Επιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στο Γαλάτσι

Φωτό: Μανώλης Πίκουλας

Eπιτροπή Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες του Παλαί συγκροτήθηκε τη Δευτέρα 5 Οκτώβρη το απόγευμα στο Δημαρχείο του Γαλατσίου, μετά από σύσκεψη στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού κέντρου.

Μετά από πλούσια συζήτηση (το λόγο πήραν συνολικά είκοσι άτομα), αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου το Σάββατο 17 Οκτώβρη που από το Παλιό Τέρμα Γαλατσίου θα βαδίσει προς το Παλαί για να διαδηλώσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, η πραγματοποίηση μαζικής εξόρμησης (Γαλατσίου και Βεϊκου) το Σάββατο 10 Οκτώβρη στις 11πμ, η έκδοση ενημερωτικού υλικού, η δημιουργία ανοιχτής συντονιστικής επιτροπής για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, με επόμενο ραντεβού την Τετάρτη 7 Οκτώβρη στις 7μμ μέσα στο χώρο του Παλαί.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν σωματεία, συλλογικότητες και φορείς, ανάμεσά τους η: Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνά, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δράση, οι τοπικές επιτροπές ΚΕΕΡΦΑ Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας, δημοτικές κινήσεις, όπως ο Άλλος Δρόμος Γαλατσίου, το Εκτός Σχεδίου Νέας Ιωνίας, μέλη Συλλόγων Γονέων και τοπικών συλλογικοτήτων. Στην αίθουσα μπορούσε να διακρίνει κανείς αγωνιστές από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΛΑΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΚΚΕ, την ΟΚΔΕ, τον αυτόνομο χώρο, ανένταχτους και άλλους.

Συγκινητική ήταν η παρέμβαση του 18χρονου Ουαχίντ, του νεαρού πρόσφυγα που βρίσκεται στο Παλαί και περιέγραψε την οδύσσεια του, να περνάει «παράνομος» τρεις χώρες, προκειμένου να φτάσει να περάσει τα σύνορα της ΕΕ.

Κοινός τόπος στις περισσότερες τοποθετήσεις ήταν η απαίτηση να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι που σπέρνουν δυστυχία, θάνατο, προσφυγιά και η συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτούς, να πέσουν οι φράχτες στον Έβρο και να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, να παρασχεθεί άσυλο, σίτιση, αξιοπρεπής διαβίωση στους πρόσφυγες και να καταβληθούν άμεσα τα απαραίτητα κονδύλια από την κυβέρνηση για προσωπικό και υποδομή.

Σε σειρά ερωτήσεων κλήθηκε, μετά από ενημέρωση εκπροσώπου του δήμου, να απαντήσει ο δήμαρχος Γαλατσίου Μαρκόπουλος σχετικά με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές. Στην ερώτηση σχετικά με τον απαράδεκτο έλεγχο που επιχειρείται σε αλληλέγγυους στην είσοδο του Παλαί από το Σάββατο και μετά, είπε ότι είναι εντολή υπουργού.
Οι επικλήσεις στον εθελοντισμό δεν πρόκειται να λύσουν ούτε το συγκεκριμένο ούτε τα προβλήματα των ΟΤΑ συνολικότερα. Περιφέρεια και δήμος, αντί να νίπτουν τας χείρας τους επικαλούμενοι την έλλειψη πόρων και χρηματοδότησης, χρειάζεται να τους διεκδικήσουν και μάλιστα άμεσα.