Διεθνής αντιρατσιστική και αντιφασιστική συνάντηση στην Αθήνα: Θα είμαστε όλοι εκεί!

Ξάνθη, Τρίτη 29/9

Οι Αφγανοί πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν πολύ δύσκολες συνθήκες. Βάζουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να περάσουν τα σύνορα, να φτάσουν σε κάποιο νησί αλλά και όταν φτάσουν πάλι ζουν πολύ άσχημα.

Οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στην πλατεία Βικτωρίας την περασμένη εβδομάδα ζούσαν πεταμένοι στο δρόμο σαν σκουπίδια και όχι σαν άνθρωποι. Τα παιδιά ήταν όλα άρρωστα από το κρύο. Ζητάμε πρώτα απ’ όλα να μπορούν να έρχονται εδώ χωρίς κίνδυνο. Μετά ζητάμε χαρτιά για να μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. Υπαλλήλους για να κάνουν γρήγορη καταγραφή και να τους δίνουν χαρτιά. Όσο ζουν εδώ ζητάμε καλύτερες συνθήκες. Στέγη και χώρους για να μένουν. Φαγητό και υπηρεσίες για τους μετανάστες από το κράτος, γιατρούς για να γίνονται καλά όσοι αρρωσταίνουν. Χρειάζεται να παλέψουμε και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη μαζί με τους ντόπιους εργαζόμενους για μία καλύτερη ζωή για τους πρόσφυγες. Έχουμε πολλούς αγώνες μπροστά μας και είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε για αυτούς στη Διεθνή Συνάντηση κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού που διοργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ στην Αθήνα.

Νασραντίν Μανφούρι, διερμηνέας Αφγανική Κοινότητα 


Η κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό (UAF) της Σκωτίας έχει εθνική επιτροπή, η οποία εκλέγεται στο ετήσιο συνέδριο της και της οποίας τα μέλη είναι από όλα τα μέρη της Σκωτίας.

Συμμετέχουν πλήθος διακεκριμένων συνδικαλιστών καθώς και ακτιβιστών του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος. Στην επιτροπή συμμετέχουν και τρείς πολιτικοί. Η Σάντρα Γουάιτ, βουλευτίνα του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), o Ντρου Σμιθ, βουλευτής του κόμματος των Εργατικών και ο Πάτρικ Χάρβι, βουλευτής των Πρασίνων. Και οι τρείς τους είναι γνωστοί για την προσωπική τους υποστήριξη σε αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές καμπάνιες και έχουν δώσει πολλές φορές ομιλίες σε συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια για το UAF.

Υπάρχουν ακόμη τοπικές επιτροπές του UAF σε πολλές πόλεις και γειτονιές σε όλη τη χώρα που συνδράμουν στην οργάνωση συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων εξασφαλίζοντας ότι οι Ναζί δεν μπορούν να κάνουν ανεμπόδιστοι πορείες και συγκεντρώσεις. 

Η οργάνωση στήθηκε στη Σκωτία όταν το Βρετανικό Εθνικό Κόμμα (BNP) υπό την ηγεσία του Νικ Γκρίφιν ήταν δυνατό και συμμετείχε στις εκλογές σε πάρα πολλές εκλογικές περιφέρειες. Συνέχισε (η οργάνωση) και εναντιώθηκε στις προσπάθειες του Συνδέσμου για τη Σκωτσέζικη Άμυνα (SDL) να διαδηλώνει σε σειρά γειτονιών. Το SNP στοχοποιούσε ιδιαίτερα τις γειτονιές εκείνες της Γλασκόβης που είναι οι πιο πολυπολιτισμικές περιοχές της Σκωτίας. Μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες των Ναζί να βαδίσουν σε αυτές τις γειτονιές έχουν πέσει στο κενό ενώ μέχρι τώρα η Σκωτία δεν έχει εκλέξει ούτε έναν Ναζί βουλευτή.

Το UAF χρηματοδοτείται από δωρεές εργατικών σωματείων, μηνιαίες συνδρομές από απλούς ανθρώπους αλλά και από γεγονότα οργανωμένα με σκοπό την οικονομική του ενίσχυση.

