρμηση θα γίνει και στα γραφεία του ΟΣΕ στον Πειραιά την Παρασκευή 17/9 το πρωί. Εξορμήσεις ενημέρωσης και εκδηλώσεις μέσα σε άλλους χώρους δουλειάς έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ενταθούν τις επόμενες μέρες.

«Αποφασίσαμε ότι στο συγκρότημα του Πήγασου που καλύπτει χώρους όπως το Έθνος, η Ημερησία, τον Σέντρα FM και την εφημερίδα Γκολ θα κάνουμε την Τετάρτη 15/9 μια πρώτη εξόρμηση ενημέρωσης. Θα μαζέψουμε υπογραφές συμπαράστασης στα κείμενα υπογραφών και θα βάλουμε την αφίσα της Επιτροπής. Χρειάζεται να το κάνουμε για δύο λόγους. Πρώτον για να μην απομονωθεί ο αγώνας των εργαζόμενων στον ΟΣΕ όπως επιδιώκει η κυβέρνηση και δεύτερον για να απαντήσουμε στα ψέματα της κυβέρνησης. Πρέπει να θυμίσουμε το παράδειγμα της Ολυμπιακής για το οποίο οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούσαν παρόμοια επιχειρήματα για να μπερδέψουν τον κόσμο. Στη συνέχεια θα οργανώσουμε εκδήλωση μέσα στο χώρο μας όπου θα καλέσουμε και εργαζόμενο από τον ΟΣΕ για να μας δώσει την εικόνα από την κινητοποίηση τους», μας είπε ο Κώστας Σαρρής, δημοσιογράφος στην Ημερησία και μέλος του Συντονιστικού της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

Η προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ είναι η μεγαλύτερη επίθεση της κυβέρνησης μετά το καλοκαίρι και η έκβαση αυτής της μάχης μπορεί να καθορίσει τη συνέχεια.

Δεν πρέπει να αφήσουμε τα αρπακτικά της αγοράς να διαλύσουν το πιο οικονομικό μέσο μεταφοράς για την εργατική τάξη και ταυτόχρονα το πιο φιλικό απέναντι στο περιβάλλον. Όταν λέμε ότι οι επιλογές των κυβερνήσεων και των καπιταλιστών είναι καταστροφικές, το παράδειγμα του ΟΣΕ είναι η απόλυτη επιβεβαίωση.

Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να αφήσουμε, ειδικά σε περίοδο κρίσης,- να περάσουν οι απολύσεις και οι περικοπές που σχεδιάζουν για το υπάρχον προσωπικό στον Σιδηρόδρομο και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Εργατική αλληλεγγύη

Η κυβέρνηση μέσω των πληρωμένων κονδυλοφόρων της έχει εξαπολύσει εκστρατεία λάσπης για να περιθωριοποιήσει τους εργαζόμενους, όπως το κάνει σε κάθε παρόμοια επίθεση. Χρησιμοποιούν τα ίδια χυδαία παραδείγματα για τα υπέρογκα χρέη που πληρώνει το Δημόσιο, για τους υπεράριθμους εργαζόμενους, για τους τεράστιους μισθούς τους. Για αυτό χρειάζεται να οργανωθεί η καμπάνια συμπαράστασης σε κάθε χώρο από τα κάτω, να έρθει σε επαφή με τους εργαζόμενους του ΟΣΕ όλη η υπόλοιπη εργατική τάξη. Έτσι, χτίζεται η εργατική αλληλεγγύη.

Η νικηφόρα έκβαση αυτής της σύγκρουσης θα δώσει έμπνευση σε κάθε εργαζόμενο είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα. Μπορεί να έχει την ίδια επιρροή που είχε η νικηφόρα θρυλική απεργία της ΕΑΣ (νυν ΕΘΕΛ) απέναντι στην ιδιωτικοποίηση που επιχείρησε ο Μητσοτάκης στις αρχές του ´90.

Τέλος, θα δώσει σε όλο το εργατικό κίνημα το προβάδισμα στη συνολική σύγκρουση με το Μνημόνιο της κυβέρνησης και της τρόικας, για να καταφέρουμε να ανατρέψουμε τα μέτρα τους.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τα εργατικά έντυπα Financial Crimes, Σκουπιδιάρα, Νυστέρι, Η τάξη μας, Εργαζόμενοι σε Κίνηση, έχει πάρει και μια δεύτερη σημαντική πρωτοβουλία. Την Κυριακή 24 Οκτώβρη στο Θέατρο Διάνα στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η Δεύτερη Πανελλαδική Εργατική Συνάντηση συνδικάτων και συνδικαλιστών. Μέσα από την πρώτη συνάντηση πέρσι είχε συσταθεί η Επιτροπή Αλληλεγγύης.

Είναι μια προσπάθεια να συσπειρωθούν ακόμα περισσότερα σωματεία και συνδικαλιστές που θέλουν να δώσουν την μάχη για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τις συνέπειες της κρίσης. Να μην μένει κανένας εργαζόμενος μόνος του, να μην περάσουν απολύσεις, να υπάρχει συντονισμός για τις εργατικές κινητοποιήσεις.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης όλο το προηγούμενο διάστημα οργάνωσε την πολιτική και υλική στήριξη αγώνων όπως στους λιμενεργάτες, στην κατάληψη της ELITE, στους εργαζόμενους της Άλεξ Πακ και τώρα στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες.

Η μαζικοποίηση της Επιτροπής θα σημάνει ότι θα μπορέσει να δώσει παρόμοιες μάχες και να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική σε περισσότερα μέτωπα. Ταυτόχρονα, θα δυναμώσει τους αγώνες πολιτικά αφού βάζει τα επιχειρήματα για την εργατική απάντηση στην κρίση.

Όπως αναφέρει και η προκήρυξη-κάλεσμα που κυκλοφορεί για την Συνάντηση «Παλεύουμε για ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα διεξόδου, που θα φορτώνει τα βάρη στις πλάτες των εργοδοτών και των τραπεζιτών που τη δημιούργησαν και όχι στις δικές μας πλάτες. Να σταματήσουμε εδώ και τώρα την πληρωμή τόκων και τοκοχρεολυσίων στους τραπεζίτες. Να κρατικοποιήσουμε τις τράπεζες με έλεγχο των εργατών, για να ελέγξουμε τον πλούτο και να σπάσουμε τους εκβιασμούς των τοκογλύφων. Να απαγορευτούν με νόμο οι απολύσεις στις συνθήκες της κρίσης. Να φορολογηθούν οι πλούσιοι. Να σταματήσουν οι πολεμικοί εξοπλισμοί, να γυρίσει ο στρατός από το Αφγανιστάν. Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. Ίσα δικαιώματα για όλους τους εργάτες».