ΜΜΕ: Αγωνιστική διάθεση και αλληλεγγύη

• Συγκέντρωση ενημέρωσης εργαζομένων πραγματοποίησε η ΠΟΣΠΕΡΤ, τη Δευτέρα 5/10 στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν τα ζητήματα που έχουν προκύψει τους μήνες μετά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, σχετικά με τις εργασιακές σχέσεις αλλά και τις επιθέσεις σε κεκτημένα του δίχρονου αγώνα. Όπως καταγγέλλει σε προκήρυξη που μοιράστηκε στη συγκέντρωση η Εργατική Αλληλεγγύη εργαζομένων ΕΡΤ, ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ, αυτή τη στιγμή, λογοδοτεί στην προσπάθεια να δουλέψει η ΕΡΤ με όρους μνημονίων:
“Με μισθούς που παραμένουν πετσοκομένοι και χωρίς κανένας απο εμάς να έχει ιδέα για το πόσα πληρώνεται.... Χωρίς προσωπικό που είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει η ΕΡΤ όπως πρέπει. Το τεράστιο κενό που υπάρχει, καλύπτεται πλέον απο την επέκταση του ωραρίου κατά δύο ώρες. Με οργανογράμματα που ακόμη δεν έχουν προχωρήσει, με την απειλή της “αξιολόγησης” του προσωπικού το επόμενο διάστημα κλπ. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μέσω της διοίκησης, προσπαθεί με κάθε τρόπο να “σβήσει” το δίχρονο αγώνα μας. Στοχοποίησε το σύμβολο του  δίχρονου αγώνα  των εργαζομένων της ΕΡΤ, την  Ertopen, ξήλωσε τον πομπό και συνέλαβε συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ, και συγκεκριμένα τον πρόεδρο Π. Καλφαγιάννη και τον ταμία Δ. Κούνη. Ούτε είναι τυχαία η ταυτόχρονη επίθεση στην ΕΤ3 και τις εκπομπές “Αντιδραστήριο” και “Zona Rossa”... Αυτα τα ζητήματα βγάζουν στην επιφάνεια και το τί σχέση έχει η σημερινή ΕΡΤ με αυτήν που χτίσαμε το εξάμηνο της παρουσίας μας στο Ραδιομέγαρο (πρίν την εισβολή των ΜΑΤ) αλλά και στη συνέχεια απο το Ertοpen, την ΕΤ3 και τους περιφερειακούς σταθμούς. Εϊναι πρόκληση για κάθε αγωνιζόμενο να βλέπει να κάνουν παρέλαση από τις συχνότητες της ΕΡΤ οι νεοναζί δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής, με τον μανδύα του 'νόμιμου πολιτικού κόμματος',  ενώ αντίθετα το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα να ψάχνουν να βρουν τις ελάχιστες δυνατότητες προβολής τους. Απέναντι σε όλα αυτά χρειάζεται να βάλουμε μπροστά τη συλλογική μας δύναμη, αυτη που μας έφερε μέχρι εδώ, αυτή που εξασφάλισε την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και το να ξαναβρούμε τις δουλειές μας. Χρειάζεται να ξανανοίξουμε το αγωνιστικό μέτωπο απέναντι στη διοίκηση και την κυβέρνηση για όλα αυτά που ο νόμος επαναλειτουργίας της ΕΡΤ δεν έφερε”.

• Στάση εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο Μέγκα, τη Δευτέρα 5/10,  με αποτέλεσμα να μη μεταδοθεί το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν η πρόθεση της εργοδοσίας να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών έως και 20%.

• Καθολική επιτυχία είχε η απεργία των εργαζομένων στα πρακτορεία διανομής Τύπου, από το απόγευμα της Τετάρτης 30/9 έως το απόγευμα της επόμενης ημέρας, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες της Πέμπτης 1/10. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή νέας ΣΣΕ που να προβλέπει τουλάχιστον ότι και η τελευταία. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στο πρακτορείο “Ίρις”. Την άμεση επιστροφή των κομμένων επιδομάτων και μισθών από το πρακτορείο “Ευρώπη”, καθώς και την άμεση εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων των εταιρειών απέναντι στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας.

• Πλούσια ήταν η συζήτηση στην εκδήλωση που οργάνωσε την Πέμπτη 1/10, η Εργατική Αλληλεγγύη εργαζομένων ΕΡΤ, στα γραφεία της ΠΟΣΠΕΡΤ. Το θέμα της εκδήλωσης αφορούσε τα αποτελέσματα των εκλογών και τις μάχες που ανοίγουν, αυτές ενάντια στο τρίτο μνημόνιο και τα ζητήματα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες. Τη συζήτηση άνοιξε ο Τάσος Αναστασιάδης, μέλος του Συντονισμού Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες κι ακολούθησαν σειρά τοποθετήσεων κι ερωτήσεων από εργαζόμενους. Ήδη από την προηγούμενη ημέρα είχε δημοσιοποιηθεί το αίτημα της ΠΟΣΠΕΡΤ προς τη διοίκηση της ΕΡΤ, για φιλοξενία προσφύγων στο χώρο του Ραδιομεγάρου, όπως και η πρωτοβουλία για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, κινήσεις οι οποίες σχολιάστηκαν ως παράδειγμα για όλα τα εργατικά σωματεία.
  
• Οι Financial Crimes οργανώνουν εκδήλωση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, την Πέμπτη 8/10, 2μμ, στο Studio E με θέμα “Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες – όχι σε ξενοφοβία και ρατσισμό”. Ομιλητές θα είναι ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημ.σύμβουλος Αθήνας κι ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α.