Η μάχη της Χαλυβουργίας

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στις απολύσεις και τους εργοδοτικούς εκβιασμούς για διάλυση του 8ωρου, οι εργαζόμενοι της Ελληνικής Χαλυβουργίας που συμπληρώνουν αυτή την εβδομάδα 50 μέρες απεργίας διαρκείας. Παραμονές Χριστουγέννων την Τετάρτη 21 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι, προγραμματίζουν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας όπου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση. Το Σάββατο 17 Δεκέμβρη πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στην Ομόνοια. Μαζί με τους απεργούς συμμετείχαν στην πορεία σωματεία του ΠΑΜΕ και Πρωτοβάθμια Σωματεία.

Μετά την τεράστια επιτυχία της 24ωρης απεργίας και του συλλαλητηρίου που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας στις 13 Δεκέμβρη, η Γενική Συνέλευση των απεργών χαλυβουργών δύο μέρες αργότερα αποφάσισε να καλέσει όλα τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής (Αθήνας, Πειραιά, Ελευσίνας, Λαυρίου, Μεγάρων) να κηρύξουν 24ωρη απεργία.

«Οι απεργοί χαλυβουργοί χαιρετίζουμε όλους όσους πάλεψαν για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας που νέκρωσε όλο το Θριάσιο», ξεκινά το ψήφισμα της τελευταίας τους Γενικής Συνέλευσης.

Όλο το Θριάσιο

«Σφίγγουμε το χέρι στους εκατοντάδες εργάτες που έσπασαν το φόβο, απέργησαν για πρώτη φορά. Σφίγγουμε το χέρι στους συνάδελφους που αγωνίζονται για να μην περάσουν οι απολύσεις στο χώρο τους, η εκ περιτροπής εργασία, οι μειώσεις μισθών και η κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, για να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους…

Στην πύλη της Χαλυβουργίας συγκρούονται δύο κόσμοι: Από τη μια οι βιομήχανοι με τους ανθρώπους τους, την κυβέρνησή τους, που θέλουν να μας βάλουν μέσα στα εργοστάσια με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα. Από την άλλη οι εργάτες που παλεύουμε για τη ζωή και το ψωμί των παιδιών μας και στηριζόμαστε ο ένας στον άλλο. Δεν είμαστε μόνο οι χαλυβουργοί στο στόχο, είναι όλοι οι εργαζόμενοι. Η επίθεση σε όλους τους χώρους δουλειάς μεγαλώνει. Είμαστε όλοι χαλυβουργοί! Όλοι οι εργασιακοί χώροι να γίνουν χαλυβουργίες οργάνωσης και αγώνα! Η φωτιά που άναψε εδώ να ανάψει σε όλα τα εργοστάσια».

Η απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία έχει γίνει πηγή έμπνευσης για όλους τους εργάτες. Αυτό δεν φαίνεται μόνο από το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης που έχει ξεσηκώσει ο αγώνας τους αλλά και από την τεράστια συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή που η πραξικοπηματική κυβέρνηση Παπαδήμου ετοιμάζεται να επιβάλει νέες απολύσεις στο δημόσιο και κατάργηση του κατώτερου μισθού και των ΣΣΕ στον ιδιωτικό τομέα, η απεργία διαρκείας της Χαλυβουργίας δείχνει ότι το εργατικό κίνημα έχει τη δύναμη να πετάξει όλες αυτές τις επιθέσεις στα σκουπίδια και να πάρει πίσω τους μισθούς, τις συντάξεις και τις κατακτήσεις που λεηλάτησαν τα μέτρα του μνημονίου.

Η Ελληνική Χαλυβουργία έγινε τα τελευταία χρόνια η πρώτη σε πωλήσεις εταιρεία χάλυβα. Η παραγωγή από 194.600 τόνους σιδήρου το 2009, το 2010 αυξήθηκε σε 231.000, ενώ φέτος η παραγωγή έχει φτάσει ήδη τις 266.000 τόνους σιδήρου. Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου σε πρόσφατη ομιλία του, η εταιρεία είχε μέχρι το 2008, 550 εκατομμύρια ευρώ κέρδη. Όμως, όπως κάνουν όλοι οι καπιταλιστές, ο εργοδότης Μάνεσης επικαλούμενος την κρίση ανακοίνωσε στις 12 Οκτωβρίου, ένα μπίζνες-πλαν για την επιβίωση της εταιρείας που επέβαλλε στους εργαζόμενους πεντάωρη και πενθήμερη εργασία, με 40% μείωση αποδοχών ή απολύσεις 180 εργαζομένων σε σύνολο 378.

Η απεργία των εργαζόμενων της Ελληνικής Χαλυβουργίας είναι στην ουσία ένας αγώνας για να πληρώσουν την κρίση οι καπιταλιστές και όχι οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό και η νίκη τους θα είναι νίκη για όλη την εργατική τάξη. Αυτό που χρειάζεται είναι η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη να μετατραπεί σε κοινό απεργιακό αγώνα διαρκείας και στα τρία μεγάλα εργοστάσια χαλυβουργίας στην Ελλάδα, την Ελληνική Χαλυβουργία, τη Σίδενορ και τη Χαλυβουργική. Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να βάλουν την πίεση και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, για απεργιακή κλιμάκωση, που θα σπάσει τα μούτρα και του Μάνεση και όλης της συμμορίας: των καπιταλιστών, της κυβέρνησης και της τρόικας.

Άλλα νέα από τους εργατικούς χώρους

Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στους βαρόνους των ΜΜΕ

Οι αγώνες στα Νοσοκομεία: Να σώσουμε το ΕΣΥ

Μηχανικοί

Συντονισμός Οργανισμών “υπό κατάργηση”

ΠΥΡΚΑΛ: Nα πληρωθούν τα δεδουλευμένα

Γερολυμάτος Cosmetics

ΠΟΣ: Στάση Εργασίας

Λούκισας

ΕΛΜΕ Βοιωτίας

Οι εκλογές στο “Αγλαΐα Κυριακού”

Κάτω τα χέρια από το Γενικό Πατησίων

Το εργοδοτικό «σήμα» της DIGEA

Οι φωτορεπόρτερ

Συντονισμός

Ο αγώνας του ALTER