Μάργκαρετ Γούντς, Μέλος της εθνικής επιτροπής του UAF Σκωτίας και ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης


Εδώ και πεντέμισι μήνες έχει αρχίσει η δίκη της Χρυσής Αυγής και μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μπήκαμε στις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας καθώς οι συνήγοροι της ΧΑ χρησιμοποίησαν κάθε δικονομικό μέσο για να αποφύγουν τις καταθέσεις κυρίως των μελών της οικογένειας Φύσσα, πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στις πρώτες 16 δικάσιμους που αναλώθηκαν σε διαδικαστικά θέματα, ασχολήθηκαν με τη δίκη ελάχιστα, εκτός από συγκεκριμένα media που σταθερά βρίσκονται εντός της αίθουσας του δικαστηρίου. Το Golden Dawn Watch, είναι μια πρωτοβουλία για την παρακολούθηση της δίκης της Χρυσής Αυγής που συγκροτήθηκε από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Παρατηρητήριο για τον Φασιστικό και Ρατσιστικό λόγο στα ΜΜΕ που λειτουργεί υπό το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ, τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά και το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων.

Το GDW βρίσκεται σε κάθε δικάσιμο μέσα στην αίθουσα και με έμπειρους νομικούς καταγράφει τα τεκταινόμενα στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού. Στόχος του είναι να δημοσιοποιούνται όλα τα στοιχεία που αφορούν τη δράση της Χρυσής Αυγής και να φωτιστούν όλες οι πτυχές της δίκης ώστε να έχει κάθε πολίτης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, διαρκή και αξιόπιστη πληροφόρηση για όλα όσα συμβαίνουν εντός και εκτός της δικαστικής αίθουσας, σε όλη τη διάρκεια της δίκης. Επίσης να παρέχονται αναλύσεις από ειδικούς, νομικούς και παρατηρητές, και κυρίως να μείνει η Χρυσή Αυγή και η δράση της στο φως. Στο πλαίσιο αυτό συμμετέχουμε στη Διεθνή Συνάντηση κατά του Ρατσισμού και του Φασισμού το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Γήπεδο του Ρουφ.

Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος, Golden Dawn Watch


 

Χαιρετίζει η Κωνσταντίνα Κούνεβα

Θέλω να χαιρετίσω θερμά τη διεθνή αντιρατσιστική συνάντηση στην Αθήνα, που οργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ. Είναι αδύνατο να είμαι εκεί με τη φυσική μου παρουσία, αλλά θα είμαι με μήνυμα στήριξης της πρωτοβουλίας. Όπως και κάθε πρωτοβουλίας που λέει το αυτονόητο: ότι όσους φράχτες κι αν υψώσει η Ευρώπη, όσα χρήματα και όπλα κι αν δώσει στη FRONTEX, είναι αδύνατο να ανακόψει το τεράστιο κύμα φυγής των ανθρώπων από τον πόλεμο και την καταστροφή που έχει προκαλέσει και η δική της πολιτική.

Όσο πιο γρήγορα η Ευρώπη συμφιλιωθεί μ’ αυτή την πραγματικότητα, τόσο λιγότερα θύματα θα θρηνήσουμε και τόσο περισσότερο θα ωφεληθεί κι η ίδια. Η δειλή στροφή που βλέπουμε στην πολιτική της, έστω και στα λόγια, είναι μια νίκη των ίδιων των προσφύγων, αλλά και της αγκαλιάς αλληλεγγύης που άνοιξαν γι’ αυτούς οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η πολιτική της «Ευρώπης Φρούριο» χρεοκόπησε μέσα σε λίγους μήνες. Τώρα, τα κινήματα αλληλεγγύης όλης της Ευρώπης πρέπει να συντονιστούν για να πετύχουμε τον επόμενο στόχο: να γίνει η «Ευρώπη Φρούριο» μια «Ευρώπη αγκαλιά» για τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Έτσι αλλάζει ο κόσμος εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ας φροντίσουμε αυτή τη φορά να γίνει ειρηνικά και δημιουργικά.

