70.000 στους δρόμους της Βιέννης

Σε μια ιστορική και εντυπωσιακή διαδήλωση 70.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Βιέννης και αμφισβήτησαν να σχέδια της κυβέρνησης για αυστηρότερο αντι-προσφυγικό πλαίσιο. Ακολούθησε η συναυλία «Φωνή για τους Πρόσφυγες» την οποία παρακολούθησαν 150.000.
Οι διοργανωτές έμειναν άναυδοι από τη μαζικότητα των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 3 Οκτώβρη. Η πλατφόρμα που οργάνωνε τη διαδήλωση είχε την υποστήριξη από τουλάχιστον 120 ΜΚΟ, συνδικάτα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το Κόμμα των Πρασίνων και από ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών για τους πρόσφυγες. Ήταν η εντυπωσιακή συνάντηση των ίδιων των προσφύγων, των εθελοντών που τους βοηθάνε και αυτών που στηρίζουν οικονομικά τους πρόσφυγες.

Από κοινού αμφισβήτησαν της κυβερνητικές προσπάθειες που υπονομεύουν την αλληλεγγύη τις περασμένες εβδομάδες και μήνες.
Ο Καμπίνο, βασικός τραγουδιστής της πανκ-ροκ μπάντας «Die Toten Hosen» που αργότερα έπαιξε και στη συναυλία αλληλεγγύης, όταν βρέθηκε μπροστά στο Κοινοβούλιο με την διαδήλωση φώναξε κατά του Χάινζ Κρίστιαν Στρας, που είναι ο ηγέτης του φασιστικού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO): «Πρέπει να ενωθούμε ή η Ευρώπη θα διαλυθεί. Γαμήστε τον Στρας!». Το FPO θέλει να χτίσει φράχτη γύρω από την Αυστρία και μπορεί να κερδίσει τις εκλογές στη Βιέννη την ερχόμενη Κυριακή. Οι διαδηλωτές φώναζαν «Κάτω το FPO» και κουβαλούσαν πλακάτ που έγραφαν «Μέσα οι πρόσφυγες, έξω το FPO».

Πόλωση

Η πόλωση είναι τεράστια. Η κυβέρνηση και το FPO κατηγορούν του «οικονομικούς πρόσφυγες» ότι μπαίνουν παράνομα στην Ευρώπη. Προετοίμασαν έναν νέο νόμο που θα επιτρέπει στο κράτος να απελαύνει τους πρόσφυγες πίσω στις χώρες τους μετά από τρία χρόνια. Ταυτόχρονα θέλουν να χρηματοδοτήσουν την δημιουργία hot spots στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης, κάτι που θα οδηγήσει τους πρόσφυγες στην απελπισία. Ο φόβος και το μίσος ενάντια στους μετανάστες καλλιεργείται συστηματικά από τους πολιτικούς.

Το Σάββατο μαζικά ο κόσμος είπε ΟΧΙ σε αυτή τη ρατσιστική πολιτική και απαίτησε το άνοιγμα των συνόρων, ανθρώπινη αντιμετώπιση για τους πρόσφυγες και την παραίτηση της μισαλλόδοξης υπουργού Εσωτερικών Τζοάνα Μικλ-Λάιτνερ. Χιλιάδες εθελοντές αντικαθιστούν το κράτος και υποδέχονται τους πρόσφυγες στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στα σύνορα και στα στρατόπεδα της Αυστρίας.
Στη μαζική συναυλία που ακολούθησε στο Χέλντενπλατζ έπαιξαν δωρεάν πολλοί σημαντικοί μουσικοί. Ο τραγουδιστής Kostantin Wecker απευθύνθηκε στις μάζες «αυτό το απίστευτο κύμα βοήθειας και αλληλεγγύης άνοιξε τις πύλες της αντίστασης που από καιρό είχαμε ανάγκη». Ας διαβούμε λοιπόν τις πύλες, ας απλώσουμε και ας βαθύνουμε το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα παντού στην Ευρώπη.

Νταβίντ Άλμπρεϊτ


• Ο Νταβίντ Άλμπρεϊτ θα είναι στην διεθνή αντιφασιστική συνάντηση 10-11 Οκτώβρη στο Ρουφ.