Ρωσία: Μαζικές διαδηλώσεις

Ο Πούτιν έγινε πρόεδρος της Ρωσίας το 2000. Η διακυβέρνησή του ήταν μια αυταρχική “ελεγχόμενη δημοκρατία”. Κάθε γνήσια αντιπολίτευση μπήκε στο περιθώριο ώστε να διασφαλιστεί η εξουσία των γραφειοκρατών του Κρεμλίνου.

Μετά από δύο διαδοχικές θητείες στη θέση του Προέδρου, ο Πούτιν άλλαξε θέση με τη μαριονέτα του, τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ, και έγινε πρωθυπουργός. Συνεχίζει να έχει στα χέρια του την πραγματική εξουσία της χώρας.

Τον Μάρτη του 2012 είναι προγραμματισμένες οι προεδρικές εκλογές. Ο Πούτιν υπέθετε ότι θα μπορούσε εύκολα να επιστρέψει στην προεδρία για ακόμη δυο θητείες. Όμως, η αλαζονία του έχει εξοργίσει πολύ κόσμο. Τώρα τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο εύκολα.

Στην πλατεία Μπαλότναγια, στην άλλη όχθη του ποταμού απέναντι από το Κρεμλίνο, το κλίμα ήταν ζωηρό. Χιλιάδες αψήφησαν το κρύο και αντιμετώπισαν τα ρώσικα ΜΑΤ – τους “κοσμοναύτες” όπως τους λένε από το είδος του κράνους που φοράνε. Έγιναν ομιλίες από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης όλου του φάσματος. Υπήρχαν εκατοντάδες σημαίες από κάθε είδος αντιπολιτευόμενων οργανώσεων, με αρκετά κόμματα της Αριστεράς να έχουν καλή παρουσία. Πολύς κόσμος είχε φέρει αυτοσχέδιες πικέτες. Για τη μεγάλη πλειοψηφία αυτή ήταν η πρώτη τους διαδήλωση. Υπήρχε θυμός στην ατμόσφαιρα αλλά και πολύ χιούμορ. Φώναζαν το σύνθημα “Κάτω το κόμμα των απατεώνων και των ληστών”, αναφερόμενοι στο κόμμα “Ενωμένη Ρωσία” που κυβερνάει. Ο Μίχαϊλ, φοιτητής στη Μόσχα είπε: “Ήρθα σήμερα εδώ στη συγκέντρωση για να υποστηρίξω τον κόσμο. Οι άνθρωποι στη Ρωσία σπάνια τολμάνε να μιλήσουν για το τι σκέφτονται και τι θέλουν”. Ο Γκριγκόρι που είχε συμμετάσχει και στις προηγούμενες διαδηλώσεις μέσα στη βδομάδα μού είπε ότι συμμετέχει “λόγω του κλίματος αλλαγής που πλανάται στον αέρα”.

Αυτό που λέρωσε τη μέρα ήταν η παρουσία ενός μπλοκ ακροδεξιών εθνικιστών. Κάποια στιγμή δύο από αυτούς προσπάθησαν να σταματήσουν κάποιον που ανέμιζε μια πολύχρωμη σημαία της απελευθέρωσης των ομοφυλόφιλων. Όμως οι παρευρισκόμενοι τους σταμάτησαν γρήγορα, φωνάζοντας “Όχι στις προβοκάτσιες”.

Όταν ο ακροδεξιός ηγέτης απευθύνθηκε στο πλήθος, καλώντας σε μια νέα επανάσταση των εθνικά Ρώσων, δέχτηκε δυνατό γιουχάισμα.

Η καταφανής εκλογική νοθεία από το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, μαζί με τις απειλές κατά των αντιπολιτευόμενων οργανώσεων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για πολύ κόσμο στη Ρωσία. Ξαφνικά όλοι μιλάνε για πολιτική -υπάρχει μια πραγματική αίσθηση ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή. Ένας παρουσιαστής ειδήσεων στο NTV, ένα από τα βασικά ελεγχόμενα από την κυβέρνηση κανάλια της Ρωσίας, απείλησε με απεργία στο σταθμό αν δεν υπήρχε κάλυψη της διαδήλωσης. Για τις επόμενες μέρες και βδομάδες προετοιμάζονται καινούργιες διαδηλώσεις.

Ανταπόκριση του Μπεν Νιλ, από τη Μόσχα.

Άλλα διεθνή

Ιράκ: Η τραγωδία του “αμερικάνικου αιώνα”

Αίγυπτος: “Το στρατιωτικό συμβούλιο ηγείται της αντεπανάστασης, αλλά η επανάσταση συνεχίζεται”

Κύπρος: Η επιστροφή των απεργιών

Οι αντικαπιταλιστές στη Γαλλία και την Ιταλία

Ο Μουμία γλύτωσε την εκτέλεση