Μηχανικοί

Στη διαδήλωση ήταν παρόντες με τα πανό τους η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής, ο σύλλογος Ναυπηγών, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, φοιτητικοί σύλλογοι του Πολυτεχνείου, η Πρωτοβουλία για παντεχνική συνέλευση μηχανικών, η ΕΣΑΚ μισθωτών τεχνικών και συνάδελφοι από την Πάτρα που είχαν έρθει με πούλμαν.

Η κινητοποίηση έγινε ύστερα από την πίεση που άσκησε στο ΤΕΕ η απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής για απεργία και κατάληψη της ΤτΕ. Την πρόταση στη συνέλευση είχαν συνδιαμορφώσει η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, η Αριστερή Παρέμβαση, η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα και η ΠΑΣΚ. Το ΤΕΕ αναγκάστηκε να καλέσει σε αποχή και συμμετοχή στη διαδήλωση και τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς και έτσι το σύνολο του κλάδου βρέθηκε μαζί σε κινητοποίηση για πρώτη φορά μετά τη μεγάλη διαδήλωση του Δεκέμβρη 2009.

Οι μηχανικοί, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, με “μπλοκάκια” ή μη, αντιμετωπίζουν όπως όλοι οι εργαζόμενοι μια επίθεση στους μισθούς, στις δουλειές, στις συντάξεις. Στο δημόσιο, η κατάργηση του επιδόματος 7‰ σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλες περικοπές και κρατήσεις, έχει κυριολεκτικά κόψει στο μισό τις αποδοχές τους. Μπαίνοντας το 2012, η κατάργηση οργανικών μονάδων ανοίγει το δρόμο για την απόλυση. Σε όλους τους μηχανικούς έρχονται νέα χαράτσια υπέρογκων αυξήσεων των εισφορών μας, ειδικά για τους "ελεύθερους επαγγελματίες", δηλαδή τους ανέργους, τους μισθωτούς με δελτίο, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μισοαπασχολούμενους κλπ. Άμεσα ξεκινούν από 50 ευρώ το μήνα για τους πριν το 1993 ασφαλισμένους (από 330 σε 380), φτάνουν τα 90 ευρώ το μήνα για τους μετά το 1993 (από 330 σε 420). Αυτές οι εξοντωτικές εισφορές θα υπολογίζονται πλέον ως φορολογητέο εισόδημα.

Κλέβουν τις εισφορές

Σε ό,τι αφορά το ΤΣΜΕΔΕ τα ταμειακά του διαθέσιμα, που έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (άνω των 3 δις), έχουν μετατραπεί σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και τη νέα δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου, μετά το κούρεμα το ΤΣΜΕΔΕ θα μείνει με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές μας.

Χρειάζεται να απαντήσουμε άμεσα και δυναμικά. Η ΕΜΔΥΔΑΣ έχει αποφασίσει δυο τρίωρες πανελλαδικές στάσεις εργασίας στις 20 και στις 27 Δεκέμβρη με μπλοκάρισμα διαγωνισμών και πανελλαδική αποχή από όλες τις επιτροπές (αυθαιρέτων, ΕΠΑΕ, ΣΧΟΠ κλπ) με στάσεις εργασίας όποτε και όπου συνεδριάζουν. Υπάρχει η πρόταση προς το ΤΕΕ να καλέσει νέα παντεχνική απεργία-αποχή στις 17 Γενάρη. Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας που θα γίνει το Γενάρη θα είναι ευκαιρία να μπει πίεση για μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας.

Η παντεχνική συνέλευση που καλεί η Πρωτοβουλία στις 19/12, 7μμ, στο αμφ. Γκίνη του Πολυτεχνείου, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να οργανώσουμε τον αγώνα για να σταματήσουμε τη διάλυση του ΤΣΜΕΔΕ, ξεκινώντας τη νέα χρονιά με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Άλλα νέα από τους εργατικούς χώρους

Οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στους βαρόνους των ΜΜΕ

Οι αγώνες στα Νοσοκομεία: Να σώσουμε το ΕΣΥ

Η μάχη της Χαλυβουργίας

Συντονισμός Οργανισμών “υπό κατάργηση”

ΠΥΡΚΑΛ: Nα πληρωθούν τα δεδουλευμένα

Γερολυμάτος Cosmetics

ΠΟΣ: Στάση Εργασίας

Λούκισας

ΕΛΜΕ Βοιωτίας

Οι εκλογές στο “Αγλαΐα Κυριακού”

Κάτω τα χέρια από το Γενικό Πατησίων

Το εργοδοτικό «σήμα» της DIGEA

Οι φωτορεπόρτερ

Συντονισμός

Ο αγώνας του ALTER