Κωνσταντίνα Κούνεβα, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ


Μήνυμα από το Λος Άντζελες

Θα ήθελα να συγχαρώ την ΚΕΕΡΦΑ για την διοργάνωση του πολύ σημαντικού διημέρου ενάντια στον φασισμό στην Ευρώπη αλλά και υπέρ των προσφύγων. Όπως και στην εποχή του μεσοπολέμου, πριν από 80 χρόνια, έτσι και τώρα, η Ευρώπη γίνεται το σπίτι για μεγάλο αριθμό ανθρώπων που σε κατάσταση απελπισίας εγκαταλείπουν τις εστίες τους.

Όταν φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος τους μαντρώνουν σε κλουβιά, στρατόπεδα και τρένα, τους ψεκάζουν με δακρυγόνα, τους χτυπάνε με γκλοπ, τους επιτίθενται με αντλίες νερού και όλα αυτά κάτω από την πλήρη ασυλία των δυνάμεων καταστολής. 

Η ανικανότητα της πολιτικής και πολιτιστικής ελίτ να προσφέρουν μια έστω συνεκτική αντιμετώπιση (ούτε καν αξιοπρεπή) στις μάζες των ανθρώπων που διανύουν με τα πόδια μια ολόκληρη ήπειρο είναι εντυπωσιακή αλλά δεν μας ξαφνιάζει. Όλα αυτά ενώ δεκάδες πεθαίνουν από ασφυξία στις καρότσες φορτηγών και πτώματα παιδιών ξεβράζονται στις ακτές της Μεσογείου.

Η ανικανότητα αυτή αποτελεί σύμπτωμα των αντιφάσεων της «κουβεντούλας» περί νεοφιλελεύθερης ευρωπαϊκής ενοποίησης. Τώρα οι πρόσφυγες από την υπό κατάρρευση Μέση Ανατολή γκρεμίζουν τα σύνορα της Ευρώπης- φρούριο, κυριολεκτικά με τα χέρια τους και τα κορμιά τους. Θέτουν έτσι σε αμφισβήτηση ένα ολόκληρο πακέτο από διεθνείς συνθήκες που καθορίζουν τις διασυνοριακές μετακινήσεις, τις συμφωνίες του Δουβλίνου, ακόμα και την συμφωνία του Σένγκεν. Αυτή τη στιγμή, ένα μαζικό κίνημα ενάντια στον ρατσισμό και το φασισμό στην Ευρώπη είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Εύχομαι τα καλύτερα σε όσους και όσες συμμετέχουν στο διήμερο και στέλνω την αλληλεγγύη μου από το Λος Άντζελες. 

Ααμίρ Ρ. Μούφτι, Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες


Όταν έφτασαν στα τέλη του Αυγούστου οι πρώτες δέκα χιλιάδες πρόσφυγες στη Γερμανία, ξεπήδησε ένα αυθόρμητο κύμα αλληλεγγύης στον πληθυσμό.

Σε εκατοντάδες μικρές και μεγάλες πόλεις έχουν μέχρι σήμερα δημιουργηθεί πρωτοβουλίες “καλωσορίσματος”. Ακόμα και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναγκάστηκε να υποχωρήσει σε αυτή τη διάθεση όταν δήλωνε: “Το δικαίωμα στο άσυλο δεν γνωρίζει σύνορα” και “Wir schaffen das!” (“Θα τα καταφέρουμε”), η γερμανική εκδοχή του “Yes we can!” του Μπαράκ Ομπάμα.

Η ίδια η δεξιά πτέρυγα του κόμματός της, κάτω από την ηγεσία του Χορστ Ζέεχοφερ, την κατηγορεί ότι με την πολιτική της προσκαλεί τους πρόσφυγες στη Γερμανία. Αυτή η δεξιά “επίθεση” χαρίζει αυτοπεποίθηση και δύναμη στους ρατσιστές και τους φασίστες. Μέσα στους δυο τελευταίους μήνες σημειώθηκαν πάνω από 200 επιθέσεις και εμπρησμοί σε βάρος προσφύγων και των εστιών τους. Στην Ερφούρτη, τη Δρέσδη και το Πλάουεν οι ρατσιστές οργάνωσαν μαζικές “διαδηλώσεις” μέσα στις τελευταίες ημέρες - η συμμετοχή άγγιξε τις 10.000 σε κάποιες από αυτές.

