Απεργιακό πρόγραμμα εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ, ανοίγοντας έτσι έναν νέο κύκλο κινητοποιήσεων στη δημόσια Υγεία.
Με απόφαση της εκτελεστικής της επιτροπής, στις 29/9, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των υγειονομικών, προαναγγέλλει τη συμμετοχή του κλάδου στην απεργία της ΑΔΕΔΥ – η ημερομηνία της οποίας αναμένεται να οριστεί μετά τη σύσκεψη της Πέμπτης 8/10 - και νέα 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία αμέσως μετά.
Ταυτόχρονα με την εξαγγελία των απεργιακών κινητοποιήσεων, η Ομοσπονδία έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά χρήσιμα στοιχεία για τη δραματική κατάσταση των νοσοκομείων.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στα νοσοκομεία τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους, εκταμιεύτηκε το 31,2% της προβλεπόμενης κρατικής χρηματοδότησης. Από το 1 δις 350 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015 εκταμιεύτηκαν 400 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι εκταμιεύτηκε 1 δις ευρώ και άλλα 700 εκατ. ευρώ για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Με την αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού φέτος, η κρατική χρηματοδότηση αναμένεται να μην υπερβεί το 50% της προβλεπόμενης ετήσιας. Τα ταμεία των νοσοκομείων είναι άδεια, οι οφειλές στους προμηθευτές ξεπερνούν το 1,3 δις ευρώ, με συνέπεια ο ένας μετά τον άλλο οι προμηθευτές να διακόπτουν τις προμήθειες με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πολλά Νοσοκομεία αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά, έστω με πίστωση, ενώ οι επιπτώσεις των μνημονίων έχουν να κάνουν και με την έλλειψη προσωπικού, το οποίο έπεσε κάτω των 50.000 όταν πριν τα Μνημόνια ήταν 67.000. Τρεις χιλιάδες εργαζόμενοι αποχώρησαν φέτος και το κύμα φυγής αναμένεται να αυξηθεί, εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο Ασφαλιστικό Σύστημα.
Αυτοί που μένουν, δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης. Η συνήθης κάλυψη είναι 1 νοσηλεύτρια για 40 ασθενείς σε κάθε κλινική, ενώ κανονικές άδειες το καλοκαίρι δεν χορηγήθηκαν και οφείλονται δεκάδες ρεπό. Το ΕΚΑΒ στενάζει από την έλλειψη ασθενοφόρων και πληρωμάτων και η προνοσοκομειακή φροντίδα παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα.
Οταν αυτά τα δεδομένα από αριθμοί μεταφράζονται σε σκληρή πραγματικότητα, η κατάσταση είναι όπως μας τη μεταφέρει ο Χρίστος Αργύρης, γιατρός στο Γ.Ν.Α Γεννηματάς:
“Πήραμε την πρωτοβουλία σαν σωματείο και μαζέψαμε τους τομεάρχες από όλα τα τμήματα για να κάνουμε μια ακριβή απογραφή των κενών που υπάρχουν. Αυτό που βγήκε είναι ότι υπάρχουν 228 κενές θέσεις νοσηλευτών κι άλλοι 150 με αποσπάσεις, με αναρωτικές άδειες, εγκυμοσύνες κλπ. Περίπου 400 νοσηλευτές λείπουν μόνο από το Γεννηματάς.
Αυτό από τη μια σημαίνει ότι εμείς που δουλεύουμε στα νοσοκομεία έχουμε πεθάνει στη δουλειά. Στην καρδιολογική για παράδειγμα χρωστάνε 300 ρεπό στο προσωπικό. Έχουν παραγραφεί άδειες από το 2012 μέχρι το 2014 γιατί συνάδελφοι δεν μπορούσαν να λείψουν από τη δουλειά.
Χειρότερος όμως είναι ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης στην υγεία του κόσμου. Παράδειγμα, υπάρχουν πτώσεις μέσα στο νοσοκομείο, ασθενών που είναι κλινήρεις. Ποιός είναι υπεύθυνος για την κατάσταση του ασθενούς που είναι διασωληνομένος ή έχει μόλις χειρουργηθεί; το νοσοκομείο. Για να είναι υπεύθυνο το νοσοκομείο πρέπει να έχει πρωί – μεσημέρι – βράδυ νοσηλευτές που να μπορούν από το να πηγαίνουν στην τουαλέτα τους ασθενείς, μέχρι να τους αλλάζουν τα σεντόνια κλπ. Όταν δεν έχεις τέτοιο προσωπικό καταλήγεις σε περιστατικά όπως αυτά που είχαμε τον τελευταίο μήνα στο Γεννηματά, με πέντε πτώσεις ασθενών. Πτώσεις τύπου γλύστριμα στα νερά της τουαλέτας ή στο διάδρομο. Ο ένας έχασε τη ζωή του, οι άλλοι τέσσερις για άλλο πράγμα μπήκανε στο νοσοκομείο και για άλλο συνέχισαν μετά την πτώση. Και ξέρουμε ότι σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, όρος για να κλείσει ένα νοσοκομείο είναι το αν παρέχει ασφάλεια στους ασθενείς. Δεν είναι τυχαίο. Η απαξίωση των δημόσιων νοσοκομείων εδώ και χρόνια αποσκοπεί στο κλείσιμο ή στην ιδιωτικοποίησή τους. Εκεί θέλουν να μας καταντήσουν και για μας βαράει καμπανάκι. Δεν θέλουμε τη χάλια κατάσταση που μας έχουν φέρει να τη χρησιμοποιήσουν για να κλείσουν ή να ιδιωτικοποιήσουν, αλλά να τη χρησιμοποιήσουμε εμείς σαν επιχείρημα για να απαιτήσουμε εδώ και τώρα προσλήψεις και χρηματοδότηση.
Έχουμε συνέλευση την Τετάρτη 7/10 στο Γεννηματά και θα πάμε με πρόταση για απεργιακό πρόγραμμα και επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας”.
Το Γεννηματάς δεν είναι το μόνο σωματείο που στο δρόμο για τις απεργίες ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ, προσθέτει το δικό του απεργιακό πρόγραμμα. Στην Κέρκυρα οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου κατέβηκαν σε στάση εργασίας τη Δευτέρα 5/10. Είχε προηγηθεί μαζική γενική συνέλευση την 1η Οκτώβρη. Όπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομειου της Κέρκυρας, η υποστελέχωση και η μειωμένη χρηματοδότηση απειλεί με κλείσιμο την παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου. Ανάλογες κινητοποιήσεις αναμένονται και σε άλλα νοσοκομεία της χώρας.