Ο Μουμία γλύτωσε την εκτέλεση

Πριν από 12 χρόνια, στις αρχές του 2000, οι φοιτητές του ΣΕΚ είχαμε ξεκινήσει καμπάνια ενάντια στη θανατική ποινή που είχε επιβληθεί στο Μουμία, με αφορμή μια έφεση. Εκείνη την περίοδο γεμίσαμε τη Φιλοσοφική με μία μοβ αφίσα που είχε τη φωτογραφία του. Οι φοιτητές σταματούσαν στο τραπεζάκι της εξόρμησης και ρωτούσαν “Ποιός είναι αυτός που μοιάζει με τον Bob Marley;”. Τους εξηγούσαμε ότι ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ είναι πρώην μέλος των μαύρων πανθήρων που βρίσκεται άδικα στη φυλακή από το 1981 και ότι κάναμε καμπάνια ενάντια στη θανατική του καταδίκη. Μαζέψαμε εκατοντάδες υπογραφές και κατεβάσαμε το πανό του Συλλόγου Φοιτητών Φιλοσοφικής σε διαδήλωση ενάντια στην εκτέλεση του Μουμία Αμπού Τζαμάλ.

Λίγους μήνες αργότερα έγινε η συναυλία των Rage against the machine στο Θέατρο Πέτρας. Κάναμε εξόρμηση στη συναυλία και κρεμάσαμε το πανό του συλλόγου της Φιλοσοφικής στο θέατρο. Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Zack de la Rocha πριν ξεκινήσει να παίζει το τραγούδι “Freedom” έδειξε το πανό, φωνάζοντας “Να ελευθερωθεί ο Μουμία”. Ήταν τα πρώτα βήματα. Προσπαθούσαμε να μαθευτεί και στην Ελλάδα η μάχη ενάντια στην εκτέλεσή του και να απλώσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη.

Τώρα πια, όλα τα ΜΜΕ στην Ελλάδα έπαιξαν την είδηση ότι ο Μουμία Αμπού Τζαμάλ απέφυγε τη θανατική ποινή. Το πανό του συλλόγου φοιτητών Φιλοσοφικής το 2000 έγραφε “Όχι στην εκτέλεση του Μουμία”. Αυτό το πετύχαμε. Πρέπει να πετύχουμε και την αποφυλάκιση του.

Άλλα διεθνή

Ιράκ: Η τραγωδία του “αμερικάνικου αιώνα”

Αίγυπτος: “Το στρατιωτικό συμβούλιο ηγείται της αντεπανάστασης, αλλά η επανάσταση συνεχίζεται”

Κύπρος: Η επιστροφή των απεργιών

Ρωσία: Μαζικές διαδηλώσεις

Οι αντικαπιταλιστές στη Γαλλία και την Ιταλία