Οι νεοναζί στη Βουλή-μέχρι που φτάνουν οι "πλάτες";

Στις εκλογές που έγιναν την Κυριακή 4 Οκτώβρη στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρων, Κοσμητόρων και Γραμματέων, η Χρυσή Αυγή πήρε 59 ψήφους, ενώ έχει 18 βουλευτές και o Mιχαλολιάκος απουσίαζε. Συγκεκριμένα, για τη θέση του Ε’ Αντιπροέδρου ο υποψήφιος της Χ.Α Γ. Αϊβατίδης παρότι δεν εξελέγη, έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 186 λευκά, 49 άκυρα.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς τριπλασιάστηκαν οι ψήφοι της Χ.Α στην κάλπη για τον αντιπρόεδρο. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι «στην πρώτη ομιλία του Προέδρου της Βουλής, πάρα πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επέλεξαν να λείπουν από την αίθουσα. Και υπάρχουν και χειρότερα, ότι πολλοί εξ αυτών επέλεξαν να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή, αντί να στηρίξουν το συναινετικό προεδρείο».

Αν έχει συμβεί αυτό, δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι γνωστές οι συνεννοήσεις ανάμεσα σε βουλευτές της ΝΔ και τη Χ.Α, όπως θυμόμαστε από την περίπτωση Μπαλτάκου. Σε μια σειρά από ψηφοφορίες που αφορούσαν θέματα όπως π.χ η ασυλία των βουλευτών της Χ.Α, υπήρξαν λευκά, αποχές, παρών ακόμα και ψήφοι υποστήριξης στους νεοναζί βουλευτές από διαρροές κυρίως της ΝΔ. Στις αντίστοιχες εκλογές προέδρων της βουλής το Γενάρη του 2015, ο υποψήφιος της Χ.Α είχε πάρει 37 θετικές ψήφους, σχεδόν διπλάσιες από τις ψήφους των βουλευτών που είχε και τότε.  
Σύμφωνα, όμως με μια άλλη άποψη που γράφτηκε στο TVXS, «οι παραπάνω ψήφοι για τον Αϊβατίδη μάλλον οφείλονται σε χρυσαυγίτικα παιχνίδια με τον κανονισμό της Βουλής… Ουσιαστικά πρόκειται για μία αδυναμία του Κανονισμού της Βουλής, καθώς κατά παραχώρηση προσμετρά ψηφοδέλτια που βρίσκονται και στις άλλες κάλπες.
Στη σημερινή ψηφοφορία στήθηκαν πέντε κάλπες: μία για τους τρεις Αντιπροέδρους που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, μία για τον Αντιπρόεδρο που προέρχεται από τη Ν.Δ., μία για τον Αντιπρόεδρο που προέρχεται από την Χρυσή Αυγή, μία για τον Αντιπρόεδρο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και μία για τον Αντιπρόεδρο που προέρχεται από το ΚΚΕ.

“Δεν κατάλαβαν τι τους είπανε”

Με βάση τον τρόπο καταμέτρησης που ορίζει ο Κανονισμός μπορεί κάθε βουλευτής να ψηφίζει μέχρι και πέντες φορές τον ίδιο υποψήφιο, γιατί τα ψηφοδέλτια που βρίσκονται σε λάθος κάλπη προσμετρώνται κανονικά! Για παράδειγμα η Χρυσή Αυγή που έχει 17 βουλευτές θα μπορούσε να «δώσει» έως και 85 ψήφους στον ίδιο υποψήφιο Αντιπρόεδρο. Κάπως έτσι φαίνεται να το είχαν σκεφτεί οι Χρυσαυγίτες, αλλά από ότι φαίνεται κάποιοι από αυτούς μάλλον δεν κατάλαβαν τι τους είπανε να κάνουν...».

Αν όντως συνέβη κάτι τέτοιο, δείχνει πόσο πραγματικά επικίνδυνες είναι οι απόψεις που «ανησυχούσαν» για την παρουσία ή όχι των βουλευτών της Χρυσής Αυγής στη Βουλή (όπως αυτές τις προηγούμενης προέδρου της Βουλής, που είχε φτάσει στο σημείο να διακόπτει τις συνεδριάσεις προκειμένου να παραστούν από τις φυλακές στις οποίες βρίσκονταν), αλλά και του νέου προέδρου της Βουλής Βούτση που στο παρελθόν έχει κάνει δηλώσεις για τάχα μεθοδεύσεις «να τεθεί εκτός νόμου η Χ.Α για την ιδεολογία της και όχι για τις πράξεις της» που είναι «επικίνδυνες για τη δημοκρατία μας…».