μμμμ

“Είναι μια μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ για όλη την κοινωνία και χρειάζονται την αλληλεγγύη όλου του κόσμου σε αυτόν τον αγώνα, η μάχη για το δημόσιο ρεύμα που είναι κοινωνικό αγαθό, να γίνει μάχη όλης της κοινωνίας. Η επίθεση που συντελείται είναι εγκληματική σε βάρος όλης της εργατικής τάξης, γι αυτό και οι συνθήκες επιβάλλουν πλατιά ενότητα, ενιαίο μέτωπο αγώνα, ανασυγκρότηση των συνδικάτων με συντονισμό του αγώνα. Αγώνας όχι συντεχνιακός αλλά συλλογικός, ενιαίος και διαρκείας”, τόνισε. “Προσπαθούν να χτυπήσουν την αντίστασή μας στα χαράτσια και τις καταλήψεις που πραγματοποιήσαμε, με τους Πρετεντέρηδες που λασπολογούν σε βάρος των εργαζομένων και με τα ΜΑΤ. Αγνοούν πως η ελπίδα και το μέλλον βρίσκεται στην εργατική τάξη”.

Ο Λέανδρος Μπόλαρης από την Εργατική Αλληλεγγύη, άνοιξε τη δική του εισήγηση αναφερόμενος στον Μαρξ. “Η απελευθέρωση της εργατικής τάξης είναι έργο της ίδιας, όπως είπε ο Μαρξ και σήμερα οι εργάτες μπορούν να επιβάλουν το δικό τους αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Κρατικοποιήσεις, αναδιανομή του πλούτου, σύγκρουση με την Ε.Ε, εργατικός έλεγχος. Η ιστορική παράδοση του εργατικού ελέγχου, έχει τις ρίζες της στον Λένιν και στα εργατικά συμβούλια της ρώσικης επανάστασης του 1917”.

Ο Λέανδρος, κάνοντας μια αναδρομή στα Σοβιέτ και στον τρόπο λειτουργίας τους μίλησε “για την πραγματική δημοκρατία που έχτισαν οι Μπολσεβίκοι με τον εργατικό έλεγχο, κατακτώντας το 8ωρο, ασκώντας έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα και αντιμετωπίζοντας την κερδοσκοπία, την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που δημιούργησε ο πόλεμος. Ο εργατικός έλεγχος γεννιέται κάθε φορά που η εργατική τάξη μπαίνει σε κίνηση και σήμερα διανύουμε μια τέτοια περίοδο και είναι πραγματικά πιο κρίσιμη από ποτέ η συνειδητή παρέμβαση των επαναστατών για τον έλεγχο της κοινωνίας από τα κάτω σε κάθε μάχη που δίνει η εργατική τάξη. Σήμερα οι καπιταλιστές δεν μπορούν και δεν θέλουν. Οι εργάτες και μπορούν και θέλουν.’’

Η τελευταία συζήτηση είχε θέμα “Μπορούν οι εργάτες να κυβερνήσουν;”. “Αυτή η κυβέρνηση μετράει αντίστροφα και όλα της τα σχέδια σκοντάφτουν στις εργατικές αντιστάσεις”, ανέφερε στην εισήγησή του ο Γιάννης Κούτρας, γιατρός και περιφερειακός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Κεντρική Μακεδονία. “Ο κόσμος παντού βάζει το ερώτημα για το ποιος μπορεί να κυβερνήσει και για το αν η αριστερά θα μπορούσε να αναλάβει μια τέτοια διακυβέρνηση.

Πρωταγωνιστές

Η απάντηση έρχεται από την ίδια την αιτία που γεννάει αυτή την κρίση. Είναι κρίση του καπιταλισμού και οποιαδήποτε διαχείρηση αυτού του συστήματος θα ενσωματωθεί και θα τσακιστεί από αυτό. Η απάντηση βρίσκεται στις καταλήψεις των εργαζομένων στα Υπουργεία όλο το προηγούμενο διάστημα, στην Χαλυβουργία, στους απεργούς στην ΕΡΤ και στον ALTER. Σήμερα η εργατική τάξη έχει την δύναμη να είναι ο πολιτικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων και να πάρει την εξουσία”.

Η Μαρία Στύλλου από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα Κάτω, στην εισήγησή της, τόνισε πως η εμπειρία των εργατών από την εποχή του Μαρξ και της Παρισινής Κομμούνας όπου οι εργάτες για πρώτη φορά κατάφεραν να δημιουργήσουν την πρώτη μορφή εργατικής εξουσίας, είναι πολύτιμη για τους αγώνες του σήμερα. “Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε αυτή την εμπειρία σε μια περίοδο που όλα είναι δυνατόν να συμβούν. Το εντυπωσιακό στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο είναι ότι εξηγεί πως η εργατική τάξη δεν είναι ένα υποκείμενο που δέχεται απλά τις καταστάσεις, αλλά είναι αυτή που αν κινηθεί μπορεί να ανατρέψει το κεφάλαιο.

Το καπιταλιστικό σύστημα είναι ένα σύστημα παροδικό για την ανθρωπότητα, που τα όριά του φτάνουν στα όρια της εκμετάλλευσης και της ανταγωνιστικής συσσώρευσης κεφαλαίων. Η εργατική τάξη έχει δημιουργήσει ιστορία μέσα στη μακρόχρονη πορεία της από την εποχή του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, φτιάχνοντας συνδικάτα, εργατικά κόμματα, έχει φτάσει να τσακίσει τους καπιταλιστές και να πάρει την εξουσία. Η παράδοση της Οκτωβριανής επανάστασης της Ρωσίας μας εμπνέει.

Στους αγώνες του σήμερα, χρειάζεται η αριστερά να πάρει θέση με ποια προοπτική στρατεύεται από την αρχή των αγώνων. Η προοπτική του εργατικού ελέγχου επιβλήθηκε από τα κάτω στην ρώσικη επανάσταση και οι επαναστάτες τον βάλανε στο πρόγραμμά τους. Η δική μας επαναστατική παράδοση επιβάλλει την στήριξη των αντιστάσεων σε κάθε χώρο δουλειάς, τη γενίκευση και τον συντονισμό των πολιτικών αγώνων που προκάλεσαν πανικό στην κυβέρνηση και το δυνάμωμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ και του ΣΕΚ.”