Κύπρος: Η επιστροφή των απεργιών

Την Τρίτη 13 Δεκέμβρη, οι μεγάλες συνομοσπονδίες ΠΕΟ, ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ προχώρησαν από κοινού σε τρίωρη στάση εργασίας, ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Μιλήσαμε με τον Γιάννη Σωκράτους από την Κύπρο:

“Η μαζική συμμετοχή και στην απεργία και στις συγκεντρώσεις ήταν καινούργιο και ελπιδοφόρο στοιχείο. Αυτό που ακολούθησε με την απεργία της ΠΑΣΥΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι) ήταν ακόμα πιο σημαντικό. Η ΠΑΣΥΔΥ κήρυξε δύο 12ωρες απεργίες για τις 14 και 15 Δεκέμβρη ενάντια στην απόφαση για αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που μια απεργία κηρύσσεται όχι γραφειοκρατικά αλλά σαν άμεση αντίδραση σε μια επίθεση. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΠΕΟ και της ΣΕΚ κράτησαν εχθρική στάση απέναντι στην απεργία, καλώντας τα μέλη τους να μην συμμετάσχουν. Τα πολιτικά κόμματα επιτέθηκαν κατά του συνδικάτου. Το ΑΚΕΛ ιδιαίτερα κατηγόρησε την ΠΑΣΥΔΥ ότι παίζει το παιχνίδι της δεξιάς. Η κόντρα οξύνθηκε ιδιαίτερα όταν η ΠΑΣΥΔΥ απειλούσε να καλέσει τα μέλη της να μην συμμετάσχουν στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής. Το ΑΚΕΛ είπε ότι προσβάλλουν τη γιορτή της δημοκρατίας. Παρότι τελικά οι δημοτικές εκλογές έγιναν κανονικά, το γεγονός ότι η διήμερη απεργία έγινε ενώ είχε ξεσηκωθεί μια τόσο μεγάλη πολιτική πίεση εναντίον της είναι δείγμα της πίεσης της βάσης που πλέον νιώθουν έντονα οι συνδικαλιστικές ηγεσίες”.

Το ΑΚΕΛ υπεράσπισε τις εκλογές για να δει τελικά την Κυριακή το βράδυ τον Κ. Γιωρκάτζη να εκλέγεται δήμαρχος Λευκωσίας. “Γιορτή της Δημοκρατίας” η εκλογή ενός νεοφιλελεύθερου εκατομμυριούχου και γιου του διαβόητου Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και όχι οι απεργίες των εργαζόμενων. Οι εργαζόμενοι δεν φαίνεται να υποκύπτουν σε αυτούς τους εκβιασμούς. Στις 20 Δεκέμβρη ακινητοποιούνται από απεργία τα λεωφορεία της Λευκωσίας.

Η αριστερή κυβέρνηση του ΑΚΕΛ που διαχειρίζεται την κρίση του ελληνοκυπριακού καπιταλισμού και περνάει μέτρα λιτότητας, αφήνοντας τη Δεξιά και τους φασίστες να ψαρεύουν στα θολά νερά είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Η επανεμφάνιση του εργατικού κινήματος στην νότια Κύπρο είναι η διαδικασία πάνω στην οποία πρέπει να στρέψει την προσοχή και τις προσπάθειές της η Αριστερά.

Άλλα διεθνή

Ιράκ: Η τραγωδία του “αμερικάνικου αιώνα”

Αίγυπτος: “Το στρατιωτικό συμβούλιο ηγείται της αντεπανάστασης, αλλά η επανάσταση συνεχίζεται”

Ρωσία: Μαζικές διαδηλώσεις

Οι αντικαπιταλιστές στη Γαλλία και την Ιταλία

Ο Μουμία γλύτωσε την εκτέλεση