Αγλαΐα Κυριακού: Όχι στις απολύσεις

Σε μπαράζ εκδικητικών απολύσεων έχει προχωρήσει την τελευταία περίοδο η εταιρία Ανοδική, που εργολαβικά έχει αναλάβει τον καθαρισμό του νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Χωρίς κανένα άλλο πρόσχημα η εταιρία  προχώρησε σε τρεις απολύσεις καθαριστριών – δύο από αυτές μάλιστα με σοβαρά προβλήματα υγείας - εξαιτίας της προσπάθειας που έκαναν οι καθαρίστριες να συνδικαλιστούν.


Οι καθαρίστριες του νοσοκομείου είχαν ξεκινήσει κινητοποιήσεις για την αποπληρωμή δεδουλευμένων τους στο τέλος Αυγούστου, ενώ ταυτόχρονα είχαν ξεκινήσει να γράφονται στην Παναττική Ένωση Καθαριστριών. Η διοίκηση της εταιρίας χαρακτήρισε παράνομες τις κινητοποιήσεις κι όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του Αγλ. Κυριακού, στελέχη της εταιρίας δεν δίστασαν να εκτοξεύσουν απειλές ακόμα κι εναντίον γιατρών που έσπευσαν να συμπαρασταθούν.
Πρόκειται για την ίδια εταιρία που πριν μερικούς μήνες είχε προσπαθήσει να απολύσει καθαρίστριες από το Αττικό νοσοκομείο, προσπάθεια που όμως απέτυχε κατόπιν κινητοποιήσεων των καθαριστριών μαζί με το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο.


“Είναι μια εταιρία γνωστή για την αντεργατική της συμπεριφορά στις εργαζόμενες” μας λέει η Ζαννέτα Λυσσικάτου, γιατρός στο Αγλαΐα Κυριακού. “Τραμπούκικο ύφος, απολύσεις κλπ. Στο Αγλαΐα Κυριακού καταρχήν έχουν λιγότερες καθαρίστριες από όσες χρειάζεται το νοσοκομείο. Δουλεύουν παραπάνω ώρες από αυτές που λέει η σύμβασή τους και πάντα τους καθυστερεί τα δεδουλευμένα τους. Εμείς σαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, είπαμε να γραφτούν στο σωματείο και να παλέψουμε όλοι μαζί για να πληρώνονται κανονικά και στην ώρα τους. Όποτε κάνανε στάση εργασίας η εταιρία αναγκαζόταν και τις πλήρωνε. Χτες ήρθε στέλεχος της εταιρίας που έλεγε ότι οι στάσεις εργασίες που κάνουν είναι παράνομες γιατί είναι ασυνδικάλιστες. Όταν καθαρίστρια του είπε ότι γι’ αυτό το λόγο θα γραφτούν στο σωματείο, η απάντηση ήταν 'απολύεσαι”.

Το ζήτημα απασχόλησε ιδιαίτερα τη συνεδρίαση του Συντονιστικού των Νοσοκομείων που συνεδρίασε τη Δευτέρα 5/10 στο νοσοκομείο Αγ. Σάββας, και συμμετείχε αντιπροσωπεία από τις καθαρίστριες του Αγλ. Κυριακού, καθώς και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου. Όπως αποφασίστηκε με αιχμή το ότι οι καθαρίστριες πρέπει να αποτελούν μόνιμο προσωπικό του νοσοκομείου κι όχι εργολαβικών εταιριών θα εκδοθεί καταγγελία του Συντονιστικού και θα δρομολογηθούν κινηματικές δράσεις στο νοσοκομείο σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων.

Εκτός από το ζήτημα των καθαριστριών του Αγλ. Κυριακού το Συντονιστικό των Νοσοκομείων συζήτησε τις μάχες που έρχονται το επόμενο διάστημα με βασικούς σταθμούς τις απεργίες ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και το θέμα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, όπου κι αποφασίστηκε η συμμετοχή στη Διεθνή Αντιφασιστική Συνάντηση 10-11 Οκτώβρη στο γήπεδο μπάσκετ του Ρουφ.