Η κυβέρνηση θέλει να περάσει στις 15 Οκτώβρη ένα νέο νόμο για το άσυλο, ο οποίος θα συρρικνώνει ακόμα περισσότερο τα έτσι και αλλιώς μηδαμινά δικαιώματα των προσφύγων. Η Die Linke καλεί εκείνη την ημέρα σε συλλαλητήριο μπροστά από το κοινοβούλιο στο Βερολίνο. Οι εκατοντάδες αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες πρέπει τώρα να ενώσουν τις φωνές τους και να μετατρέψουν την αντιρατσιστική διάθεση της πλειοψηφίας σε δύναμη κρούσης.

Φόλκχαρντ Μόσλερ, μέλος της Die Linke και της αντιρατσιστικής πρωτοβουλίας της Φρανκφούρτης No Fragida


Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη το απόγευμα της Τρίτης στις  29 Σεπτεμβρίου στην συμπλήρωση δύο χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου των νεοναζί δολοφόνων της Χ.Α. 

Η πρωτοβουλία της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ να καλέσει σύσκεψη σωματίων για την οργάνωση της διαδήλωσης αποδείχθηκε σωστή. Το συλλαλητήριο αγκάλιασαν τα εκπαιδευτικά σωματεία της πόλης, ενώ πλήθος κόσμου κατέβηκε να διαδηλώσει και να βροντοφωνάξει: «βαθιά μέσα στη φυλακή οι δολοφόνοι του Παύλου, ανοίξτε τα σύνορα, γκρεμίστε τον φράχτη στον Έβρο και καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες». Μερικά ακόμη από τα συνθήματα που ακούστηκαν είναι, «ο Παύλος ζει τσακίστε τους ναζί», «ποτέ ξανά φασισμός», «πες το δυνατά-πες το καθαρά, σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά», «εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι».

Η συνέχεια του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος περνάει από τη Διεθνή αντιφασιστική – αντιρατσιστική Συνάντηση και την πανελλαδική συνέλευση της ΚΕΕΡΦΑ. Είναι ένα διήμερο που θα πάρουμε έμπνευση και ιδέες από ακτιβιστές του αντιφασιστικού κινήματος της Αυστρίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Τουρκίας και άλλων χωρών που οργάνωσαν το κίνημα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες. Η 10 -11 Οκτώβρη είναι ένα ακόμη βήμα για να συνεχίσουμε την μάχη ενάντια στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και να δυναμώσουμε το κίνημα που δίνει τη μάχη ενάντια στο ρατσισμό, την ισλαμοφοβία, την Ευρώπη-Φρούριο και να φράξουμε το δρόμο στους Μιχαλολιάκους όλης της Ευρώπης.

Τζεμαλή Μηλιαζήμ


Σαν σύλλογος στηρίζουμε και συμμετέχουμε στη Διεθνή Συνάντηση κατά του ρατσισμού και του φασισμού που θα γίνει στις 10-11 Οκτώβρη στην Αθήνα.

Είμαστε ένα από τα σωματεία που έχουμε βρεθεί όλα αυτά τα χρόνια στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να απομονώσουμε τη Χρυσή Αυγή, για να είναι καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, να έχουν άσυλο, στέγη, νομιμοποίηση και δικαιώματα. Παλεύουμε ενάντια στα μνημόνια, τις απολύσεις, τη λιτότητα ενωμένοι και διεκδικούμε σύνορα ανοιχτά για όλους τους εργάτες.

Σταυρούλα Ψυχογιοπούλου, μέλος Δ.Σ Πανελλήνιου Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού  


Ετοιμαζόμαστε για την Συνάντηση της ΚΕΕΡΦΑ στις 10-11 Οκτώβρη. Αυτή την εβδομάδα έχουμε σύσκεψη με όλο τον κόσμο που έχουμε γνωρίσει στις εξορμήσεις μας. Είναι πάνω από δέκα νέα άτομα.

Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση αφού βγαίνουμε με το σύνθημα, «Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι». Στο μάζεμα που θα κάνουμε θέλουμε να συζητήσουμε για την παρουσία μας στη Συνάντηση, αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα πάρουμε στη συνέχεια. Έχουμε ήδη φτιάξει πανό που θα το κρεμάσουμε στη σχολή για να καλεί στο γήπεδο του Ρουφ.

