Αμερικάνικη φρίκη στην Κουντούζ

Φρίκη πέρα από τα όρια της λογικής στην Κουντούζ του Βορειοανατολικού Αφγανιστάν. Η αφγανική κυβέρνηση, με τη συνδρομή της Αμερικάνικης Πολεμικής Αεροπορίας προσπαθεί εδώ και κάποιες μέρες να ανακαταλάβει την πόλη από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν. Τα βράδυ του Σαββάτου 3/10, χωρίς προειδοποίηση βομβαρδίστηκε ανελέητα και επανειλημμένα το νοσοκομείο που διατηρούν εκεί οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Δώδεκα μέλη του προσωπικού και δέκα ασθενείς είναι πλέον νεκροί, οι τραυματίες είναι δεκάδες.


Η οργάνωση φρόντιζε σε τακτά χρονικά διαστήματα (τελευταία φορά στις 29/9) να δίνει στις αντιμαχόμενες πλευρές το στίγμα του νοσοκομείου ώστε να μην γίνει στόχος κατά  λάθος. Αυτό που συνέβη όμως, μόνο «κατά λάθος» δεν έγινε, επί τουλάχιστον μισή ώρα αεροσκάφος έκανε κύκλους πάνω από το νοσοκομείο, και σε κάθε κύκλο εξαπέλυε βόμβες με «χειρουργική ακρίβεια» αποκλειστικά πάνω στο κεντρικό κτίριο που στεγάζονται και τα χειρουργεία. Η οργάνωση μιλάει καθαρά για έγκλημα πολέμου, ενώ ζητάει να γίνει έρευνα από ανεξάρτητη αρχή.


 Το ΝΑΤΟ ανέφερε γεμάτο κυνισμό ότι για την επίθεση «ίσως» να ευθύνονται οι αμερικανικές δυνάμεις, ενώ επίσημα ο αμερικάνικος στρατός παραδέχθηκε ότι πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ και ότι «εξαιτίας αυτής ίσως να έχουν προκληθεί παράπλευρες απώλειες σε ιατρικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην περιοχή». Ο Ομπάμα δηλώνει ότι περιμένει το επίσημο πόρισμα…


Σοκ


Οι περιγραφές των επιζώντων είναι ανατριχιαστικές, μετά την πρώτη έκρηξη ο υπεύθυνος της εγκατάστασης επικοινώνησε μέσα στο χάος και με τις δύο πλευρές και τις ενημέρωσε, μάταια όμως. Ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε ασταμάτητα. Ο νοσηλευτής Λάγιος Ζόλταν Ζεξ σοκάρει: «Δεν ξέρω ακριβώς πόσο κράτησε, αλλά μάλλον μισή ώρα αργότερα σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί. Αυτό που αντικρίσαμε ήταν το νοσοκομείο κατεστραμμένο, να καίγεται. Δεν ξέρω καν τι ένιωσα, βρισκόμουν σε­ κατάσταση σοκ. Αναζητούσαμε επιζώντες. Λίγοι είχαν καταφέρει να μπουν σε ένα από τα δωμάτια ασφαλείας.


Ένας-ένας, άνθρωποι άρχισαν να εμφανίζονται τραυματισμένοι. Μεταξύ τους ήταν και ορισμένοι συνάδελφοι και φροντιστές των ασθενών μας. Προσπαθήσαμε να μπούμε σε ένα από τα πυρπολημένα κτίρια για να δούμε τι συνέβαινε. Δεν μπορώ καν να το περιγράψω. Δεν υπάρχουν λόγια για το πόσο απαίσιο ήταν αυτό που αντικρίσαμε. Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έξι ασθενείς καίγονταν στα κρεβάτια τους. Αρχίσαμε να ψάχνουμε τα μέλη του προσωπικού μας στο χειρουργείο. Ήταν τρομακτικό. Ένας ασθενής κείτονταν πάνω στο χειρουργικό τραπέζι, νεκρός, στη μέση της καταστροφής. Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε και πάλι πίσω στο γραφείο. Ήταν γεμάτο ασθενείς και τραυματίες που ούρλιαζαν. Επικρατούσε απόλυτη τρέλα.


Έπρεπε όμως να οργανώσουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τους τραυματίες. Το πρώτο που έπρεπε να διαπιστώσουμε ήταν να δούμε ποιοι γιατροί ήταν ζωντανοί και σε θέση να βοηθήσουν. Πραγματοποιήσαμε μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση για έναν από τους γιατρούς μας. Δυστυχώς όμως δεν τα κατάφερε και πέθανε εκεί πάνω στο γραφείο. Κάναμε το καλύτερο δυνατόν, αλλά δεν ήταν αρκετό. Η όλη κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη. Βλέπαμε τους συναδέλφους μας να πεθαίνουν. Ο φαρμακοποιός μας, με τον οποίο μιλούσαμε το προηγούμενο βράδυ για τα αποθέματα του νοσοκομείου, ξεψυχούσε στο γραφείο μας».


Το «επίσημο» πόρισμα δεν ξέρουμε ούτε πότε θα βγει ούτε τι θα λέει, δεν το έχουμε πραγματικά ανάγκη για να αναγνωρίσουμε τον υπαίτιο. Μιας και οι Ταλιμπάν δεν διαθέτουν βομβαρδιστικά αεροσκάφη ένοχη μπορεί να είναι μόνο η Αμερικάνικη Πολεμική Αεροπορία και ο ιμπεριαλισμός. Πρόκειται για το πιο ατόφιο δείγμα της δημοκρατίας, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων που οι ιμπεριαλιστικές χώρες ανταγωνίζονται για να “εξάγουν” στις χώρες της Μέσης Ανατολής.


Το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ σήμερα είναι κλειστό, ενώ είχε ξεκινήσει τη λειτουργία του από το 2011. Μόνο μέσα στο 2014 υποβλήθηκαν σε θεραπεία 22.000 ασθενείς, ενώ πραγματοποιήθηκαν 5.900 χειρουργικές επεμβάσεις. Περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν αλλά και ολόκληρη η μαρτυρία του νοσηλευτή υπάρχει στη σελίδα της οργάνωσης www.msf.gr.