Επίσης, το σχήμα της ΕΑΑΚ έχει αποφασίσει ότι θα κάνει ανοιχτό κάλεσμα προς όλους τους φοιτητές για να φτιαχτεί μια κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Μάνια Καρτελιά, σπουδάστρια στο ΤΕΙ Αθήνας


Πρόγραμμα

Σάββατο 10 Οκτώβρη

3.00-3.30μμ Προσέλευση

3.30μμ-5.30μμ Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι

Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Γουέιμαν Μπένετ, United Against Fascism - Βρετανία, Γιώργος Πίττας, δημοσιογράφος, Ασράφ Χάσνο, Σύλλογος Αποδήμων Σύρων στην Ελλάδα, Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός, Ανν Λάγκερ, Πόλεις χωρίς ρατσισμό - Δανία.

Παρεμβαίνουν: Κωνσταντίνα Κούνεβα, ευρωβουλευτίνα, Ανδρέας Μπάλλας, περιφερειακός σύμβουλος Ανταρσία στο Αιγαίο - Λέσβος, Τάχερ Αλιζαντά, Αφγανική Κοινότητα, Λαμίν Καμπά, Κοινότητα Γουϊνέας.

5.30-6.00μμ Διάλειμμα

6.00μμ-7.00μμ. Ρίξτε τους φράχτες. 

Προβολή βίντεο για το πέρασμα από τα σύνορα. Χρόνης Πεχλιβανίδης, σκηνοθέτης, Τζεμαλί Μηλιαζήμ, δάσκαλος - ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης, Aττίλα Ντιρίμ, Τουρκία, Μάργκαρετ Γούντς, UAF Σκωτία

7.15 μμ-9.15μμ Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες

Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αλέν Μποζολά, Γαλλία, Φόλκαρτ Μόσλερ, Γερμανία, Ντάβιντ Αλμπεϊχ, Πλατφόρμα για Άσυλο στους πρόσφυγες - Αυστρία, Γιουσούφ Οζντεμίρ, Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν, Γρηγόρης Καλομοίρης, ΕΕ ΑΔΕΔΥ

Παρεμβαίνουν: Παναγιώτης Καλφαγιάννης, πρόεδρος ΠΟΣΠΕΡΤ, Μάνια Παπαδημητρίου, ηθοποιός - σκηνοθέτης, Ελόνα Γέρκο, Ομοσπονδία Αλβανικών Οργανώσεων Ελλάδος, Αλεξάνδρα Πολιτάκη, δημοσιογράφος, Δημήτρης Ταβουλάρης, δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου Αττικής

Κυριακή 11 Οκτώβρη

11πμ-2μμ. Στη φυλακή οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής

Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Νίκη Αργύρη, συντονιστικό ΚΕΕΡΦΑ, Δημήτρης Ψαρράς, δημοσιογράφος, Τζαβέντ Ασλάμ, επικεφαλής Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, Nτίνος Αγιομαμίτης, Κύπρος, Ντεϊβιντ Καρβάλα, Ενωμένοι Ενάντια στο Φασισμό και το Ρατσισμό Βαρκελώνης, Κατερίνα Θωίδου, δημοτική σύμβουλος Νίκαια-Ρέντη

Παρεμβαίνουν: Αντώνης Ρέλλας, Μηδενική Ανοχή, Κίνηση για τη Χειραφέτηση των ΑμεΑ, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, δασκάλα, προέδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Μολάων Γιάννης Ρίτσος, Μιχάλης Ζερβός, πρόεδρος Συλλόγου εκτάκτων ΥΠΠΟ, Ελευθερία Κουμάντου, Goldendawnwatch, Ανδρέας Τζέλλης, δικηγόρος οικογένειας Παύλου Φύσσα, Χαντίμ Σέκ, Κοινότητα Σενεγάλης

2.15μμ-3.00μμ. Κλείσιμο-αποφάσεις

Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Γουέιμαν Μπένετ, United Against Fascism - Βρετανία, Αντώνης Νταλακογιώργος, πρόεδρος ΠΕΝΕΝ, Θανάσης Διαβολάκης, μέλος ΔΣ ΟΙΕΛΕ